Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

Myrthe van der Meer beantwoordt lezersvragen, deel 4

Onlangs vroegen we Hebban-lezers om een vraag voor Myrthe van der Meer in te sturen. De bedenkers van de vijf origineelste vragen werden beloond met Myrthes psychiatrische romans PAAZ en UP én de schrijfster heeft hun vragen uitvoerig beantwoord. Deze week publiceren we elke dag een beantwoorde lezersvraag.

Janine van der Hulst stuurde de volgende vraag in:

Veel mensen hebben een lijst met dingen die ze ooit een keer in hun leven willen doen. Ik vroeg me af of jij ook zo’n lijstje hebt en wat er dan bovenaan dat lijstje staat?
"Ik heb zelfs een complete roman geschreven over dat lijstje: Kalf. In Kalf worden een Jurgen en Onno namelijk geconfronteerd met de dood van de laatste, en daarmee ook met de vraag wat je doet met het laatste deel van je leven als je precies weet hoe lang – of kort – dat nog duurt. Wat wordt dan belangrijk? Tijd voor jezelf, je familie of je laatste dromen? Met die vragen worstelen Onno en Jurgen op verschillende wijze en hoewel ze dat op nogal onorthodoxe manieren doen, herken ik mezelf volledig in hun vragen, verwondering, woede en worstelingen. Grappig is dat ik vaak de vraag krijg hoe ik met PAAZ en UP zulke ontzettend persoonlijke boeken over mijn psychiatrische opnames heb kunnen schrijven. Maar voor mij voelen die twee helemaal niet zo; ik beschrijf gewoon dingen die gebeurd zijn, niet meer of minder. Feiten geven richting, maar fictie geeft ruimte. Mijn meest persoonlijke boek is dan ook juist Kalf, omdat dat over de échte vragen gaat, de vragen die ik mezelf elke dag stel en waar ik geen antwoord op heb."

Over PAAZ :
Als Emma van de ene op de andere dag opgenomen wordt op de paaz, weet ze een ding zeker: hier is een fout gemaakt. Ze heeft namelijk een leuke baan, een geweldige vriend en een goed leven, dus dat ze dood wil kan dan toch geen probleem zijn? Het is het begin van Emma's zoektocht door de absurde wereld van de psychiatrische kliniek met al haar regels, pillen en diagnoses - een zoektocht naar de uitgang, maar boven alles een zoektocht naar zichzelf. Tijdens haar reis langs vreemde pati?nten en nog vreemdere therapeuten, depressieve kerstballen en onverwachte vriendschappen, begint Emma te beseffen dat ze hier niet voor niets zit, en dat zij de enige is die kan bepalen of, maar vooral ook hoe ze ooit de paaz weer verlaat.

'Zoals J.J. Voskuil met zijn romancyclus Het bureau het kantoorleven heeft vastgelegd, zo nauwgezet registreert Van der Meer de praktijk van een psychiatrisch ziekenhuis.' - Wim Brands, VPRO Boeken

Over UP :
Emma is jong, getalenteerd, bevlogen en ze heeft levenslang...
de levenslange diagnose manisch depressief. Als Emma vol goede moed naar het laatste gesprek met haar psychiater gaat, gebeuren er een aantal dingen die ze niet helemaal had voorzien; haar psychiater is verdwenen, de vervanger weet niets van een eindgesprek en voor het einde van de dag is ze opgenomen op de paaz. Alweer.
Terwijl Emma op zoek gaat naar een verklaring, raakt ze langzaam maar zeker verstrikt in de wonderlijke wereld van pillen, psychiaters en patiënten. Hoeveel last mag je als psychiatrisch patiënt je omgeving bezorgen? Waar loopt de grens tussen problemen bespreken en anderen ermee chanteren?


Over Myrthe van der Meer:
Myrthe van der Meer (1983) was redacteur en brak door met de autobiografische bestseller PAAZ, over de tijd die ze doorbracht op een psychiatrische afdeling. PAAZ kreeg lovende recensies, werd genomineerd voor de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs en wordt bewerkt tot een televisieserie. Kalf is haar tweede roman en getuigt van haar originele verteltalent en van haar geheel eigen, maar zeer aanstekelijke gevoel voor humor. In februari 2015 verscheen het vervolg op PAAZ, getiteld UP.Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Myrthe van der Meer beantwoordt lezersvragen, deel 4

 

Gerelateerd

Over

Myrthe van der Meer

Myrthe van der Meer

Was eerst redacteur, vervolgens psychiatrisch patiënt en schreef daarover PAAZ ...