Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Column /

Myrthe Spiteri: #thingsnottosaytoapublisher

door Myrthe Spiteri 3 reacties
Fantaseren - schrijven - denken - schaven - en dan: manuscript insturen. Vooral bij dat laatste stukje gaat het nogal eens mis, merkt Blossom Books-uitgeefster Myrthe Spiteri. Wat je vooral niet moet doen als je je verhaal instuurt voor de Zomerliefde-schrijfwedstrijd die de uitgeverij samen met Hebban organiseert? Je leest het in haar column!

Manuscript insturen 101

In 2012 schreef NRC NEXT dat er ongeveer 1 miljoen Nederlanders zijn die schrijven als hobby hebben, en dat ongeveer 60.000 daarvan het liefst van schrijven hun beroep zouden maken. Als dat je droom is, heb je dus nogal wat concurrentie. Maar het uitschakelen van die concurrentie is echt makkelijker dan het lijkt. Of naja, in ieder geval een groot deel ervan. En zo doe je dat:

Les 1) Je brief is net zo belangrijk als je manuscript
Als je godweetikveel hoe lang aan je manuscript hebt gewerkt en eindelijk de stap durft te nemen om deze inktbaby naar een uitgeverij op te sturen, raffel dan alsjeblieft je brief niet af. Zorg ervoor dat je een goede eerste indruk maakt, dan ben je gelijk een stapje verder. Want echt, als je al geen goede brief kan schrijven, hoe moeten wij dan geloven dat je wel een heel boek kunt schrijven?

Les 2) Check, check, dubbelcheck
Wij weten heus wel dat schrijvers hun manuscripten naar meerdere uitgeverijen sturen. Maar dat hoeven wij niet per se in de brief terug te zien natuurlijk. Ja, we zijn best een beetje ijdel en vinden het fijn als je je brief aan ons richt. Een algemeen mailtje met alle e-mailadressen van diverse uitgeverijen in het verzendveld is echt niet oké. Een brief waarin je verwijst naar de verkeerde uitgeverij ook niet.

Les 3) Gebruik (de juiste) interpunctie
Lijkt compleet overbodig natuurlijk, maar weet je hoeveel brieven en manuscripten wij krijgen zonder de juiste interpunctie? Komma’s ontbreken, aanhalingstekens zijn nergens te vinden en van hoofdlettergebruik hebben deze auteurs ook nog nooit gehoord. Of mensen die overijverig met de enter-toets omgaan en elke zin op een nieuwe regel zetten, die zijn er ook.

Tot slot: #thingsnottosaytoapublisher
Dit gebeurt echt. Mensen schrijven dit. Bloedende ogen krijgen wij ervan, dus vermijd ze te allen tijde.

  • “Hierbij stuur ik mijn nieuwe manuscript op. Wanneer denken jullie het uit te kunnen geven? En wat zijn jullie marketingplannen? Ook ontvang ik graag een schatting hoeveel ik kan verdienen.” 
  • “Ik wil graag mijn manuscript insturen, maar hoe ben ik er zeker van dat jullie mijn idee niet stelen en gebruiken voor een ander boek?” 
  • “De verhalen heb ik geschreven voor mijn kleinkinderen, en ze vonden het fantastisch! Ik ben ervan overtuigd dat alle kinderen het fantastisch zouden vinden.” 
  • “Ik weet zeker dat dit boek een bestseller wordt. Het zou echt dom zijn om het af te wijzen.” 
  • [als reactie op een afwijzing]: “Het is echt ongehoord dat je commentaar durft te geven op mijn manuscript. Heb je zelf wel eens wat geschreven? Nee zeker?! Dat dacht ik al."


Wil je kans maken op een fantastische prijs? Maak dan het fragment af dat Lobster-auteurs Lucy Ivison en Tom Ellen speciaal voor de Zomerliefde-schrijfwedstrijd schreven en stuur je verhaal in. Durf jij het aan?

De prijs: de winnaar krijgt professionele feedback van de Blossom Books-redactie tijdens het schrijven van zijn of haar volgende (korte) verhaal en mag de definitieve versie uiteindelijk pitchen op de uitgeverij. Daarnaast wordt hij of zij ook in het zonnetje gezet middels een interview op Hebban. De beste 10 verhalen worden na een correctieronde gepubliceerd in een eBook dat door Hebban én door Blossom Books verspreid wordt.

Alle informatie vind je op de Zomerliefde-schrijfwedstrijdpagina op Hebban. Over de auteur

Myrthe Spiteri

23 volgers
15 boeken
0 favorieten


Reacties op: Myrthe Spiteri: #thingsnottosaytoapublisher

 

Gerelateerd

Over

Lucy Ivison

Lucy Ivison

Tom Ellen en Lucy Ivison, de co-auteurs van de YA-roman Lobsters (2014), waren e...

Tom Ellen

Tom Ellen

Tom Ellen en Lucy Ivison, de co-auteurs van de YA-roman Lobsters (2014), waren e...