Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Column /

New Adult: overrated?

door Diana van Eynde 7 reacties
Het werd luid van de daken geschreeuwd. Er was een nieuw genre: New Adult. Het zou net wat verder gaan qua erotiek dan de gemiddelde roman voor jongeren. Zo zou het erotische genre ook voor de Young Adults beschikbaar worden. Maar is het allemaal wel zo spannend? Of is New Adult zwaar overrated?

Je hebt het namelijk vast wel gezien. De leuzen op boeken die verkondigen dat het verhaal ‘heet’ is. Of dat het boek de erotische variant voor het genre is. New Adult lijkt een verkooppraatje te zijn. Want zijn de boeken ook zoveel heftiger als het gaat om erotiek?  

Toevoeging
Een goede schrijver weet erotiek te vermengen met het verhaal. Die weet ervoor te zorgen dat seksuele scènes niet aanvoelen als erotiek, maar als onderdeel van het verhaal. Erotiek moet een functie hebben. Boeken met te veel erotiek bevatten vaak geen verhaal en zijn daarom ook weleens moeilijk door te komen. Alleen erotiek houdt de aandacht namelijk vaak niet vast.  

Stomende New Adult
Dit verschil wordt duidelijk bij twee boeken die ik las voor Hebban: Ga voor mij van J. Lynn en Hitte van Lis Lucassen. Beide boeken werden aangekondigd als stomende New Adult. Ik, die wel van wat erotiek houd, was erg benieuwd. Zou dat New Adult-genre mij kunnen bekoren?  

Balans
Ga voor mij: mijn eerste New Adult. Ik was nieuwsgierig. Ik had me verdiept in het genre en verwachtte er veel van. Wat een tegenvaller was het dan ook. Het verhaal kwam heel traag op gang en voordat er ook maar van erotiek sprake was, waren we al dik over de helft van het boek. Het boek bevatte in totaal twee stomende erotische scènes. Veel te weinig om New Adult genoemd te worden. Zo vernieuwend was het niet. En om nu te zeggen dat het een toegevoegde waarde voor het verhaal had? No way. Het was niet in balans.  

Overigens was Ga voor mij wel een goed boek. Voornamelijk omdat het verhaal erg mooi was. De erotiek stond duidelijk niet voorop.  

Geen etiketje
Hitte las ik met een ander uitgangspunt. Ik verwachtte niet meer zoveel. En juist dat maakte dat dit boek veel meer gevoelens bij me losmaakte. Sowieso weet Lis op een geweldige manier de intimiteit echt onderdeel van het verhaal te maken. Maar heeft dat te maken met het feit dat het New Adult is? Totaal niet. Lis weet erotiek zo door het verhaal te verweven dat het geen platte seks wordt. Nee. Je leeft mee en je voelt bijna wat hoofdpersonages Lynn en Daan voelen. Het hoort bij het verhaal. En het boek verdient dan ook geen etiketje.  

Verkooppraatje
In mijn ogen is New Adult niet meer dan een nieuw verkooppraatje. De boeken bevatten inderdaad seksscènes die iets verder gaan dan de gewone Young Adults en kunnen erotisch genoemd worden. Maar het hoort ook wel een beetje bij deze tijd. Jongeren gaan steeds eerder seksueel experimenteren en juist de erotische scènes sluiten aan bij de belevingswereld van jongvolwassenen. New Adults zijn dus zeker overrated. Het genre zou eerder gezien moeten worden als de moderne liefdesroman voor jongeren.


Een of oneens? Laat het hieronder weten in een reactie.

Lees hier Diana's recensie van Hitte.Over de auteur

Diana van Eynde

334 volgers
2296 boeken
115 favoriet


Reacties op: New Adult: overrated?

 

Gerelateerd