Hebban vandaag

Nieuws /

Nieuwe roman Harper Lee 'prikkelender' en 'ambitieuzer'

Critici vinden de 'nieuwe' roman van Harper Lee, Ga heen, zet een wachter, meer prikkelender en ambitieuzer dan haar bestseller Spaar de spotvogel (To Kill a Mockingbird). Maar Lee was destijds wel iets slechter in haar stijl.

Ga heen, zet een wachter werd gisteren gepubliceerd. Een nieuw boek van Harper Lee, maar zo nieuw ook weer niet. Lee schreef het in de jaren vijftig, nog vóór haar beroemde To kill a Mockingbird. Sommige recensenten beleefden een doorwaakte nacht en lazen de roman binnen no time uit. 

Recensent Arifa Akbar schrijft in The Independent dat het niet mogelijk is om To Kill a Mockingbird op dezelfde manier te lezen na het uitkomen van Ga heen, zet een wachter. In deze roman ontpopt het personage Atticus Finch niet als de liberale voorvechter voor rassengelijkheid, maar als een man die ooit een bijeenkomst van de racistische Ku Klux Klan bijwoonde. Akbar: ''Het is niet een delicaat opgeschreven verhaal. Eerder een eerste versie die Lee weigerde te verfijnen.'' Volgens de recensente  is Ga heen, zet een wachter de meer radicale, ambitieuze en politieke roman van de twee boeken die Lee op haar naam heeft staan. 

Robbie Millen schrijft in the Times dat Ga heen, zet een wachter niet zo gepolijst en scherp is geschreven als Mockingbird. ''Maar het is wel prikkelender en provocerender. Als roman zit het vol foutjes, maar het heeft een kracht die de roman als historische curiositeit te boven gaat.''

Van de vijf sterren kreeg de roman van recensente Gaby Wood er slechts twee. Volgens Wood faalt de schrijfster op diverse punten. Zo bevatten sommige paragrafen 'geschreeuw van het soort dat een student in een politiek pamflet zou stoppen'. Hoofdpersonage Scout is volgens Wood 'lichtvaardig en schijnheilig'. 

Joanne Harris van de Daily Mail vindt Scouts ontdekking dat haar vader Atticus Finch niet de bestrijder van het racisme was als zij zo graag had gezien een van de hoogtepunten van de roman. ''Dit is geen gemakkelijk boek. Het is het verhaal van op een wrede manier volwassen worden in een veranderende wereld.'' 

(Bron: The Bookseller)Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Nieuwe roman Harper Lee 'prikkelender' en 'ambitieuzer'

Gesponsorde boeken