Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Niet eerder gepubliceerd verhaal van Beatrix Potter ontdekt

Honderd jaar nadat ze het had geschreven wordt komend najaar een nog onbekend verhaal van de Engelse kinderboekenschrijfster en illustratrice Beatrix Potter alsnog uitgebracht. In het verhaal over een welgemanierde kat komt ook het beroemde karakter Peter Rabbit voor.

Uitgever Jo Hanks ontdekte het verhaal The Tale of Kitty-in-Boots twee jaar geleden, nadat ze een verwijzing daarnaar had opgemerkt in een niet meer in de handel zijnde biografie van Beatrix Potter. Een speurtocht in de archieven van het Victoria & Albert Museum in Londen leidde naar de vondst van onder meer drie manuscripten in schoolschriften en een schets van Kitty-in-Boots. Uit andere brieven in het archief bleek dat Potter van plan was om het verhaal te voltooien, maar dat er allerlei 'onderbrekingen' waren: het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, een huwelijk, het runnen van een schapenfokkerij. Potter pakte nooit meer de draad van het verhaal op: het bleef onvoltooid toen ze in 1943 stierf. 

De schrijfster had het onvoltooide manuscript in 1914 wel naar haar uitgever gestuurd, vergezeld van een enkele illustratie. Aan haar uitgever schreef ze dat het verhaal over de zwarte kat Kitty ging, 'die nogal een dubbelleven leidt'. In het verhaal is ook een rol weggelegd voor het welbekende karakter Peter Rabbit. Het konijn is hier wel wat 'ouder, langzamer en wat uitgedijd'. 

The Tale of Kitty-in-Boots wordt in september van dit jaar uitgegeven door Frederick Warne & Co, de originele uitgever van Beatrix Potter, nu een imprint van Penguin Random House. De tekeningen zijn van de hand van Quentin Blake, die eerder de boeken van Roald Dahl illustreerde. 

Beatrix Potter (1866) is wereldberoemd geworden met haar verhaaltjes over Peter Rabbit en zijn familie. Haar carrière als schrijfster en tekenares van kinderverhalen begon in 1902 met een verhaal over het konijn. In  1905 kocht Potter een boerderij in Sawrey in het Lake District met de naam Hill Top. De boerderij en de landelijke omgeving begonnen in haar verhalen een rol te spelen en vele illustraties laten plekken aan het Lake District zien die tot op de dag van vandaag onveranderd zijn gebleven. Potter trouwde in 1913 met een plaatselijke advocaat. Nu kregen schrijven en schilderen een tweede plaats naast het boerenbedrijf en een schapenfokkerij. Met een erfenis van haar ouders en uit de royalty's van haar boeken kon ze stukken land aankopen om deze als beschermd natuurgebied te kunnen behouden. Toen ze in 1943 stierf, liet ze de staat meer dan 1600 hectare natuur en vijftien landerijen na.

In Nederland worden de boeken van Beatrix Potter op de markt gebracht door uitgeverij Ploegsma. 

Bronnen: BBC, The GuardianOver de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Niet eerder gepubliceerd verhaal van Beatrix Potter ontdekt

 

Gerelateerd

Over

Beatrix Potter

Beatrix Potter

De Engelse schrijfster Beatrix Potter werd wereldberoemd met haar verhalen over ...

Gesponsorde boeken