Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Murat Isik schrijft het essay voor de Boekenweek 2019

Murat Isik schrijft het essay voor de Boekenweek 2019. Het thema van de Boekenweek 2019 is 'De moeder de vrouw', naar het gelijknamige gedicht van Martinus Nijhoff. Onlangs werd bekendgemaakt dat Jan Siebelink het Boekenweekgeschenk gaat schrijven. De 84ste Boekenweek vindt plaats van 23 t/m 31 maart 2019.

Murat Isik is verheugd met de opdracht, zo is te lezen in het persbericht van CPNB: 'Ik voel me zeer vereerd en ben trots om gevraagd te worden als schrijver van het Boekenweekessay. Het thema van de Boekenweek spreekt mij bijzonder aan, niet alleen omdat mijn eigen moeder een belangrijke vrouw in mijn leven is, maar ook omdat moeders een essentiële rol spelen in mijn romans. Het zijn vrouwen die zich met een enorme toewijding ontfermen over hun kinderen en tegelijkertijd proberen de dwalingen van hun ontsporende echtgenoten te bestrijden om het gezin voor verder onheil te behoeden. Moeders die, deels gedwongen door de omstandigheden, besluiten een emancipatiestrijd te voeren die hen voor grote uitdagingen stelt. Ik vind het een mooie uitdaging om dit thema verder uit te werken in het Boekenweekessay.'

In 2012 debuteerde Murat Isik (1977) met de roman Verloren grond, die tot op heden veertien drukken beleefde. Hij won er de Bronzen Uil Publieksprijs mee en werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs. Isik won onlangs de Libris Literatuurprijs voor zijn roman Wees onzichtbaar. 'Een prachtige roman, in een vloeiende stijl, nergens een woord te veel, maar ook niet te weinig. Krachtige zinnen met natuurlijk aandoende dialogen,' schreef Hebban recensent Miriam over dit boek.

Boekenweekthema

'De moeder de vrouw' is het thema van de Boekenweek 2019. Twee identiteiten, zijn zij onlosmakelijk met elkaar verbonden? Een relevante vraag waar je heel verschillend op kunt antwoorden; een onderwerp dat net zo veelzijdig is als dat er moeders en vrouwen zijn. Niet voor niets is het dan ook een regelmatig terugkerend onderwerp voor maatschappelijk debat. Het thema kent twee verschillende perspectieven, die van de moeder zelf maar ook die van het kind. Ervaringen met moederschap lopen uiteen van een ‘natuurramp’ (Joke Smit) tot het mooiste dat je kan overkomen. En waar blijft de begeerte van de moeder de vrouw? Kinderen kunnen idolaat van hun moeder zijn of juist hele strenge criticasters. Al deze zienswijzen leveren een leger aan literaire moeders op, van Medea tot oermoeders.

Boekenweek 2019

De Boekenweek 2019 vindt plaats van zaterdag 23 t/m zondag 31 maart. Zoals ieder jaar wordt de Boekenweek feestelijk afgetrapt met het Boekenbal; op vrijdag 22 maart 2019. Tijdens de Boekenweek wordt het Boekenweekgeschenk, geschreven door Jan Siebelink, in de boekhandel cadeau gedaan aan klanten die ten minste € 12,50 aan Nederlandstalige boeken besteden. Het Boekenweekessay, geschreven door Murat Isik, is tijdens de Boekenweek verkrijgbaar bij de boekhandel voor € 3,50. Beide auteurs zullen door het hele land in boekhandels en bibliotheken optreden, deze tournee wordt georganiseerd in samenwerking met de Schrijverscentrale. Zondag 31 maart is de traditionele gratis reisdag van NS, de laatste zondag van de Boekenweek, waar het Boekenweekgeschenk kan worden gebruikt als treinkaartje. 

Auteursfoto's in header: Murat Isik door Liselore Chevalier, Jan Siebelink door Sascha de Boer, verstrekt door CPNB.Over de auteur

Hebban Crew

2129 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Murat Isik schrijft het essay voor de Boekenweek 2019

 

Gerelateerd

Over

Murat Isik

Murat Isik

Murat Isik (1977) debuteerde in 2012 met de roman Verloren grond, die tot op hed...

Gesponsorde boeken