Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Mysterie rondom het nieuwe boek van Harper Lee

De publicatie van het vervolg van ‘Spaar de spotvogel’ (To Kill a Mockingbird) is gehuld in een sluier van mysterie. Het beoogde vervolg zal verschijnen op 14 juli, maar de vraag is wie het manuscript precies ontdekte en wanneer.

'Jarenlang heeft het manuscript van Ga heen, zet een wachter (Got Set a Watchman) tussen andere papieren gelegen in een opslagbox,' aldus advocaat Tonja Carter die de belangen van zowel de auteur als uitgeverij HarperCollins vertegenwoordigt. Ze vond het manuscript, dat nog ouderwets met een typemachine was uitgewerkt, in augustus 2014 toen zij op zoek was naar andere documenten.

Afgelopen dinsdag kwam de New York Times met een andere verklaring. De krant zegt dat het manuscript drie jaar eerder werd ontdekt door een boekenexpert van veilinghuis Sotheby's, toen hem werd gevraagd om enkele documenten in de kluis van Harper Lee nader te bekijken. De expert van Sotheby's duidde het document als 'anders' en verklaarde dat dit niet een manuscript van Spaar de spotvogel (To Kill a Mockingbird) kon zijn. Vreemd genoeg was advocaat Tonja Carter bij deze afspraak aanwezig, maar verliet zij de ruimte voordat de ontdekking gedaan werd.

In februari 2015 werd de publicatie van Ga heen, zet een wachter wereldwijd aangekondigd. Naast enthousiaste lezers waren er ook sceptici die zich afvroegen of de 89-jarige auteur wel bij het publicatieproces betrokken is. Advocaat Tonja Carter liet namens de auteur weten dat zij achter de publicatie stond en ‘happy as hell’ was.

Het vervolg wordt aangekondigd als een bijzondere literaire ontdekking, dat na de publicatie van Spaar de spotvogel in 1960, een fascinerend nieuw perspectief zal opleveren. In Ga heen, zet een wachter keren personages uit Spaar de spotvogel terug, al zal het verhaal zich twintig jaar later afspelen. Jean Louise Finch, voor de lezer beter bekend als Scout, keert terug naar haar geboorteplaats Maycomb om haar vader te bezoeken. Wanneer ze haar vaders kijk op de maatschappij probeert te doorgronden, wordt ze gedwongen persoonlijke en politieke dilemma’s onder ogen te zien. Moet ze hierbij haar gevoelens omtrent de plek waar ze haar jeugd doorbracht onderkennen?

Het boek zal laten zien hoe de personages uit Spaar de spotvogel zich moeten aanpassen door de turbulente gebeurtenissen uit jaren vijftig in Amerika. Het manuscript van Ga heen, zet een wachter werd zelfs eerder geschreven dan Spaar de spotvogel, maar redacteuren zouden destijds tegen de auteur hebben gezegd om het verhaal nog eens flink onder handen te nemen.  

Ga heen, zet een wachter zal op 14 juli ook in Nederland verschijnen bij uitgeverij de Bezige Bij.

Bron: The GuardianOver de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Mysterie rondom het nieuwe boek van Harper Lee

 

Gerelateerd

Over

Harper Lee

Harper Lee

Harper Lee (1926-2016) was een Amerikaans schrijfster. Zij werd bekend door haar...

Gesponsorde boeken