Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Algemeen /

Nieuwe aanpak voor de Hebban Debuutprijs 2018

door Hebban Crew 127 reacties
De Hebban Debuutprijs bestaat inmiddels twee jaar in de huidige vorm. Ze werd in 2016 voor het eerst uitgereikt in twee categorieën. De prijs voor beste debuutroman ging toen naar Lize Spit voor Het smelt (Das Mag uitgevers) en in de categorie thrillerdebuten ontving Wouter Helders de prijs voor Machtsstrijd (Karakter uitgevers). Vorig jaar waren Roxane van Iperen met Schuim der aarde (Lebowski) en Frederik Baas met Dagboek uit de rivier (Ambo|Anthos) de laureaten. Met ingang van dit jaar gaat de Hebban Debuutprijs veranderen qua opzet.

De Hebban Debuutprijs is de enige juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers en richt zich op literaire fictie en narratieve non-fictie. 

Vanaf dit jaar wordt de shortlist bepaald op basis van de statistische gegevens op Hebban: hier wordt ondermeer gekeken naar de ‘lezersactiveit’ van de boeken (de boekenplanken), de beoordelingen (recensies en sterren) en de populariteit van de boeken op basis van de historische gegevens van de Hebban Ranking. Lezers kunnen daarnaast tot en met zondag 15 april hun favoriete oorspronkelijke Nederlandse debuutroman nomineren. De shortlist van 2018 zal bestaan uit maximaal 12 boeken. 

Tussen 15 en 25 april stelt de redactie een jury samen van 100 lezers, bestaande uit een mix van recensenten, genreclub-leden en lezers. Zij krijgen elk vier boeken toegewezen en mogen zelf één boek uit de shortlist kiezen om te beoordelen. Heb je interesse? Laat het weten via het formulier hieronder. 

Geen thrillerdebuutprijs in 2018

Door het beperkte aantal Nederlandstalige thrillerdebuten zal de Hebban Debuutprijs voor thrillers vanaf heden tweejaarlijks worden georganiseerd. De eerste keer nieuwe stijl zal plaatsvinden in 2019.

Nomineer je favoriete debuutroman

Tot en met zondag 15 april hebben lezers inspraak en kunnen zij hun favoriete debuutroman van het afgelopen jaar nomineren via het formulier onderaan dit artikel. De debuten moeten voor het eerst zijn verschenen tussen 1 juli 2017 en 1 maart 2018 en oorspronkelijke Nederlandstalig zijn (dus niet in het Nederlands vertaald).Over de auteur

Hebban Crew

2528 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Nieuwe aanpak voor de Hebban Debuutprijs 2018