Hebban vandaag

Nieuws /

Hebban Newsroom weekoverzicht #1: Lijsten, lijsten, lijsten

door Hebban Crew 8 reacties
In de rubriek Newsroom houden we je dagelijks op de hoogte van het laatste boekennieuws. Gemist? Of gewoon even een opfrisser nodig? Hier vind je een overzicht van het opvallendste nieuws van deze week.

De feestdagen komen eraan. De laatste dag van deze week is de eerste dag van december dus we kunnen er echt niet meer onderuit. Hier op de redactie gaat het inmiddels al minstens vijf keer per dag over kerstmis, is Netflix op kerstfilmniveau al bijna uitgespeeld (dat doen we niet onder werktijd hoor, gewoon thuis), en dan is sinterklaas nog niet eens geweest.  

Elke dag het laatste nieuws in je mailbox? Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.

Mooiste literatuur

Die laatste maanden van het jaar zijn natuurlijk lijstjesmaanden. Cadeaulijsten, tiplijsten, de-beste-van-lijsten. Vooralsnog bij ons bekend zijn de NRC Cadeautiplijst (waarvan we nou niet helemaal zeker weten of het ook hun beste-van-2019-lijst is, maar ze zeggen zelf:

'De boekenredactie van NRC maakte een lijstje van de mooiste literatuur, beste non-fictie en de leukste kinderboeken.'   

en gezien de omvang van deze lijst denken we dat er niet veel tips meer bij gaan komen). Zes categorieën, tien tips per categorie. Om het overzichtelijk te houden lichten wij de top drie per categorie voor je uit. De Volkskrant publiceerde een overzicht van 57 beste boeken van 2019 (willekeurig getal, ze weten zelf ook niet waarom) waarvan wij de top tien uitlichten. Ook The New York Times heeft haar pareltjes van 2019 op een rijtje gezet, dat is gelukkig een compact lijstje geworden van tien titels. The Times kwam met een lijst, 'The best historical fiction books of 2019', en daar stond bovenaan ineens een Belgische titelWil van Jeroen Olyslaegers is dit jaar vertaald naar het Engels, en met succes!  

Jeugdliteratuur

Een andere lijst die gewoon toevallig in deze tijd gepubliceerd is, is de Jonge Jury tiplijst, met elf jeugdboeken die getipt worden door het Jonge Jury Boekgenootschap. Ook werd bekend dat Mel Wallis de Vries als ambassadeur de Jonge Jury gaat ondersteunen en dat leerlingen dus niet meer op haar boeken kunnen stemmen. Nadat ze zeven keer de prijs heeft gewonnen, zal dat toch even wennen worden. Mel heeft er in ieder geval zin in.  

Over jeugdboeken werd meer gezegd deze week. Bas Maliepaard schreef een stuk over BN’ers die ‘even tussendoor’ een kinderboek schrijven. Tooske Ragas noemde het schrijven van een kinderboek ‘voor velen een mooi instapmodel’. Dat viel natuurlijk niet helemaal lekker in de wereld van de (jeugd)literatuur: het schrijven van een goed kinderboek is namelijk helemaal niet zo makkelijk als veel mensen denken.  

Maliepaard: 

'Wie zich ook maar een millimeter dieper dan Ragas in de jeugdliteratuur verdiept – of in de doorgaans zwakke werkjes van schrijvende BN’ers – ontdekt al gauw dat goede kinderboeken schrijven een vak apart is.'

Toevallig bracht Adriaan van Dis deze maand zijn eerste kinderboek uit. Maar als schrijver is dat natuurlijk een heel ander verhaal. Hij heeft er dan ook tien jaar op zitten broeden. Hij vindt er ook wat van:

'Het huis van de literatuur heeft vele kamers. Als een kind een boek mooi vindt, is het goed. Ik zou zeggen: ren vooral naar de boekenkast en lees! Lees en laat de geest waaien! Maar het waait uiteraard wel beter als je een goede schrijver te pakken hebt.'  

Zoek een boek

Nu snel weer verder met het kopen van sinterkerstcadeaus. Gebruik de tiplijsten ter inspiratie. Maak je verlanglijstje aan op Hebban. Oh, en heb je iets bedacht? Bij Libris kan je vanaf nu realtime voorraadinformatie bekijken op de website. Laat december maar komen! 

Hebban Facts & Figures

Week 48, 2019Over de auteur

Hebban Crew

2178 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Newsroom weekoverzicht #1: Lijsten, lijsten, lijsten

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken