Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Regenboog Week: LGBTQ+ verhalen voor Young Adults

door Hebban Crew 10 reacties
Iedereen heeft het recht zich lekker te voelen in zijn, haar of hun eigen lijf. Om je te helpen gezien en gehoord te worden – of om een ander te leren begrijpen – verschijnen er steeds meer boeken over LGBTQ+-tieners. En natuurlijk zijn ze daarnaast ook heerlijk om te lezen! In deze listmania tippen we je vijf recente Young Adult-boeken met een LGBTQ+-thema.

De falling in love montage

Auteur: Ciara Smyth
Vertaler: Maria Postema

In De falling in love montage heeft de cynische, zeventienjarige Saoirse genoeg van de liefde. Ze gelooft er niet meer in en is vastbesloten nooit meer aan een serieuze relatie te beginnen. Tot ze wordt uitgedaagd door Ruby, die ze op een eindexamenfeestje ontmoet. Een hele zomer lang zullen ze genieten van klassieke dates die zó in een romcom zouden passen, en na de vakantie is het voorbij. Zo lang niemand eeuwige liefde verwacht zullen er immers geen gebroken harten of gezeur volgen.

Al hun mooie plannen ten spijt, Ruby en Saoirse vergeten één cruciaal detail: in de film worden de personages op het eind altijd echt verliefd op elkaar. Met deze luchtige, zomerse Young Adult kun je heerlijk genieten van romantiek en plezier en fijne dates.

Noem me Nathan

Auteur: Catherine Castro
Illustrator:
Quentin Zuttion
Vertaler: Arend Jan van Oudheusden

In Noem me Nathan heeft Lila het extra heftig als ze door de puberteit gaat. Je verraden voelen door je veranderende lichaam is iets dat veel pubers kennen, maar als je jezelf van binnen eigenlijk een jongen voelt zijn die groeiende borsten wel heel confronterend. In de spiegel ziet Lila iemand die ze absoluut niet herkent en ze weet zich er geen raad mee.

Deze graphic novel is gebaseerd op een waargebeurd verhaal: dat van Nathan. Op zijn zestiende besloot hij te beginnen met hormoonbehandelingen. Journaliste Catherine Castro sprak met hem over de lange weg die hij moest gaan en alle vragen en problemen die daarbij horen. Welk toilet gebruik je bijvoorbeeld, wel of geen operaties? Castro zette het op papier in deze krachtige Young Adult-roman, geïllustreerd door Quentin Zuttion.

Fin & Rye

Auteur: Harry Cook
Vertaler: Fanneke Cnossen

Wanneer Fin een jongen kust, verhuist zijn hele familie halsoverkop naar een andere stad omdat ze zijn geaardheid niet onder ogen kunnen komen. Gelukkig maken zijn vrienden er geen probleem van, en al snel heeft hij het opnieuw flink te pakken. Dit keer van Rye, die zijn gevoelens beantwoordt. Als Fins ouders ook achter deze relatie komen, gaan ze over tot een wel heel rigoureuze stap: ze sturen hem naar een therapiekamp om hem van zijn homoseksualiteit te genezen.

In deze romantische Young Adult worden heftige thema's op een luchtige manier uitgediept, zodat het nergens te zwaar wordt. Het werpt een licht op de controversiële therapiekampen voor homoseksuelen die helaas nog op veel plekken ter wereld te vinden zijn. Auteur Harry Cook is een voorvechter van LGBTQ+ rechten in thuisland Australië en schreef met Fin & Rye zijn eerste roman. Het Hot or Not-panel op Hebban beoordeelde het boek unaniem tot een 'Hot'.

Lees hier de Hot or Not

De prins en de naaister

Auteur: Jen Wang
Vertaler: Lia Belt

In deze graphic novel zoeken de ouders van prins Sebastian een bruid voor hem, maar hij heeft het te druk met zijn geheime dubbelleven. 's Nachts bestormt hij Parijs namelijk als de fabelachtige dame Crystallia, gehuld in de meest prachtige jurken. Die worden gemaakt door zijn beste vriendin, de kledingmaakster Frances. Beide jongeren in De prins en de naaister hebben zo hun problemen door het dubbelleven van Sebastian.

De toon is luchtig, maar Sebastian worstelt met de vraag wat hij op de eerste plaats moet zetten; het recht zichzelf te zijn of zijn positie als toekomstig leider van het land. Frances heeft grootse dromen van zichzelf, maar als Sebastians geheime wapen moet zij hem beschermen door zelf ook geheim te blijven. 'Een hoopvol en liefdevol verhaal,' zegt Demi in haar 4* Hebban-recensie. 'Een ode aan alle jonge (en oudere) mensen die zich anders voelen dan de rest en experimenteren met hun uiterlijk en identiteit om hun ware zelf te vinden.'

Ik geloof in jou

Auteur: Hinke van Abbema

We sluiten deze lijst af met een Young Adult van eigen bodem over de vriendschap tussen de islamitische Aicha en de christelijke Sara, twee tieners die worstelen met zichzelf en met de verwachtingen van hun ouders.

De zeventienjarige Aicha zit in het laatste jaar van de middelbare school en is goed bevriend met Youssef. Haar ouders zien een relatie tussen de twee wel zitten, en zo lijkt alles mooi uitgestippeld te zijn. Maar dan ontmoet Aicha Sara. Zij is misschien wel christelijk, maar niettemin doet ze wat ze wil. Op een dag vertelt Sara haar dat ze lesbisch is, en Aicha weet niet goed wat ze daarmee aan moet. Kan ze vrienden blijven met iemand die op meisjes valt en ook nog eens ergens anders in gelooft?

En ken je deze LGBTQ+ 'klassiekers' al?

De Regenboog Week

De Regenboog Week - Op Hebban wordt diversiteit gevierd! Tijdens de Regenboog Week is er extra veel aandacht voor boeken van belang voor en door de LGBTQ-community, in samenwerking met de Gaykrant. De Regenboog Week loopt van 2 tot en met 8 augustus.

Meer regenboog leestipsOver de auteur

Hebban Crew

2549 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Regenboog Week: LGBTQ+ verhalen voor Young Adults

 

Gerelateerd