Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Mysterieuze Elena Ferrante op longlist Booker Prize

De publiciteitsschuwe Italiaanse schrijfster Elena Ferrante maakt kans op de prestigieuze Man Booker International Prize. Haar laatste deel in de Napels-serie staat op de longlist. Maar ook Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk en de Chinese schrijver Yan Lianke, wiens roman in de ban is gedaan door zijn geboorteland, werpen zich in de strijd.

Uit 155 inzendingen werd een longlist van dertien titels samengesteld. Daarop staan auteurs uit twaalf landen die in negen verschillende talen schreven. Onder hen twee Nobelprijswinnaars - de Turkse schrijver Orhan Pamuk en zijn Japanse vakgenoot Kenzaburō Ōe en twee debutanten: Fiston Mwanza Mujila uit Congo en Aki Ollikainen uit Finland. En dan is er het Italiaanse fenomeen Elena Ferrante, een auteur die onder pseudoniem schrijft en zich zelden laat verleiden tot interviews. 

Op de longlist staan ook schrijvers uit Azië. De Zuid-Koreaanse Han Kang is kanshebber met haar roman The Vegetarian, Kenzaburō Ōe voor Death by Water, zijn zestiende in het Engels vertaalde boek, de Indonesische schrijver Eka Kurniawan voor Man Tiger en de Chinees Yan Lianke. Hij deed er twintig jaar over om zijn roman The Four Books voor te bereiden en twee jaar om te schrijven. Het boek werd vanwege de politieke inhoud afgewezen door twintig uitgevers en daarna in de ban gedaan door de autoriteiten in de Volksrepubliek.  

De longlist wordt gecompleteerd door de Braziliaan Raduan Nassar met zijn 'explosief erotische' 47 pagina's tellende boek A Cup of Rage, Robert Seethaler (Oostenrijk) met A Whole Life, José Eduardo Agualusa (Angola) met A General Theory of Oblivion en de Franse auteurs Marie NDiaye en Maylis de Kerangal met respectievelijk Ladivine en Mend the Living.

Met ingang van dit jaar zijn de spelregels voor de Man Booker International Prize iets gewijzgd. Van een tweejaarlijkse prijs is het een jaarlijkse onderscheiding geworden. Bovendien wordt niet meer een oeuvre bekroond, maar een aparte roman. De shortlist van zes titels wordt onthuld op 14 april. Elke genomineerde auteur en zijn/haar vertaler ontvangen duizend Britse pond. De winnaar wordt bekendgemaakt op 16 mei. De hoofdprijs van 50.000 pond wordt gedeeld door schrijver en vertaler. 

De longlist: 
José Eduardo Agualusa - A General Theory of Oblivion
Elena Ferrante - The Story of the Lost Child
Han Kang - The Vegetarian
Maylis de Kerangal - Mend the Living
Eku Kurniawan - Man Tiger
Yan Lianke - The Four Books
Fiston Mwanza Mujila - Tram 83
Raduan Nassar - A Cup of Rage
Marie NDiaye - Ladivine
Kenzaburō Ōe - Death by Water
Aki Ollikainen - White Hunger
Orhan Pamuk - A Strangeness in My Mind
Robert Seethaler - A Whole Life

(Bron: The Guardian)Over de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Mysterieuze Elena Ferrante op longlist Booker Prize

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken