Hebban vandaag

Boek van de week /

Moeiteloos bewegen tussen onder- en bovenwereld

In Verloren wereld, de nieuwe thriller van Dennis Lehane, keert een oude bekende terug uit Nachtleven: Joe Coughlin, zoon van een van de hoogste politiebazen uit Boston. Joe is gepokt en gemazeld in de onderwereld, maar vindt even goed zijn weg in de 'nette' burgermaatschappij.

In De infiltrant, de vuistdikke historische roman van Dennis Lehane uit  2008, werd de lezer voorgesteld aan onder anderen de van oorsprong Ierse politiefunctionaris Thomas Coughlin. Nachtleven, uit 2012, draaide vooral om Thomas'  zoon Joseph (Joe), die welbewust een leven als gangster leidt, maar tegelijkertijd probeert zijn persoonlijke normen en waarden in stand te houden.

En sinds kort ligt Verloren wereld in de winkel, het derde deel van wat Lehane persoonlijk De Vader en Zoon Trilogie noemt. Rode draad is volgens hem het antwoord op de vraag wat je overdraagt aan de volgende generatie. 'Wat leer je je kinderen? Wat leren je kinderen ervan?', zei Lehane in een interview enkele jaren geleden. 'Joe worstelt met een interessant dilemma, dat in deze tijden van bankencrisis actueel is: kun je 'clean'  blijven in deze business?'

In Nachtleven maakte Joe pijlsnel furore in de onderwereld. Tijdens de jaren van de Drooglegging - het verbod op verkoop of productie van sterke drank in de VS dat duurde van 1920 tot 1933 - gaat hij zich vanuit Florida bezighouden met de smokkel van rum.

Verloren wereld speelt zo'n tien jaar later. Het is 1943. De aanval op Pearl Harbor ligt nog vers in het geheugen. De wereld staat in brand. Dat heeft ook zijn effect op het leven in de stad Tampa, Florida. Joe Coughlin is er actief als consigliere, vertrouweling en adviseur van de maffiafamilie Bartolo. Hij begeeft zich met het allergrootste gemak in de onder- en bovenwereld. Van de laagste boeven tot aan de elite van Tampa en de spionnen van de Naval Intelligence: iedereen kent hem, hij kent iedereen.

Het is tien jaar geleden dat zijn vijanden z'n vrouw doodden en z'n imperium te gronde richtten. Maar inmiddels zit Joe er warmpjes bij. Hij heeft geld, macht en ook nog een maitresse. En hij heeft een zoon, Tomas, op te voeden. Hij reist regelmatig heen en weer tussen Florida en Cuba. Het belangrijkste is dat niet veel mensen weet hebben van de daadwerkelijke omvang van zijn macht. Maar het verleden heeft nog een rekening met hem te vereffenen. En zo'n rekening kan hoog oplopen als je je hele leven in de misdaad hebt gezeten. Het nieuws gaat rond dat een huurmoordenaar het op hem voorzien heeft.

Het is de bestsellerauteur toevertrouwd om een dergelijk plot in een prachtig verhaal te gieten. Lehane schetst met verve de handel en wandel van de maffia tijdens een wereldoorlog. En er is actie te over: van een vuurgevecht in Ybor City, de historische wijk van Tampa, tot aan een huiveringwekkende finale op de velden van een suikerrietplantage in Cuba.  Over de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Moeiteloos bewegen tussen onder- en bovenwereld

Gesponsorde boeken