Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Nederlandse thrillerschrijver komt er niet meer aan te pas

door Hebban Crew 10 reacties
Het is bar slecht gesteld met de mannelijke misdaadauteur van Hollandse bodem. Hij komt niet of nauwelijks voor in de verkooplijsten en ook leden van de bibliotheek laten hem massaal links liggen. Het Dossier Spannende Boeken met de meest uitgeleende thrillers en de top 60 van meest verkochte misdaadromans.

Dossier Spannende Boeken

De Nederlandse thriller is sowieso een stuk minder gewild dan enkele jaren geleden, zo blijkt uit cijfers die de Stichting CPNB openbaar heeft gemaakt. Het bestverkopende spannende boek in de periode mei 2015 tot en met april 2016 was het met enorm veel publiciteit omgeven thrillerdebuut van de Britse Paula Hawkins, Het meisje in de trein. Vorig jaar was in de Top 60 de eerste plaats nog voorbehouden aan Esther Verhoefs De kraamhulp.

In de dertien edities van het dossier Spannende Boeken, die de CPNB tot nu toe heeft gepubliceerd staat een buitenlandse auteur bovenaan de bestsellerlijst. Naast Verhoef was Saskia Noort de enige Nederlandse schrijver die de lijst aanvoerde. Zij deed dat overigens wel drie keer: in 2007, 2009 en 2012. Andere collega-schrijvers op de eerste plaats waren Nicci French (2004, 2008, 2013), Dan Brown (2005, 2006, 2014) en Stieg Larsson (2010, 2011).

Vrije val

Het aantal oorspronkelijk Nederlandstalige thrillers in de lijst heeft sinds vorig jaar een flinke val gemaakt, vertellen de cijfers. Stonden er in 2009 nog meer dan 25 spannende boeken van Nederlandse schrijvers in de Top 60 en schommelde dat aantal de laatste jaren nog tussen de 20 en 25, nu tellen we slechts vijftien titels. Daarvan zijn er elf geschreven door vrouwelijke auteurs, de overige vier zijn de twee non-fictietitels Mocro maffia (van Marijn Schrijver en Wouter Lamans) en Verraad (Jan Meeus) en de politieromans Een schim in de nacht en De Cock en de vermoorde onschuld van respectievelijk geschenkauteur Simon de Waal en zijn al weer zes jaar geleden overleden kompaan Appie Baantjer.

Het thrilleraanbod is de laatste jaren groter geworden, constateerden redacteur Wanda Gloude van uitgeverij Ambo|Anthos en Hebban-hoofdredacteur Sander Verheijen vorige week in een artikel in NRC Handelsblad. Volgens Verheijen telt Nederland alleen al tussen de twee- en driehonderd thrillerauteurs.

Wat de boer niet kent...

Die aanwas is vooralsnog niet terug te vinden in de CPNB-cijfers. Op de thrillerconsument zou je gerust een variant van het spreekwoord ‘Wat een boer niet kent, dat vreet-ie niet’ kunnen toepassen: ‘Wat onbekend is, wordt niet gelezen’. Naast een paar nieuwelingen die met de nodige publiciteit zijn gelanceerd (Paula Hawkins, David Lagercrantz, Terry Hayes, S.K. Tremayne), kiest de lezer toch voor vertrouwde bekende namen. De Deense auteur Jussi Adler-Olsen is de meest voorkomende auteur van dit jaar met vijf titels. Van vijf auteurs zijn drie of meer titels genoteerd. Zij schreven 17 titels, oftewel 28,3% van de lijst. Naast Adler-Olsen zijn dat Suzanne Vermeer, Nicci French, David Baldacci.

Esther Verhoef komt twee keer in de Top 60 voor, evenals Samuel Bjørk, Lars Kepler, het echtpaar Cilla en Rolf Börjlind, Rosamund Lupton,  Stephen KingTess GerritsenJo Nesbø en Linda van Rijn. Van de zestig titels zijn er overigens 28 door een man en 23 door een vrouw geschreven. Acht boeken zijn door een duo geschreven en van de enige overige auteur, S.K. Tremayne, is het geslacht officieel onbekend. Volgens Wikipedia zou de Britse journalist Sean Thomas zich achter dit pseudoniem schuilhouden.

De meest uitgeleende thrillers op de volgende paginaOver de auteur

Hebban Crew

2129 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Nederlandse thrillerschrijver komt er niet meer aan te pas

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken