Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Minichallenge: Lykele Muus

door Hebban Crew 1 reactie
Lykele Muus' debuutroman 'Eland' werd een half jaar geleden warm onthaald in de Hebban Leesclub. Coördinator Ellen IJzerman schreef na afloop zelfs een lofuiting aan de auteur, met een regen aan complimenten voor zijn boek, maar ook voor zijn enthousiaste bijdrage aan de leesclub. Mensen aan het lezen krijgen is dan ook Lykele's lievelingstaak. Daarom stelde hij een persoonlijke minichallenge samen, met daarin zijn 8 niet-Europese lievelingsboeken. Inspirerende leestips!

Dikke (maar ook niet zo dikke) boeken van overzee

Mijn zeer gerespecteerde minichallenge voorganger Roos van Rijswijk koos voor acht dunne boekjes van vaderlandse bodem. Als tegenkleur kies ik dan maar voor dikke boeken van overzee. Ook wel handig dat ik de laatste jaren, los van de boeken van collega's, vooral Engelstalig lees.

Mijn acht niet-Europese lievelingsboeken:

 • John Irving - The World according to Garp
  Het meest complete boek aller tijden. Ik kan het blijven herlezen en blijf nieuwe geniale trucs ontdekken. Irving heerst volledig over alles wat je tijdens het lezen voelt en denkt. Er zit een moment in dat zo briljant is geconstrueerd dat ik er na twintig keer nog om moet huilen. En honderden scènes, grappen en personages waar ik nog steeds om moet lachen. O man, het is zo geweldig, ik haat het bijna.

 • J.D. Salinger - Franny and Zooey
  Salinger creëert prachtige mensen en pelt ze laag voor laag, in de mooiste stijl die ik ken, tot hij hun prachtige zielen blootlegt. Na het lezen van dit boek was het alsof ik opeens de Matrix kon zien. De erven van Salinger staan bekend als een soort auteursrechten-Gestapo, dus ik zal maar niet zeggen dat ik er voor mijn eigen werk illegaal veel uit heb gestolen. (Franny and Zooey is overigens helemaal niet dik.)

 • Carson McCullers - The Heart is a Lonely Hunter
  Verschenen in 1940 toen Carson pas 23 was. Bizar als je kijkt welke thema's zij allemaal aanboort: verlies van onschuld, eenzaamheid, isolatie, racisme, segregatie, economische onderdrukking, armoede, perceptie, de eindeloze strijd tegen de machten, de onbereikbaarheid van gelijkheid, egoïsme etc. The heart is a Lonely Hunter is een optimistische waarschuwing, die je liefdevol wordt ingefluisterd. Het liet mij precies zien wat iedereen, overal te wereld, allemaal fout doet. Bewust en onbewust. We zijn allemaal maar mensen en mensen zijn wezens die fouten maken. Ook als je precies weet wat je wilt en precies denkt te weten wat de waarheid is. Niemand zal ooit zijn dromen kunnen bereiken zonder andere mensen pijn te doen. Weet dat, omarm dat en blijf desondanks toch voor je dromen vechten. Dit boek is een soort Bijbel voor me geworden. En dan heb ik het nog niet eens over de personages gehad.

 • Jonathan Franzen - Freedom
  In The Corrections gaat Franzen misschien wel dieper dan in Freedom, maar in Freedom doet hij iets wat misschien wel knapper is: hij verstopt een aantal vlijmscherpe essays in een bomvol verhaal. Daarnaast wisselt hij op een briljante manier van perspectief, met als hoogtepunt de autobiografische memoires van Patty, geschreven in de derde persoon. En een fenomenaal slot.

 • Charles Bukowski - Ham on Rye
  Deze briljante zuiplap mag niet ontbreken in dit lijstje. Ik weet eigenlijk niet zo goed of ik Ham on Rye z'n beste boek vindt, want eigenlijk zijn ze allemaal sterk en als je ze allemaal door elkaar leest heb je dat misschien niet eens door. Bukowski schrijft nooit lelijk, iedere zin is raak en de moeite waard om nog eens te lezen. Soms hardop.

 • John Fante - 1933 was a bad year
  "He came along, kicking the deep snow. Here was a disgusted man. His name was Svevo Bandini, and he lived three blocks down that street. He was cold and there were holes in his shoes. That morning he had patched the holes on the inside with pieces of cardboard from a macaroni box. The macaroni in that box was not paid for. He had thought of that as he placed the cardboard inside of his shoes. He hated the snow." Zo begint het en zo gaat het door, tot het helaas weer uit is. Wat veel te snel is, want dit is ook maar een dun boekje, maar gelukkig hebben we de hele Bandini-saga nog.

 • Chad Harbach - The Art of Fielding
  Een soort Irving, met een vergelijkbare stijl en thema's. Een sterk verhaal, verrassend en ontroerend. Uitgemeten, grappige dialogen en vol prachtige beelden. Een echte cross-over: populair bij het grote publiek en geroemd door critici. Zulke boeken zou ik zelf ook wel willen schrijven.

 • Richard Yates -Revolutionary Road
  Ik zag eerst de film en las daarna pas de roman. (Sorry.) Deze volgorde werkt nooit echt goed, maar in dit geval gaf de roman mij een compleet andere ervaring. En de film was gelukkig goed gecast. De roman was minstens net zo gevaarlijk, confronterend en intens als de film, maar bleek ook nog eens uitermate grappig. Yates kan wat veel schrijvers proberen: met kleine details een immens gevoel blootleggen. Alles en iedereen is compleet invoelbaar. Ik kijk erg uit naar de bewerking die Jacob Derwig en Erik Whien momenteel voor het theater maken.

  Net-nietjes: What is the What van Dave Eggers. Je moet toch kiezen he. En in dit lijstje mis ik eigenlijk ook Paul Auster. Maar als ik dit over een maand opnieuw zou samenstellen, zal zijn nieuwste boek 4321, dat nog moet verschijnen, vermoedelijk wel een plek gaan krijgen.


Klik hier voor Lykele's minichallenge! 


Lykele Muus is schrijver, acteur en theatermaker. In 2015 debuteerde hij met zijn roman Eland, die werd genomineerd voor de ANV Debutantenprijs en de Hebban Debuutprijs.

Bedenk je eigen Hebban minichallenge

Bedenk je eigen minichallenge en inspireer andere lezers. Maak een boekenlijst aan en noem deze Minichallenge: {gevolgd door de naam van je challenge}.
Kies minimaal 3 en maximaal 10 titels voor je lijst.

Surf naar www.hebban.nl/minichallenges voor meer informatie en om jouw challenge aan te melden.Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Minichallenge: Lykele Muus

 

Over

Lykele Muus

Lykele Muus

Schrijver, acteur, theatermaker. Debuutroman Eland verscheen in 2015 bij Nijgh e...

Overig

Minichallenge: Lykele Muus

op 02 februari 2017 door Lykele Muus 8 boeken 7 volgers 0 reacties 4 likes
Gesponsorde boeken