Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Negen thrillerdebuten om naar uit te kijken

door Soraya Vink (crew) 16 reacties
Met Manuscripta wordt begin september het officiële startsein gegeven van het nieuwe boekenseizoen. Hebban dook alvast de aanbiedingsbrochures van dit najaar in en selecteerde negen thrillerdebutanten (eigenlijk tien) in binnen- en buitenland om in de gaten houden. Lees snel verder!

Duistere debuten 

De Britse docente Creative Writing Jess Kidd leert haar studenten om een mooi stukje proza af te leveren, maar debuteert nu zelf. Haar Britse uitgever geeft aan jaren niet zo onder de indruk te zijn geweest van een debuut: ‘Deze moderne klassieker lijkt op niets wat ik eerder las. Zo trefzeker, gewaagd, grappig, duister en scherp.’ In haar debuutthriller De laatste riten wordt de lezer getrakteerd op excentrieke personages en bedrieglijke plotwendingen in het dorpje Mulderrig, dat wel eens het Ierse broertje van Twin Peaks (uit de gelijknamige televisieserie) kon zijn. Mahony is als kind in de steek gelaten door zijn moeder en keert jaren later terug naar zijn geboortedorp om uit te vinden wat er is gebeurd. De zoektocht levert rumoer op: is Mahony’s moeder nog in leven? Niemand laat iets los, alhoewel Mahony zeker weet dat de dorpelingen meer weten.  

Haar Nederlands klinkende achternaam bewijst haar dito achtergrond, maar Anna Snoekstra is geboren in Canberra, Australië. De filmrechten voor haar debuutthriller Als twee druppels water staan zelfs al onder optie bij Universal Pictures. Ze is aan het eind van haar Latijn, moe, vies en verlaten. Ze ziet maar één manier om haar leven gemakkelijker te maken: zich voordoen als de tien jaar geleden verdwenen Rebecca Winter. Ze lijkt als twee druppels water op haar, dus het zou moeten lukken. En inderdaad: Rebecca's ouders verwelkomen haar met open armen. Niemand legt haar een strobreed in de weg. En de warme douche is het heerlijkste wat ze ooit heeft gevoeld. Helaas: al snel komt ze erachter dat haar leven nu weliswaar comfortabel, maar ook in gevaar is.  

De Duitse debutante Clara Weiss kiest ervoor om in haar debuuthriller Melkbloed een moordenaar op pad te sturen in de Alpen. Elvira heeft altijd een rustig bestaan geleid op een boerderij in een dorp waar de tijd lijkt stil te staan. Haar leven neemt een wending wanneer ze een verschrikkelijke ontdekking doet – een lijk, verminkt, vastgebonden aan een rad. De inwoners worden vervolgens opgeschrikt door nog enkele gruwelijke moorden. Terwijl Elvira de denkwijze van de dader probeert te doorgronden, gaat het sneeuwen, en het dorp wordt van de buitenwereld afgesneden. Niemand kan meer ontkomen...

Sterrenstatus

De Zuid-Afrikaan Sam Wilson werd door The Guardian al toegevoegd tot de ‘Top 200 Young People’, maar steelt nu ook de show met zijn debuutthriller Zodiac. Eerder schreef, ontwikkelde en regiseerde Wilson al meerdere televisieprogramma’s. In Zodiac stelt hij een gemeenschap voor waarin mensen zijn ingedeeld naar hun sterrenbeeld, waardoor hun status bij geboorte wordt vastgesteld. Een serie uitzonderlijk brute moorden, zetten de hele gemeenschap op zijn kop. Alle ogen zijn gericht op inspecteur Jerome Burton en sterrenkundig profiler Lindi Childs. Samen belanden ze in een duistere geschiedenis van verraad, vergane liefde, gebroken beloften en een verwoestende waarheid die de samenleving dreigt te ontwrichten.  

‘Philip Kerr meets Samuel Bjørk’ zegt uitgeverij The House of Books over het thrillerdebuut van de Duitse journalist Silja Ukena. Deutschlandradio Kultur riep het eerder al uit als één van de beste Duitse thrillers van het jaar. In Onderkoeld wordt de lezer meegenomen naar een ijskoude winter in Berlijn die voor hoofdinspecteur Bruno Kahn alleen maar meer werk in petto heeft. Twee schijnbaar niet-gerelateerde moorden blijken toch een link te hebben die hem leiden naar de begindagen van de DDR. Bij de vondst van een derde slachtoffer raakt de hoofdinspecteur verwikkeld in een geschiedenis van wraak en verraad.

Kaskraker

De geduchte concurrent voor Het meisje in de trein en Gone Girl, zo wordt het debuut van Amy Gentry al betiteld. Haar thriller Dochters van anderen werd aan 22 landen verkocht en nog voordat het boek in haar thuisland de Verenigde Staten verscheen, kocht Sony al opties voor de filmrechten ter waarde van 1,5 miljoen dollar. Hebben we hier te maken met een wereldwijd fenomeen?
Een avond als alle andere eindigt voor de familie Whitaker in een afschuwelijke nachtmerrie: hun oudste dochter Julie wordt met een mes op haar keel vanuit haar eigen kamer ontvoerd terwijl de rest van de familie ligt te slapen. Haar jongere zus is de enige getuige, maar kan niets anders doen dan hulpeloos toekijken en zich verstoppen in een kast voor de gewapende, gestoorde indringer. Deze tragedie betekent bijna het einde voor de familie maar uiteindelijk brengt het hen dichter bij elkaar.
Dan gebeurt er op een nacht, acht jaar later, het ondenkbare: de deurbel gaat en als er open wordt gedaan, staat Julie voor de deur. Haar veilige thuiskomst lijkt een wonder en de familie is buiten zichzelf van vreugde. Maar Anna, de moeder van Julie, heeft diep in haar hart bedenkingen. Ze weigert eraan toe te geven maar kan ze ook niet ontlopen. Als een voormalig detective contact met haar opneemt, begint de zware zoektocht van Anna naar de waarheid over de vrouw van wie ze niets liever wil dan dat het echt haar dochter is. Want als ze niet Julie is, wie is deze vrouw dan wel?

Geduchte concurrente is B.A. Paris die met haar debuutthriller Achter gesloten deuren meer dan 500.000 exemplaren in Engeland verkocht en waarvan de vertaalrechten aan 26 landen werden verkocht. In haar debuutthriller beschrijft ze het perfecte huwelijk. Of is het een perfecte leugen? Iedereen kent wel een echtpaar als Jack en Grace: hij is knap en rijk, zij is charmant en elegant. Mensen om jaloers op te zijn, als je ze niet aardig zou vinden. Je zou Grace beter willen leren kennen. Maar dat is moeilijk, want Grace en Jack zijn altijd samen. Sommigen zouden dit ware liefde noemen. Anderen zouden zich misschien afvragen waarom Grace nooit de telefoon opneemt. En waarom ze nooit op visite komt, ook al werkt ze niet. En waarom een slaapkamer van hun huis tralies voor het raam heeft.

Hollandse nieuwe

Naast alle buitenlandse titels die op de markt worden gebracht, is er in ons eigen kikkerlandje ook nieuw talent opgestaan. Zo bundelt feelgood-auteur Chantal van Gastel haar krachten met haar zus Priscilla. Samen schreven zij Zonder jou, waarin de grenzen van een jong gezin op de proef worden gesteld. Wat doe je als je kind een steeds groter gevaar vormt voor zichzelf én anderen? En hoe ver kun je gaan om hem te beschermen? Valerie staat op een keerpunt. Voor de tweede keer in haar leven. En beide keren werd ze hiertoe gebracht door haar grote liefde Oscar. De eerste keer was jaren geleden, toen ze haar voorspelbare leven inruilde voor een vrijgevochten bestaan met hem. De tweede keer is nu, nu hij op het punt staat haar en hun zoon Mick te verlaten. Niet omdat hun liefde voorbij is, maar omdat Mick lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis die zo ontwrichtend is dat Oscar het niet meer kan verdragen. Plots staat Valerie er alleen voor. Terwijl het gedrag van Mick angstaanjagend uit de hand loopt, probeert Valerie uit alle macht zichzelf en haar kind te beschermen. Maar hoe doe je dat, als het grootste gevaar van hemzelf afkomstig is?  

Ook het mannelijke front van thrillerschrijvend Nederland wordt versterkt. Bedenker van de Woord van het Jaar-verkiezing Koen Gubbels debuteert met de thriller Niks waarin de sinistere wereld van de orgaanhandel wordt beschreven. Na zijn scheiding raakt Nik aan lager wal. In korte tijd lijkt hij alles te verliezen; zijn vrouw, zijn huis en zijn bedrijf. Ook verbreekt zijn zoon alle contact. In een balorige impuls gaat hij in op een e-mailscam en komt in contact met een Chinese zakenman. Hopend op een nieuwe start reist Nik af naar China, waar hij terechtkomt in een duister spel van misleiding en persoonlijke afrekeningen. Hiermee begint een avontuur waarbij hij hulp krijgt uit onverwachte hoek.


Welke thrillers kun je nog meer verwachten? Bekijk dan de lijst met verwachte spannende boeken op Hebban.Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Negen thrillerdebuten om naar uit te kijken

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken