Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Boektrailers: soms amateuristisch, soms akelig spannend

door Mads Bruynesteyn 9 reacties
Bij vlagen worden ze ook in Nederland geproduceerd: boektrailers, filmpjes ter promotie van een boek. Maar werken ze ook? Of juist averechts? Mads Bruijnesteijn zocht en vond de beste, maar ook de slechtste Nederlandse boektrailers.

Vaak is het de uitgeverij die een trailer maakt en het online zet, soms de auteurs zelf en in mindere mate wordt een extern bedrijf gevraagd. Ook een aantal opleidingen geeft leerlingen opdracht om bij een gelezen boek een boektrailer te maken. Een interactieve, leerzame en leuke manier om een boek te beschouwen. 

Hoeveel tijd en energie er in het vervaardigen van een boektrailer is gestoken, kan worden gemeten aan de hand van het niveau ervan. Je hebt ze met enkel een simpele samenvatting van het boek, ingesproken door een zware mannenstem of een olijke vrouw. Het beeld zelf laat de cover van het boek zien, omlijst met quotes.

Er zijn er ook die kwalitatief beduidend beter zijn en waar serieus werk in is gestoken. Spannende, filmische scenes, compleet met cliffhanger, waardoor de nieuwsgierigheid naar het boek wél echt getriggerd wordt.

Speciaal voor de Nederlandse Thriller 10-daagse maakte Hebban Crimezone een zo compleet mogelijke afspeellijst van boektrailers over Nederlandstalige thrillers. 

 

De vijf beste volgens Mads

 

1. HEX van Thomas Olde Heuvelt

Een boektrailer zoals een boektrailer is bedoeld. Spannend en doet je verlangen naar het boek. Zelf als je het al gelezen hebt..

2. Zielloos van Corine Hartman

Een trailer waar duidelijk aandacht aan is besteed. Goed opgebouwd, creatief gemaakt en akelig spannend!

 

3. Frenesie van Elena Machetti

Een duistere boektrailer met flarden van gruwelheden. Net genoeg om te triggeren.

 

4. Verdieping X van Kim Moelands

Geloofwaardig, actueel en nieuwsgierig makend.

 

5. Stalker van Helen Vreeswijk

Eigenlijk een trailer voor de verfilming, maar ook gebruikt als boektrailer. Wekt interesse naar het verloop van het verhaal.

  

  

De vijf slechtste volgens Mads

 

1. Ideale ouders van Alex van Galen

Slechte muziekkeuze, nietszeggende scènes en een onduidelijke inhoud. Waar gaat het nou precies over? Ook wordt nergens duidelijk dat het om een thriller gaat.

 

2. Ongrijpbaar van Bianca Nederhof

Maak wat opnames met je mobiele telefoon, gooi er een filter overheen en zet er wat eenvoudige zinnen tussen. Dan nog een standaard muziekje eronder en klaar is de trailer. Komt erg amateuristisch over.

 

3. Zwarte piste van Suzanne Vermeer

De stem die het verhaal vertelt in de boektrailer past niet bij een thrilleraankondiging. Het lijkt wel alsof er een item van het Jeugdjournaal wordt behandeld.

 

4. De sluwe verleider van Nynke Laastra

Zomerse muziek, amateuristisch gefilmd, slecht geanimeerde tekst. Gaat het hier over een thriller of is het een verslag van een zonnige vakantie?

 

5. Sunset Bay – Bavo Dhooge

Ondanks de mooie cover, is de bedoeling van een boektrailer toch niet om daarop in te zoomen? Het moet juist de inhoud ervan promoten.

Wat vind jij de beste of de slechtste boektrailers? In hoeverre speelt een boektrailer mee in jouw keuze voor de aanschaf van een boek? Hecht jij er waarde aan? Of missen we een belangrijke boektrailer in ons overzicht? Laat het hieronder weten!Over de auteur

Mads Bruynesteyn

150 volgers
414 boeken
21 favoriet


Reacties op: Boektrailers: soms amateuristisch, soms akelig spannend

 

Gerelateerd