Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Nederland Leest Robotica

Nederland Leest gaat op de futuristische toer in 2017 met het thema Robotica. Twee sciencefictionboeken (Ik, robot van Isaac Asimov en Cyberboy van Tanja de Jonge) en een verhaal geschreven door een robot staan centraal in de jaarlijkse nationale leescampagne. Beantwoord de zes stellingen bij deze campagne en haal jouw exemplaar op bij de bibliotheek.

Robots bestaan al tientallen jaren in fabrieken en nog langer in sciencefiction, maar nu dringen ze ook door in het dagelijkse leven. Vandaar de keuze van Nederland Leest voor het thema Robotica.

Nederland Leest is de jaarlijkse nationale leescampagne, georganiseerd door het CPNB, ondersteund door de bibliotheken. 2017 is alweer de twaalfde editie en de tweede waar niet een auteur, maar een thema centraal staat. Vorig jaar was dat Democratie en dit jaar Robotica.

Geschenkboeken

In de bibliotheek kunnen leden en niet-leden een gratis boek ophalen. Dit jaar is dat Ik, robot van de Amerikaanse sciencefictionauteur Isaac Asimov. Voor de jeugdige lezers is er Cyberboy van Tanja de Jonge, dat door scholen besteld en verspreid kon worden.

Asimov was een van de Grote Drie van de zogenaamde ‘Golden Age of Science Fiction’ (naast Robert A. Heinlein en Arthur C. Clarke) en de grondlegger van de wetten van de robotica. Hebban komt in november met een uitgebreid dossier over Asimov, zijn Robotboeken en de rest van zijn uitgebreide oeuvre.

In het geschenkboek wordt ook een bijzonder extra verhaal opgenomen, geschreven door Ronald Giphart en… een robot natuurlijk! Een voorproefje van dat verhaal is al te vinden op de website van Nederland Leest. Ook dit tiende verhaal in het Ik, robot boek heeft Susan Calvin – Asimovs robotpsycholoog – als hoofdpersonage, maar hoe een schrijvende robot het voor haar af laat lopen? Ga naar de bibliotheek om er achter te komen!

Auteur Ronald Giphart is ambassadeur van de campagne Nederland Leest en in dat kader bezoekt hij in november bibliotheken door het hele land.

Naast Ik, robot staat het spannende boek Cyberboy bij Nederland Leest Junior centraal. Dit boek wordt op (basis)scholen in heel Nederland uitgedeeld. Aan de hand van een speciaal lespakket gaan tweeduizend klassen aan de slag met Cyberboy en prikkelende vragen over robotica.  

Geef je mening, krijg een boek

Je moet wel iets doen om een van de boeken mee te mogen nemen: geef je mening over de volgende zes stellingen (ter plaatse of online):

  • Je kunt verliefd worden op een robot
  • Een robot moet loonbelasting betalen
  • Ik laat een robot op oma passen
  • Een robot kan prima kunst maken
  • Ik laat me liever opereren door een robot
  • Niet kinderen, robots hebben de toekomst

Wat vind jij er van? Discussieer alvast mee en doe ideeën op onder dit artikel.

Onze eigen Hebban Scifi & Fantasy Club van 10 besteedt aankomende maand veel aandacht aan het thema robots en robotisering.  

Aftrap van de Robotisering

Nederland Leest start vandaag!

De overhandiging van het eerste exemplaar van Ik, robot inclusief het unieke extra verhaal geschreven door een robot samen met Ronald Giphart is op woensdagmiddag 1 november in bibliotheek Het Eemhuis in Amersfoort. Inloop om 13:30 uur, programma van 14:00 tot 15:00 uur.

Een robotarm, ontsnapt uit een autofabriek, zal een exemplaar van het boek aan één van de eerste mensen met een robotarm geven. Deze man met unieke robotarm geeft het boek door aan Ronald Giphart. Van robot naar cyborg naar mens: de toekomst is hier.

Nederland Leest Junior gaat op 1 november in Hoorn van start. Auteur Tanja de Jonge zal in een speciale tuktuk langs basisscholen rijden. Alle leerlingen van groep 8 in Hoorn krijgen van haar persoonlijk Cyberboy uitgereikt.

Hebban Leesclub - Ik, robot

Hebban maakt van de gelegenheid gebruik om deze klassieker een platform te geven. Doe je mee aan de leesclub rond Ik, robot? Meld je in het Nederland Leest-café als je aan boord wilt springen.

Ja, leuk!

 

Hebban Leesclub - Cyberboy

Doe je, samen met je schoolgaande kind of zelf, mee aan de leesclubdiscussie rond Cyberboy?

Ja, natuurlijk!Over de auteur

Martijn (Hebban Crew)

468 volgers
777 boeken
21 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Nederland Leest Robotica

 

Gerelateerd

Hebban Spots

Scifi & Fantasy Club

488 volgers

Welkom bij de Sciencefiction en Fantasyclub. De plek om je leestips, leeservaringen, leeswensen en alle andere bijzonderheden rond SF&Fantasy boeken te delen. Deze club wordt gerund door Yvette,...

Gesponsorde boeken