Hebban vandaag

Nieuws /

Moby Dick in nieuw jasje in de bioscoop + giveaway

In de winter van 1820 werd de walvisvaarder Essex aangevallen door een reusachtige walvis met bijna menselijke wraakgevoelens. Deze waargebeurde ramp maakte zoveel indruk op de Amerikaanse auteur Herman Melville (1819-1891) dat hij er in 1851 een boek over schreef, Moby Dick. 165 jaar na de verschijning van deze bekende roman is het verhaal nu ook op het witte doek te zien.

In dit boek voert de bezeten kapitein Achab een mythische strijd met Moby Dick, een witte walvis. De kapitein zint op wraak omdat hij vanwege dit beest ooit zijn been is verloren. Moby Dick is volgens Achab de vertegenwoordiging van het kwaad, de erfzonde en het demonische. Zijn haat jegens de walvis is zó groot dat hij in zijn strijd met het beest zowel zijn schip als het welzijn van de bemanning opoffert. Achab moet en zal Moby Dick vinden en laat zich door niets of niemand weerhouden om zijn doel te bereiken.

De roman werd in 1851 niet goed ontvangen. Pas na Melville's dood in 1891 werd Moby Dick bekend en inmiddels behoort het boek tot een van de belangrijkste meesterwerken uit de Amerikaanse literatuur.

Ook op regisseur John Huston maakte Moby Dick veel indruk. Drie jaar lang probeerde hij filmmaatschappijen in Hollywood over te halen om de roman te verfilmen. Uiteindelijk was het Warner Bros die in 1954 met Huston in zee ging. Nu, 165 jaar nadat het boek voor het eerst werd gepubliceerd is er opnieuw een film gemaakt die gebaseerd is op het verhaal van Moby Dick. De film werd geregisseerd door Oscar-winnaar Ron Howard (A beautiful mind ) en is vanaf vandaag in 3D te zien in de Nederlandse bioscopen. In The Heart of the Sea gaat over de nasleep van Moby Dick, als de overlevenden tot het uiterste moeten gaan om in leven te blijven. Voedseltekort en zware stormen zorgen voor paniek en wanhoop bij de bemanningsleden. Ze moeten nadenken over de waarde van het leven en de moraliteit van hun beroep.

Bekijk de trailer:

GIVEAWAY

Afgelopen zomer werd Moby Dick opnieuw uitgegeven door Overamstel uitgevers, in de reeks 'klassieke eversellers'. Wij maken een aantal lezers blij met dit boek! Dus ben je benieuwd naar de film, maar wil je toch eerst het boek lezen? (Of andersom natuurlijk!) Doe dan mee met de giveaway!Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Moby Dick in nieuw jasje in de bioscoop + giveaway

 

Gerelateerd

Over

Herman Melville

Herman Melville

Herman Melville (1819 - 1891) was een Amerikaans schrijver van romans, novellen,...

Gesponsorde boeken