Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Multi-culti in YA

Lang niet alle YA-verhalen spelen zich af in verre of fantastische oorden, temidden van verzonnen volkeren in een dystopisch tijdperk. De Nederlandse maatschappij blijkt gelukkig ook genoeg inspiratie op te leveren voor auteurs. Opgroeien in een multiculturele samenleving en dealen met o.a. racisme en vooroordelen komen aan bod. Hebban YA zocht negen multi-cultiromans voor jongeren uit!


Groeten uit Londen – Joyce Pool  
Jamal is op werkweek in Londen. Niet veel later bevinden hij en zijn vriendin Sanne zich na enkele gebeurtenissen in een Engelse cel op verdenking van het beramen van een aanslag. Als Sanne al gauw vrijgelaten wordt, blijkt dat Jamals Marrokaanse achtergrond de grootste reden is voor zijn gevangenschap. Een actueel en realistisch verhaal, verteld vanuit twee perspectieven.  

El Weswes - Najoua Bijjir  
Een roman over de band tussen drie jonge moslima’s die allen worstelen met hedendaagse vragen als ‘hoe vind ik de ware?’, maar ook met cultuurverschillen en het beeld waaraan ze als vrouw moeten voldoen. Hoe kunnen ze hun geloof en cultuur in Nederland uitdragen en zich tegelijkertijd thuisvoelen in het land?  

Pizzamaffia - Khalid Boudou  
De ouders van Brahim hebben een goedlopende pizzeria, die wordt geleid door oom Faris. Die wordt echter ontslagen, op verdenking van fraude. Hij begint daarom een paar straten verderop een eigen pizzaria. Tussen de families ontstaat een pizzaoorlog die meer en meer uit de hand loopt. Een verhaal over familie-eer en trots. Het boek werd ook verfilmd en kreeg een vervolg: Echte mannen heten geen Haas.  

Mama Tandoori - Ernest van der Kwast  
In dit autobiografische, maar geromantiseerde boek vertelt de auteur het verhaal van zijn Indiase familie. Met name zijn moeder neemt de hoofdrol op zich. Een verhaal over de band met je ouders en generatieverschillen.  

De gebroeders Boetkaboet - Hans Sahar  
Twee Marokkaanse broers groeien zonder moeder op in Den Haag.  Hoewel ze allebei een andere weg in het leven kiezen, proberen ze beiden het beste van het leven te maken. Maar verkeerde vrienden zijn soms niet te vermijden en verleidingen zijn vaak groot…  

Meedogenloos – Natasza Tardio
In de nieuwste YA-thriller van Tardio komt ook een actueel onderwerp aan bod. Het lijkt erop dat de 15-jarige Isra naar Syrië is afgereist om te vechten voor ISIS. Haar vrienden geloven daar niks van en gaan op onderzoek uit. Het boek belicht het actuele onderwerp van alle kanten en geeft de lezer de ruimte daar zelf een mening over te vormen.  

De gelukvinder - Edward van de Vendel, Anoush Elman  
Dit boek is het eerste in de populaire Slash-serie. Van de Vendel schreef het verhaal van Elman op, die als vluchteling naar Nederland kwam. Hoe groei je als asielzoeker op in een onbekend land met nieuwe gebruiken en tradities? En hoe is het om je vaderland achter te moeten laten? Je leest het in De gelukvinder.  

De vrijwilligster - Antje Visser  
De Nederlandse Willemijn geeft taallessen aan de Turkse Nuray. Nuray blijkt illegaal in Nederland te verblijven en Willemijn wil haar helpen. Haar behulpzaamheid naar de afhankelijke Turkse brengt haar echter steeds meer in de problemen. Een verhaal over vriendschap en hoe ver je daar in kunt gaan.  

Het Gym - Karin Amatmoekrim  
Een Surinaams meisje uit een kansarm eenoudergezin moet zich staande zien te houden tussen de witte hockeymeisjes op het gymnasium. Een coming of age-verhaal over opgroeien tussen ‘anderen’, met ironie en humor geschreven!Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

763 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Multi-culti in YA

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken