Advertentie

Hebban vandaag

Lezen /

Nieuw deel in de legendarische Grishaverse: ‘De verminkte koning’!

door Hebban Crew 1 reactie
YA-auteur Leigh Bardugo schiep een paar jaar geleden een wereld die vele lezers in de ban houdt: de Grishaverse! Na de eerste Grisha-trilogie volgde het tweeluik De kraaien, er verscheen een verhalenbundel en nu is daar een nieuwe fantasyroman: ‘De verminkte koning’. Lees een fragment en maak kans op het boek!

De jonge uitgeverij Blossom Books had met de ‘Grisha’-trilogie van auteur Leigh Bardugo een enorme hit te pakken. Hoe kan het ook anders: spannende, aangrijpende YA fantasy met hoofdpersonages waarmee jong en oud zich kan identificeren.  

De Grishaverse is een wereld waarin magie en wetenschap elkaar ontmoeten, vol verschillende rijken die de strijd met elkaar aangaan. De eerste trilogie over deze wereld speelt zich af in Ravka, waar hoofdpersonage Alina getraind zal worden tot lid van de Grisha: het magische elitekorps van dat rijk. Drie delen lang hield Bardugo haar lezers in spanning. In januari van dit jaar werd bekend dat Netflix een tv-serie zal maken van de trilogie, die bestaat uit Schim en schaduwDreiging en duisternis en Val en verlossing.   

‘Waar je bij sommige auteurs teleurgesteld kan zijn in het vervolg van een serie, werd het bij Leigh alleen maar beter. Ik denk dat er geen ander derde deel van een serie is dat zó bevredigend is als Val en Verlossing. Er zitten zoveel OH NEE! en HELL YES! en OH MIJN GOD-momenten in, dat we het bijna niet overleefd hadden.’ – Blossom Books-uitgever Myrthe Spiteri.         

Na de Grisha-trilogie volgde de duologie ‘De kraaien’. Het verhaal speelt zich net als Bardugo’s eerdere succesvolle trilogie af in het Grisha-universum, maar met nieuwe karakters, avonturen en verhalen (al zijn er wel wat kleine verwijzingen naar de Grisha-trilogie). De stad waarin de boeken List en leugens en Kraai en koninkrijk zich afspelen, Ketterdam, schijnt gebaseerd bovendien te zijn op het zeventiende-eeuwse Nederland!   

De verminkte koning

Na enkele volksvertellingen die zijn gebundeld in het boek De taal der doornen verschijnt nu het nieuwste deel in de Grishaverse: De verminkte koning! Daarin komt de lezer een personags tegen dat hij al kent uit Ravka: Nikolai Lantsov. 

Nikolai Lantsov heeft altijd al een gave gehad voor het onmogelijke. Niemand weet wat hij heeft meegemaakt tijdens de bloederige burgeroorlog in zijn land – en zo wil hij het graag houden. Nu zijn vijanden zich verzamelen aan de verzwakte grenzen, moet de jonge koning een manier vinden om Ravka’s geldkist te vullen, nieuwe allianties te vormen en een groeiende dreiging voor het eens zo grote Grishaleger stoppen.   

Maar elke dag wordt een duistere magie in hem sterker en dreigt alles wat hij heeft opgebouwd te verwoesten. Met de hulp van een jonge monnik en een legendarische Stormblazer reist Nikolai naar alle uithoeken van Ravka, om de diepste magie op te zoeken en zo de verschrikkelijke erfenis in zijn lichaam te verslaan. Hij zal alles riskeren om zijn land en zichzelf te redden. Maar sommige geheimen zijn niet gemaakt om begraven te blijven – en sommige wonden zijn niet bedoeld om te helen.    

‘Wanneer ik denk aan Grisha, dan denk ik aan een magisch universum dat op het onze lijkt, maar toch héél erg anders is,’ vertelt Hebban YA Clublid Elke Cremers. ‘Van Ketterdam tot Ravka, iedere plek die Leigh creëert voelt levensecht aan en zorgt ervoor dat je je waant in een nieuwe, intrigerende wereld. Ook is ze enorm getalenteerd in het creëren van interessante, diepgaande en gecompliceerde personages waar je je goed mee kunt identificeren. Kortom: de Grisha-verse is een unieke plek die iedere lezer moet ontdekken, en hoe kan dat beter dan door de ogen van de charismatische kapitein Sturmhund - Nikolai Lantsov!’  

Even opfrissen  

Heb je alle boeken van Leigh Bardugo al gelezen, staat De verminkte koning op jouw wil-ik-lezen-lijstje, maar zijn alle verhaallijnen en personages een beetje uit je geheugen verdwenen? Laurie van de Hebban YA Club schreef een handig artikel om je weer even op weg te helpen: ‘De Grisha-wereld: hoe zat het ook alweer?’ (Let op, dit artikel bevat spoilers uit eerdere boeken)    

‘Leigh Bardugo heeft me helemaal overtuigd van haar kunnen door De Kraaien-duologie! Ik houd van Kaz en zijn bende, dus stiekem hoop ik een paar van hen terug te zien.’ – Fien De Smet, Hebban YA Club 

‘Als je ‘Grisha’ zegt, denk ik meteen: Nikolai Lantsov. Dat er nu een boek over mijn favoriete personage uitkomt lijkt bijna onwerkelijk. Ik kan niet wachten om me te verdiepen in zijn verhaal!’ – Minca Huiberts, Hebban YA Club      

Ben je benieuwd naar De verminkte koning? Via onderstaande knop lees je een fragment. 

Lees hier de Sneak Preview   

‘Als je eenmaal kennis hebt gemaakt met The Grishaverse, wil je je alleen nog maar onderdompelen in álles wat zich in deze wereld afspeelt. Wat mij betreft is Leigh Bardugo de beste (YA) fantasy-auteur van dit moment, en ik weet zeker dat we nog geweldige dingen van haar kunnen verwachten.’ – Uitgever Myrthe Spiteri  

De verminkte koning verschijnt op 26 juni bij uitgeverij Blossom Books. Mag dit boek echt niet in jouw collectie ontbreken? Doe dan mee aan deze winactie: Hebban geeft vijf exemplaren weg! (Deze actie sluit op 10 juli 2019.)   Over de auteur

Hebban Crew

2130 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Nieuw deel in de legendarische Grishaverse: ‘De verminkte koning’!

 

Gerelateerd

Over

Leigh Bardugo

Leigh Bardugo

Leigh Bardugo is een Amerikaanse YA-schrijfster. Ze debuteerde met het eerste d...

Gesponsorde boeken