Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Video /

Nelleke Noordervliet: 'Jezelf te serieus nemen leidt alleen tot slechtere boeken'

Het voorwoord van de Boekenweek Live is een inspirerende reeks ontmoetingen tussen auteurs. Live vanuit De Kleine Komedie gaan twee schrijvers met elkaar in gesprek: een oud-Boekenweekauteur én een schrijver van een jongere generatie. Geheel in het Boekenweekthema 'Tweestrijd' leggen zij elkaar 20 minuten lang vragen en dilemma’s voor.

In de klas

Tijdens de Literatour gaan jongeren in gesprek met auteurs en bespreken ze literatuur in de klas. Het bijbehorende lesmateriaal van deze video én alle andere video's van Het Voorwoord Live vind je hier.

In deze aflevering

In deze aflevering spreken Nelleke Noordervliet en Nina Polak over hun gedeelde liefde voor het theater, over hun moeite met de wereld van social media en over de rare bezigheid die schrijven soms is. Zo zegt Polak:

'Het is uiteindelijk een rare bezigheid om als een soort alleenheerser over een universum bezig te zijn met een tekst. Het is iets heel individueels, een roman. Dat is er ook mooi aan, maar soms tergend.'

Ze merkt dat tijdens het schrijven aan haar nieuwe roman. 'Ik heb wel momenten dat ik denk dat ik mezelf nu toch wat minder serieus moet gaan nemen. Dan word ik moe van m’n eigen stem, of de stem van het personage dat op mij lijkt.' Noordervliet kan zich daar in vinden.

'Je moet ook andere dingen doen naast dat eenzame geworstel achter je computer. Af en toe jezelf controleren en teruglezen. Ik heb vaak dat ik mijn werk lees en denk "wat wordt er weer eindeloos geouwehoerd, waar leidt dit toe?"'

Noordervliet vertelt dat de relativering van ernst nodig is om controle te krijgen over het schrijven. 'Jezelf te serieus nemen leidt alleen tot slechtere boeken.'

Grotere invloed

Noordervliet en Polak besluiten een kaartje te pakken. 'Welke schrijver heeft de grootste invloed gehad op je schrijverschap?' vraagt Noordervliet. Dat vindt Polak een lastige vraag. 'In al mijn levensfases zijn andere schrijvers van grote invloed geweest. Maar in mijn studententijd, die toch heel vormend is geweest, is dat Frans Kellendonk en dan met name zijn boek Mystiek lichaam,' vertelt ze. Dat boek kwam uit in het geboortejaar van Polak. 'Daarom voel ik me ook in die zin verbonden met het boek.' Noordervliet ziet dat ook terug in haar schrijfstijl:

'Als ik jouw stijl lees dan kan ik me voorstellen dat daar af en toe Frans Kellendonk grijnzend om de hoek heeft staan kijken.'

Kijk alle uitgezonden afleveringen van Het voorwoord Live hier terug.

De podcast

Beluister alle eerder uitgezonden afleveringen hier terug.

Getipte boeken

De auteurs

Nelleke Noordervliet

Nelleke Noordervliet is een veelzijdige schrijver; ze schreef romans, essays, columns en non-fictie. Voor de Boekenweek van 2013 schreef ze het essay De leeuw en zijn hemd. In 2018 werd haar oeuvre bekroond met de Constantijn Huygens-prijs. Met De val van Thomas G. verscheen in 2020 Noordervliets elfde roman.

Nina Polak

Nina Polak schrijft fictie en non-fictie. Ze debuteerde in 2014 met de veelgeprezen roman We zullen niet te pletter slaan. In 2018 volgde de meermaals bekroonde roman Gebrek is een groot woord.

Het voorwoord van de Boekenweek

De Boekenweek vindt plaats van 29 mei tot en met 6 juni 2021. Omdat je het boek nooit genoeg kunt vieren en jouw favoriete boekhandel ook de komende tijd alle steun kan gebruiken, inspireren we je en laten we je genieten van auteurs en boeken(tips) in de aanloop naar de Boekenweek. Hoofdsponsor NS is in 2021 twintig jaar verbonden aan de Boekenweek. Kijk voor meer leesinspiratie op www.ns.nl/treinlezer.

Naar het kanaalOver de auteur

Hebban Crew

2463 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Nelleke Noordervliet: 'Jezelf te serieus nemen leidt alleen tot slechtere boeken'

 

Gerelateerd