Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Nationale Voorleesdagen: deel jouw favoriete voorleesboek!

door Hebban Crew 25 reacties
Vanmorgen zijn De Nationale Voorleesdagen traditiegetrouw van start gegaan met Het Nationaal Voorleesontbijt met H.K.H. Prinses Laurentien. Door het hele land wordt de komende weken aandacht gevraagd voor het belang van voorlezen, ook en vóóral in coronatijd. Wij zijn benieuwd: welke boeken lees jij graag voor aan je (klein-)kinderen?

Dit jaar las Prinses Laurentien voor uit het Prentenboek van het Jaar 2022: Maar eerst ving ik een monster van Tjibbe Veldkamp en met illustraties van Kees de Boer. Onder anderen Jim Bakkum, Klaas-Jan Huntelaar en Merel Westrik deden dit op andere plekken in Nederland. Daarmee onderstrepen zij het belang van voorlezen, dat een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van een kind. Extra belangrijk nu scholen en kinderdagverblijven vaker gesloten waren in coronatijd en leerachterstanden een steeds groter probleem vormen.

Wist je dat...

Voorlezen de band tussen ouders en kinderen versterkt en dat voorlezen je bovendien leuker maakt?

Voorlezen goed is voor de taalontwikkeling van kinderen en het peuters en kleuters helpt hun taalbegrip en woordenschat te vergroten?

Voorlezen ook in samengestelde gezinnen van belang is? Notten en Cobussen deden onlangs onderzoek naar voorlezen in verschillende samengestelde gezinnen. Opvallend is de bijna tegengestelde rol en betekenis die voorlezen heeft in samengestelde gezinnen. Enerzijds biedt het ouders de mogelijkheid het 'oude' gezinsritueel te behouden en één-op-één binding te hebben met 'hun eigen' biologische kind. Anderzijds werd in sommige samengestelde gezinnen voorlezen door ouders juist gebruikt een 'nieuw' gezinsritueel te creëren en hiermee nieuwe gezinsbanden en een nieuwe gezinsidentiteit te ontwikkelen.

Voorlezen kinderen een voorsprong geeft? Baby’s, peuters en kleuters die door hun ouders worden voorgelezen, ontwikkelen een voorsprong in hun taalontwikkeling. Van de kinderen die niet worden voorgelezen heeft 30% voldoende woordenschat voor een goede start op school. Van de peuters en kleuters die wel geregeld zijn voorgelezen heeft bijna 70% voldoende woordenschat. Via het voorlezen ontwikkelen kinderen naast een goede woordenschat ook hun mondelinge taalvaardigheid en maken zij kennis met 'boekentaal', taal die afwijkt van de dagelijkse omgangstaal. Het is belangrijk om kinderen van jongs af aan te laten ervaren hoe leuk voorlezen is. Een positieve houding tegenover het lezen is belangrijk voor het later zelf willen leren lezen.

Help andere ouders aan handige voorleestips!

De helft van de ouders zou graag meer willen voorlezen aan hun kind(eren) dan ze eigenlijk doen, blijkt uit onderzoek in opdracht van Stichting CPNB en Stichting Lezen. Tijdgebrek is daarbij de belangrijkste reden, daarnaast blijkt dat ouders behoefte hebben aan voorleestips. Welke boeken passen bij de leeftijd en welke boeken zijn het meest geschikt voor interactief voorlezen? De Prentenboek Top 10 helpt hierbij.

Ben jij een echte voorleesouder, -opa of -oma? Laat ons onder dit artikel weten welke boeken favoriet zijn bij jou en je (klein-)kind. Vertel ook waarom: komt het door het verhaal, de humor, de illustraties, of is er een andere reden?

Prentenboek van het Jaar 2022

Iedere ouder herkent het: snel even instoppen, oké dan nog even een verhaaltje, maar kort… en dan begint het. Maar eerst ving ik een monster is niet alleen om voor te lezen. Ook als samenleesboek is het een feest: het samenspel tussen de gehaaste volwassene en het kind dat hem of haar uitlokt nog verder te vertellen, zal veel vrolijkheid opleveren. Tjibbe Veldkamp schreef een verhaal dat nooit uit is. Een ode aan de fantasie en de betoverende kracht van verhalen: het ideale boek voor ieder kind dat nooit genoeg voorgelezen kan worden.

Maar eerst ving ik een monster werd goed ontvangen door de pers, dankzij het slimme en inventieve concept en de sterke tekst en krachtige illustraties van Kees de Boer. Het Prentenboek van het Jaar 2022 is speciaal voor De Nationale Voorleesdagen verschenen in een mini-editie. Deze mini-editie is voor € 5,25 vanaf 26 januari tot en met 5 februari 2022 verkrijgbaar bij de boekhandel.

Naar de Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen bestaan sinds 2004 en zijn een project van Stichting Lezen, georganiseerd door Stichting CPNB. De voorleescampagne vindt voor de 18de keer plaats. De doelstelling van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen van kinderen (0-6 jaar) die zelf nog niet kunnen lezen of net het lezen hebben geleerd. De campagne benadrukt de voordelen van het (voor)lezen, waaronder het positieve effect op woordenschat, mondelinge taalontwikkeling en verhaalbegrip.

Welke boeken lees jij graag voor en waarom?Over de auteur

Hebban Crew

2554 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Nationale Voorleesdagen: deel jouw favoriete voorleesboek!

 

Gerelateerd