Advertentie

Hebban vandaag

Boek&nieuws /

Niet spelen met je eten

Spanje stond de afgelopen dagen op zijn kop. In het tv-programma Masterchef werd deelnemer Alberto rechtstreeks naar huis gestuurd, nadat hij de jury een bordje voorzette waar zij niet om konden lachen. Gisteren bood jurylid Jordi Cruz zijn excuses aan.

Een aardappel vormde de basis voor een gerecht dat de 18-jarige Spanjaard ‘león come gamba’ noemde: ‘leeuw eet gamba’. Van een – bovendien rauw gebleven - aardappel, gamba’s, paprika en tomaat vormde hij een leeuwenkop die een gamba opeet. De jury voelde zich beledigd en niet serieus genomen: zij zette Alberto zonder twijfel meteen uit de wedstrijd, waarna hij in tranen uitbarstte.  

De dagen daarna stroomde Twitter vol met berichten met de hashtag #leoncomegamba en zelfs restaurants zetten het gerecht op de menukaart, uit solidariteit met Alberto. Iedereen was het erover eens dat de jongen te hard was aangepakt door de jury. Nu heeft chef-kok en jurylid Jordi Cruz zijn excuses aangeboden voor de harde kritiek.

Genoeg mensen dus die gecharmeerd waren van het ‘voedselfiguurtje’. Hoewel zelfs deelnemers van Masterchef Junior het niet in hun hoofd zouden halen om een dergelijk gerecht te maken, aldus de jury, tipt Hebban toch een boek dat de nodige inspiratie en instructies biedt voor iedereen die creatief aan de slag wil met zijn ingrediënten. Leuke activiteit voor samen met je (klein-)kind, of gewoon lekker alleen aan de freubel. Wie zegt dat spelen met je eten niet mag?


De opvreters, het allerleukste kinderkookboek – Sascha Meyer  

Is Peertje Boon een hond of een muis? Een hondenmuis of een muizenhond? Een vleermuis dan? Wat vind jij? Peertje Boon is gewoon wie hij is. Een toffe peer! Hij is zo zoet en sappig. Ja echt hij is om op te vreten. Met zijn meisje Belle Hélène gaat hij lekkere dingetjes maken. Ze is zo lief, ze is zo lekker. Ze is om op te vreten. Samen met hun vrienden Roosje Bloemkool, Aartje Appel, Miss Poes, Witje Lof, Koko en Snipper spelen ze het liefst in de keuken. Met de mixer of een groot mes. Ze knutselen de lekkerste dingen die jij ook zelf kunt maken. Ze maken zelfs nieuwe vrienden. Sleep je ouders en vrienden mee de keuken in en ga samen aan de slag. Want door goed te eten, ben je een grote knuffel, gezond en sterk. Ja jij bent ook om op te vreten!  

Sascha Meyer (1965) debuteerde in 2012 met De nieuwe arme, waarin ze vertelt over haar bestaan als arme sloeber die ooit zon succesvolle freelancecarrière had als styliste. Om lekker bezig te zijn ging ze schrijven over haar ervaringen als armlastige. De opvreters onstonden doordat Sascha ging doen wat ze als kind het liefste deed. Schrijven, met overgebleven lapjes poppenkleertjes maken en met eten spelen. Om het daarna lekker op te eten. Haar eerste woordje was mmmmmmm!  

Hier vind je een overzicht van alle Hebban Vandaag-artikelen en inspiratieboeken.   

Bronnen:
Jeugdjournaal
Nos op 3Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

764 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Niet spelen met je eten

 

Gerelateerd

Over

Sascha Meyer

Sascha Meyer

Sascha Meyer (1965) debuteerde in 2012 met De nieuwe arme, waarin ze vertelt ove...

Gesponsorde boeken