Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Video /

Murat Isik: 'Ik ben iemand waarvan het glas altijd half vol is'

door Hebban Crew 3 reacties
Het voorwoord van de Boekenweek Live is een inspirerende reeks ontmoetingen tussen auteurs. Live vanuit De Kleine Komedie gaan twee schrijvers met elkaar in gesprek: een oud-Boekenweekauteur én een schrijver van een jongere generatie. Geheel in het Boekenweekthema 'Tweestrijd' leggen zij elkaar 20 minuten lang vragen en dilemma’s voor.

In de klas

Tijdens de Literatour gaan jongeren in gesprek met auteurs en bespreken ze literatuur in de klas. Het bijbehorende lesmateriaal van deze video én alle andere video's van Het Voorwoord Live vind je hier.

Stills uit de uitzending van donderdag 13 mei

In deze aflevering

Murat Isik en Marjolein Visser komen in deze aflevering tot de conclusie dat ze beiden hun blik richten op de buitenbeentjes, de verschoppelingen, de tweederangs burgers. Ook praten ze over hoe ze in het leven staan. Visser leest een kaartje met de vraag: 'Ben je positief over de toekomst?' Daar hoeft Isik niet lang over na te denken.

'Ik ben iemand waarvan het glas altijd halfvol is. Ik ben een positief en optimistisch mens. Over de literatuur, mijn kinderen en het leven in het algemeen. Alhoewel er veel uitdagingen zijn, moet je in positiviteit geloven om niet in somberheid te vervallen. Ik heb het nodig, zo’n positieve instelling.'

Visser knikt. 'Je hebt er niet veel aan om niet positief te zijn. Al is het misschien ook een kwestie van pech of geluk hebben: wellicht zijn sommige mensen geboren met engelen aan het bed. Ik heb als psycholoog ook weleens mensen ontmoet waarvan ik dacht "kan ik wel zeggen: wees optimistisch"?'

Seks

Visser vraagt Isik waar hij niet over zou kunnen schrijven, waarop hij antwoordt: 'Misschien over seks.' Want? 'Dat komt dan heel erg dichtbij, wordt het denk ik heel persoonlijk. Schaamtegevoelens die dan opkomen.' Visser valt hem in de rede en zegt dat je 'ook zou kunnen denken dat je in een boek lekker je fantasie de vrije loop kan laten.' 'Bij fictie wel,' kopt Isik terug. 'Maar bij non-fictie, in een memoir-achtige stijl, lijkt me dat lastig.' Visser kan zich daar wel in vinden. 'Memoires zou ik ook lastig vinden.'

Kijk alle uitgezonden afleveringen van Het voorwoord Live hier terug.

De podcast

Beluister alle eerder uitgezonden afleveringen hier terug.

De auteurs

Murat Isik

Murat Isik debuteerde in 2012 met de roman Verloren grond. Met zijn in 2017 verschenen roman Wees onzichtbaar schreef Isik een bestseller die werd bekroond met de Libris Literatuurprijs. Voor de Boekenweek van 2019 schreef hij het essay Mijn moeders strijd.

Marjolein Visser

Marjolein Visser schrijft proza, poëzie en non-fictie. Haar debuutroman Restmens verscheen in 2020. Momenteel werkt Visser aan een kinderboek.

Het voorwoord van de Boekenweek

De Boekenweek vindt plaats van 29 mei tot en met 6 juni 2021. Omdat je het boek nooit genoeg kunt vieren en jouw favoriete boekhandel ook de komende tijd alle steun kan gebruiken, inspireren we je en laten we je genieten van auteurs en boeken(tips) in de aanloop naar de Boekenweek. Hoofdsponsor NS is in 2021 twintig jaar verbonden aan de Boekenweek. Kijk voor meer leesinspiratie op www.ns.nl/treinlezer.

Naar het kanaalOver de auteur

Hebban Crew

2463 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Murat Isik: 'Ik ben iemand waarvan het glas altijd half vol is'

 

Gerelateerd

Over

Murat Isik

Murat Isik

Murat Isik (1977) debuteerde in 2012 met de roman Verloren grond, die tot op hed...

Marjolein Visser

Marjolein Visser

Marjolein Visser (1989) schrijft proza en non-fictie. Ze won verschillende schri...