Advertentie

Hebban vandaag

Boek van de week /

Nieuw leven dankzij serie

door Hebban Crew
De eerste aflevering trok ruim 1,4 miljoen kijkers, een week later was dat aantal met 200.000 toegenomen. En gisteravond zochten anderhalf miljoen mensen RTL4 op om deel 3 van de thrillerserie 'Nieuwe buren' te bekijken. Kortom, een eclatant succes voor de verfilming van de gelijknamige roman van Saskia Noort. Zij en haar uitgeverij varen er wel bij.

Na een afwezigheid van ruim zes jaar beleefde de thriller Nieuwe buren van Saskia Noort vorige week zijn rentree in de Bestseller 60 van de CPNB. En het moet wel heel vreemd lopen als het boek komende woensdag een lagere plek in de lijst krijgt dan de positie (27) waarop het zijn comeback maakte. Nieuwe buren kwam in mei 2006 voor het eerst binnen in de lijst en bleef daar een jaar lang in staan. In 2008 stond het boek wederom in de Bestseller 60 en nu voor een maand of vier.

Lezers die het boek naar aanleiding van de serie kopen, zullen merken dat de twee enigszins verschillen. In de televisieserie zijn - niet zonder succes - verhaallijnen toegevoegd. De glurende buurman (op tv vertolkt door Stefan de Walle) is in Noorts derde thriller in geen velden of wegen te bekennen. En muziekjournalist Peter (Daan Schuurmans) is in het boek een sportredacteur van een krant in Noord-Holland. Buurvrouw Rebecca (Katja Römer-Schuurman) is in het boek een thuiskapster, maar in de serie geeft ze sportlessen.

Het boek Nieuwe buren beschrijft hoofdzakelijk de strapatsen van vier mensen: Eva, een kleuterjuf, en Peter, chef sportredactie bij een regionale krant, en hun overburen Steef en Rebecca. Eva en Peter betrekken zonder veel enthousiasme hun pas opgeleverde villa in Vinexwijk De Zonnepolder. Beiden rouwen om het verlies van hun dochtertje Lieve dat na acht maanden zwangerschap levenloos ter wereld kwam.

Samen zoeken ze naar een nieuwe invulling van hun leven, te midden van de modelgezinnetjes die de Zonnepolder bevolken. Tijdens een buurtborrel leren ze hun nieuwe buren kennen: het vrijgevochten stel Steef, ex-Dutchbatter en motoragent, en zijn vrouw Rebecca, en hun zoontje Sem. Beide echtparen zijn op hun eigen manier op zoek naar geluk. Gezamenlijk verleggen ze hun grenzen, totdat ze erachter komen dat er geen weg terug meer is.

Schrijfster Kim Moelands besprak acht jaar geleden op Crimezone deze thriller van Noort. 'Een thriller vol ongenuanceerde seks, rauwe emoties en kleurrijke karakters', aldus Moelands. 'Dat allemaal gelardeerd met de broeierigheid die Noort zich zo eigen heeft gemaakt. Je houdt ervan of niet and I do.'

Nieuwe buren is volgens de recensente rauwer en gedurfder dan Noorts eerdere thrillers Terug naar de kust en De eetclub. 'Noort verlegt in dit boek haar grenzen door voor het eerst in de huid van een man te kruipen. Ze doet dit geloofwaardig en pakkend. Omdat het verhaal begint met de ontknoping wil je als lezer pertinent weten hoe het zover heeft kunnen komen. Dit voert bladzijde na bladzijde de spanning op tot een uiteindelijk knetterend hoogtepunt.'Over de auteur

Hebban Crew

2142 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Nieuw leven dankzij serie

 

Gerelateerd

Over

Saskia Noort

Saskia Noort

Saskia Noort (Bergen, 1967) studeerde journalistiek en theaterwetenschap in Utr...