Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Moederdagtips: luchtig en nuchter

Natuurlijk, die zelf-gekleide en beschilderde presse-papier, prachtige gekleurde tekening en het met liefde gemaakt ontbijtje-op-bed gevolgd door een plakkerige kus wil je niet missen. Maar eerlijk is eerlijk: schuif manlief of oudere kids deze tiplijst met luchtige en herkenbare boeken subtiel onder de neus en een geslaagd Moederdagcadeau is gegarandeerd!

Je houdt zielsveel van je kinderen, maar af en toe kun je ze ook wel een momentje voor jezelf gebruiken. Die roze wolk, die lijkt alweer een eeuwigheid geleden. Hoe rooskleurig men je het ouderschap van tevoren ook voorschotelt, de werkelijkheid ziet er vaak toch net iets anders uit.  

Gelukkig zijn er steeds meer boeken die een realistisch beeld geven van het moederschap. En dat niet alleen, want doorspekt met humor en zelfspot weten veel auteurs je een beter gevoel te geven over je eigen rol als moeder. Je bent immers niet de enige die af en toe worstelt om alle spreekwoordelijke ballen in de lucht te houden.

Smaakvolle borstvoeding  

Opvallend genoeg zijn het vooral BM’ers (Bekende Moeders) die hun ervaringen delen. Voor de kersverse moeder schreef Sofie van den Enk samen met verslaggeefster Eva Munnik De Melkfabriek, een hedendaags handboek over borstvoeding. Het geven van borstvoeding zou zo weer uit de taboesfeer moeten komen. ‘Toen ik borstvoeding gaf aan mijn kinderen miste ik een leuk boek over borstvoeding. Een boek met humor en relativering en smaakvolle plaatjes. Geen enorme tepels van vreemde vrouwen en close-ups van kloven en blaasjes, maar iets dat je zonder schaamte op de salontafel laat liggen als je hippe collega's op kraambezoek komen,’ vertelt Van den Enk in een interview met Hebban. ‘Begrijp me niet verkeerd: ik heb helemaal niets tegen langvoeders die hun kind 24 uur per dag bij zich dragen. Ieder z'n ding. Maar ik wil er met De melkfabriek voor zorgen dat er ook een informatiebron is voor vrouwen die zich meer thuis voelen bij ons soort humor en nuchterheid.’  

'Een boek met humor en relativering en smaakvolle plaatjes. Geen enorme tepels van vreemde vrouwen en close-ups van kloven en blaasjes.'


Isa Hoes
en Barry Atsma bundelden ook hun krachten. Doordraven en overeind blijven is gebaseerd op de columns die zij schreven voor tijdschrift Kek Mama, maar bevat ook niet eerder gepubliceerd materiaal én foto’s. De acteurs schrijven elkaar natuurlijk over allerhande opvoedperikelen, maar vooral ook over het alleenstaand ouderschap en de uitdaging om dat te succesvol te combineren met een carrière. Atsma (gescheiden vader) en Hoes (weduwe van Antonie Kamerling) doen dat natuurlijk met een vleugje humor.  

Hemel en hel

Ook Barbara van Erp en Femke Sterken, van het blog Me to We, schreven een boek aar de herkenbaarheid vanaf druipt. ‘Er is niets mooiers dan kijken naar dat mannetje. Maar dat moeder zijn loeizwaar is, wíst ik niet. Ik dacht: je krijgt een baby en die geef je de hele dag kusjes,’ zegt Sterken in een interview met Algemeen Dagblad. ‘Op Facebook zie je foto's van kinderen die hun zwemdiploma halen en van prachtig ingerichte kinderkamers. Nooit lees je over de hel die daaraan vooraf gaat. Nooit vertelt iemand je dat je beha naar zure melk ruikt. Dat je de hele dag bezig bent om te voorkomen dat je peuter een woedeaanval krijgt terwijl je weet dat die tóch komt. Het ouderschap is als de hel en de hemel in twee kamers naast elkaar waartussen je constant heen en weer rent.’ In Dit is het boek voor ouders met een leven vind je geestige en licht cynische columns, lijstjes, foto’s, brieven, tegelwijsheden én uitjes die leuk zijn voor ouder én kind.   

Andere bekende Nederlandse vrouwen schreven al vaker over het moederschap. Lees bijvoorbeeld de boeken van Daphne Deckers, Claudia de Breij of Sylvia Witteman. Of beleef het ouderschap eens vanuit het standpunt van een vader: Bastiaan Ragas publiceerde twee bundels met vaderverhalen, die ook voor moeders herkenbaar zijn.

Klik hier voor meer Moederdagtips

Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

764 volgers
385 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Moederdagtips: luchtig en nuchter

 

Gerelateerd

Overig

Gesponsorde boeken