Advertentie

Hebban vandaag

Column /

Never a dull moment

Als uitgever van het nieuwe Meridiaan Uitgevers deelt Nelleke Geel haar ervaringen in een wekelijkse column op Hebban. Vorige week schreef ze nog over de nuttige 'knappende adertjesdagen', deze week werd Nelleke geconfronteerd met de minder rooskleurige kanten van het vak.

Never a dull moment

Knappende adertjes en langsdenkers en daartussen de dagen van keep calm and carry on. Ha ha. Had ik iedereen mooi bij de neus, inclusief mijzelf. Een wel heel fraaie voorstelling van zaken en bij nader inzien iets te sereen gesteld, want ik vergat voor het gemak eventjes dat er ook zwartgekleurde momenten zijn in dit vak. Dat ik af en toe natuurlijk pislink ben op een auteur. Daar is veel voor nodig, maar nu heeft er eentje het dan toch voor elkaar gekregen. Ik kan het rustig (zij het kokend van woede) zeggen, want ze komen doorgaans allemaal van ver en beheersen hoegenaamd geen Nederlands. En namen gaan we niet noemen, het boek is ongelooflijk goed, maar g…. (hier staan vuistjes, doodshoofdjes en stofwolken zoals in de ouderwetse Asterix-en-Obelixstrips), kan die persoon gewoon eens een beetje meewerken, ja?!?! Alstublieft ja?!?!

Nog een heel erge en dan is het stoom afblazen weer klaar: je staat klaar met een groep journalisten, tv-team incluis, om over een paar weken af te reizen naar een stad voor interviews met een auteur, vluchten, hotels, alles is geregeld (probeer data af te stemmen met 16 mensen, dat is een heisa), je belt nog één keer de agent op: ‘nou, binnenkort, alles is geregeld’, en die agent ‘hoezo, wat is er dan?’. ‘Eh, je weet wel, we komen auteur Van Puffelen interviewen en zo?’. ‘O, goh, dat heb ik helemaal niet in mijn agenda staan. En trouwens, de auteur is niet in het land op die datum.’ Een piepkleine communicatiestoornis. Dit is een serieus geval van acute migraine. Met de hand op het hart kan ik zeggen dat het me is overkomen. I kid you not.

Zo. Genoeg. Er is beslist nog een trits zwarte voorbeelden te noemen, maar twee klaagverhalen is voldoende. Daarbij was het in vliegensvlugge vaart omboeken en regelen van een alternatieve trip op een ander tijdstip eigenlijk ook weer een sport. Onder druk wordt alles vloeibaar, nietwaar, en wonder boven wonder kregen we exact dezelfde club mensen opnieuw bij elkaar en was het op die nieuwe data zelfs veel beter weer dan we in het eerste geval gehad zouden hebben. Een heel duidelijk teken dat het zo heeft moeten zijn.

En die auteur op wie ik nu pislink ben? Daar zit ik op enig moment mee te dineren en dan hebben we de grootste lol en ben ik alleen maar blij dat ik die roman uitgeef!

Nelleke GeelOver de auteur

Nelleke Geel

28 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Never a dull moment