Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Misdaadauteur Dorothy Salisbury Davis (98) overleden

De Amerikaanse detectiveschrijfster Dorothy Salisbury Davis is zondag 3 augustus overleden in haar woning in Palisades, New York. Davis, die in haar boeken meer gaf om zaken als motief en vervagende normen en waarden dan geweld, is 98 jaar geworden.

De schrijfcarrière van Dorothy Salisbury Davis omvat ruim een halve eeuw. Het schrijversgilde Mystery Writers of America benoemde haar in 1985 tot Grand Master, als eerbetoon aan haar omvangrijke oeuvre. Ze gold als een 'grande dame' onder de misdaadauteurs. In 1986 was zij medeoprichter van Sisters in Crime, een organisatie van vrouwelijke thrillerschrijvers, als een reactie op de tendens dat het werk van mannelijke misdaadauteurs disproportioneel vaker werd besproken. 

Zij richtte zich in haar boeken speciaal tot de vrouwelijke lezer, verklaarde ze in een interview met de New York Herald Tribune in 1959. ''Mannen voelen zich aangetrokken door een opeenvolging van gewelddadige acties, terwijl vrouwen liever lezen over echte 'gentlemen'. Maar dat komen ze niet tegen in een paperback, en waarschijnlijk ook niet in het echte leven.'' Sommige boeken van Davis beginnen met een moord, dan volgt er een grondig onderzoek naar het gedrag en de motieven van haar personages.

Davis scoorde haar eerste grote succes in 1951 met haar derde boek, A Gentle Murderer.  De 'moordenaar' uit de titel, Tim Brandon, een werkelijk zachtaardig figuur, bekent zijn misdaad aan een priester. Die helpt de politie om de dader in de kraag te grijpen en zodoende nog meer geweld te voorkomen.

Ze schreef zeventien misdaadromans, drie historische romans en vele korte verhalen. Haar meest recente werk dateert van 2009, verhalen die in twee bundels verschenen. Ze werd geroemd om haar scherpe, maar spaarzame woordgebruik. Zo omschreef zij in haar boek Black Sheep, White Lamb uit 1963 een vrouw die 'over haar bezittingen waakte als een kraai over een lijk.'

Davis werd op 25 april 1916 geboren in Chicago en geadopteerd door een boerenechtpaar in Rhinelander, Wisconsin. Ze studeerde literatuur en behaalde haar diploma in 1938. Tijdens de jaren van de Depressie vond ze een baan als assistent van een goochelaar. Daarna deed ze de pr voor een vleesverwerkend bedrijf. Ze trouwde met Harry Davis, de regisseur van de reizende theaterproductie 'The Glass Menagerie'. Hij drong bij haar aan om te gaan schrijven. Harry Davis stierf in 1993.  


De digitale uitgeverij Open Road Media bracht 22 boeken van Davis uit als een e-book. Toen haar dat werd verteld, vroeg ze: ''Wat is een e-book?''

(Bron: New York Times)Over de auteur

Hebban Crew

1821 volgers
3 boeken
3 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Misdaadauteur Dorothy Salisbury Davis (98) overleden