Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Minichallenge: Joseph Knox

Thrillerdebutant Joseph Knox maakt een verpletterende indruk met zijn boek 'Sirenen'. Speciaal voor de lezers van Hebban deelt hij zijn acht 'noir'-favorieten die niet mogen ontbreken op je boekenlijstje. Een fantastische minichallenge voor liefhebbers!

Misdaadfictie is de grote liefde van Joseph Knox. 'Ik ben minder geïnteresseerd in plottwisten dan sfeer, karakter, dialoog, toon of dreiging. In Sirenen probeerde ik een hele wereld met deze ingrediënten te bouwen, of beter gezegd een onderwereld. Dat is de reden waarom ik aangetrokken wordt door noir-fictie. Het is anders dan misdaadfictie. Soms zijn de meest raadselachtige mysteries in dit subgenre de mensen zelf. Soms zijn er geen oplossingen,' aldus de thrillerdebutant.

Speciaal voor Hebban lezers bedacht Joseph Knox een exclusieve minichallenge met zijn acht noir-favorieten:

1. The Long Goodbye (Vaarwel Mr. Marlowe) - Raymond Chandler

Het meesterwerk van Chandler. Het laatste deel met de 'echte' Philip Marlowe, dat gaat over de ergste vorm van verraad: dat van een beste vriend.

2. The Last Good Kiss (De laatste echte kus) - James Crumley

Stel je een crossover van Hunter S. Thompson en Raymond Chandler voor en je komt dichtbij. Een gewiekste privé detective die in zijn auto leeft, wordt betrokken bij een nachtmerrie die zijn morele redding wordt. Bevat de beste openingszinnen van een thriller ooit.

3. Less Than Zero (Minder dan niks) - Bret Easton Ellis

Niet per se een thriller, hoewel er wel misdaden voorvallen. De invloed van Ellis in zijn koele, vertelling in eerste persoon versterkt de horror van de situaties die gebeuren.

4. The Maltese Falcon (De Maltezer valk) - Dashiel Hammett

Ik werd verliefd op dit boek toen Hammett zijn onsympathieke anit-held beschrijf als een blonde satan. Fantastisch!

5.  In A Lonely Place (niet vertaald in het Nederlands) - Dorothy B. Hughes

De inspiratiebron voor de gelijknamige klassieker met Bogart in de hoofdrol. In A Lonely Place is een droevig, verdord LA-noir verhaal met een einde dat je uit veld slaat.

6. The Spy Who Came In From The Cold (Spion aan de muur) - John le Carré

Meer een thriller dan een misdaadroman, maar de manier waarop Le Carré zijn undercover en bluf gebruikte in scènes was altijd in mijn hoofd toen ik de undercoverscènes met Aidan Waits schreef.

7. 1974 - David Peace

David Peace nam de toon, gevoel en dreiging over van het Los Angeles van James Ellroy en verplaatste het naar Leeds. Een grote inspiratie om deze toon en gevoel naar Manchester te verplaatsen in mijn eigen boek.

8. Trainspotting - Irvine Welsh

Opnieuw geen misdaadroman, hoewel drugs en criminelen voorbij komen in de plot. In dit boek werd ik echter meer getrokken naar de omschrijving van arme, hopeloze mensen die op het randje van de maatschappij leven.
 

Meer weten over Joseph Knox? Lees dan het dossier over de Britse auteur en zijn debuutthriller Sirenen.Over de auteur

Hebban Crew

2130 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Minichallenge: Joseph Knox

 

Over

Joseph Knox

Joseph Knox

Joseph Knox is geboren en opgegroeid in de omgeving van Stoke en Manchester, waa...

Overig

Minichallenge: Joseph Knox

op 31 maart 2017 door Hebban Crew 8 boeken 0 volgers 0 reacties
Gesponsorde boeken