Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Nigella Lawson: Queen of Food Porn

door Caroline Soesbergen 2 reacties
Nigella Lawson heeft eigenlijk geen introductie meer nodig. Deze goddelijke huisvrouw en queen of food porn heeft haar waarde al meer dan eens bewezen. Haar tiende (!) boek, 'Simply Nigella', ligt sinds 22 oktober in de Nederlandse winkels. En anders dan we misschien van Nigella gewend zijn – ze kreeg ooit kritiek op een nutella cheesecake die 7.000 kilocalorieën zou bevatten – staat dit boek in het teken van licht en luxueus. Zelf noemt ze 'Simply Nigella' "het tegengif voor onze drukke levens: een eenvoudige en tevreden viering van voedsel dat ons troost en verheft".

Herinneringen aan kip

Inmiddels hebben we Nigella op televisie alles al eens met smaak zien verorberen, maar als kind had ze een hekel aan eten. Of beter gezegd: aan de maaltijden die daarbij hoorden. Eten was verplicht, het bord moest leeg. Maar haar moeder stond graag in de keuken en met de jaren kwam ook het plezier in eten. Wie de kookboeken van Nigella gelezen heeft, weet ook welk gerecht hierbij het meest geliefd was: kip. ‘Wat ik me vooral herinner is het eten van kip: gebraden kip, met een laagje boter onder het vel gesmeerd, een citroen half uitgeknepen en in zijn holte geduwd of – het eten dat centraal stond in mijn kindertijd – gekookt in wijn en water, met groenten in de pan en aangevuld met rijst.’ (Zie ook dit recept voor my mothers praised chicken).  


Liefde voor eten

Nigella’s liefde voor de Italiaanse keuken begon later, toen ze na haar eindexamen een jaar naar Italië ging om daar Italiaans te leren. Ze werkte als kamermeisje in een klein familiepension en leerde daar koken van de nonna des huizes. Weer terug in Engeland ronde ze een studie middeleeuwse en moderne talen op Oxford University af en ging ze aan het werk als freelancejournalist, onder andere voor The Sunday Times. Maar de liefde voor eten kruipt waar het niet gaan kan en uiteindelijk ging Nigella van restaurantcriticus, naar culinair journalist naar food editor voor de Britse Vogue. In 1998 verscheen haar eerste kookboek Hoe te eten: het plezier van koken en good food.  

Inmiddels zijn we vele jaren en vele kookboeken verder. Nigella is een icoon. Wereldwijd verkoopt ze honderdduizenden boeken en verdient ze vele miljoenen. Naast dat er van ieder boek altijd een bijbehorende BBC-serie wordt gefilmd, is ze ook op televisie te zien als presentatrice van The Taste. In dit programma, waar ook de Amerikaanse tv-kok Anthony Bourdain aan meewerkt, strijden hobbykoks tegen elkaar om het beste gerecht te presenteren op een lepel.


Simply Nigella

Simply Nigella past goed in de huidige trend rondom gezond eten. Chiazaad, lijnzaad, cacaonibs, matchapoeder en kokosyoghurt: ze staan allemaal in het boek. ‘Ik ben altijd een eclectische kok geweest door het comfort van het vertrouwde te mixen met de uitbundigheid van het nieuwe, altijd met het oog op balans.’ Deze instelling resulteert in een uitgebreide mix van smaken en gerechten. Zoals een warme salade met gekruide, geroosterde bloemkool, kikkererwten, peterselie en granaatappel; langzaam geroosterde lamsribbetjes of bananenbrood met kardemom en cacaonibs. Daarnaast staan er veel gluten- en zuivelvrije gerechten in het boek. ‘Koken brengt mij plezier, maar ik wil dat plezier ook overbrengen op wie er bij mij aan tafel zit. [….] Ik wil voedsel maken dat iedereen kan eten.’  


De eerste aflevering van de bijbehorende televisieshow van Simply Nigella wordt uitgezonden op de BBC op maandag 2 november om 20.30 uur Engelse tijd.

Nieuwsgierig geworden naar de recepten? Wij delen hier een paar recepten met je!

 

De boeken van Nigella

Het is moeilijk favorieten te kiezen uit de grote stapel boeken van Nigella, maar hier dan toch de boeken die je niet mag missen. 

Hoe te eten
(1998) 
Alweer bijna twintig jaar oud, maar nog steeds een klassieker. Nigella geeft je in deze dikke kookbijbel menusuggesties voor etentjes met één tot soms wel twaalf personen. Aangevuld met lange inleidingen is dit typisch een boek dat je op je nachtkastje legt.

Nigella’s kerst (2008)
Houd je van kerst, dan houd je van dit boek. Het is lekker dik aangezet met glanzende foto’s van kerstbomen en speelgoedrendieren die van cakes afrennen. Met tijdschema’s, ontstresstips en recepten voor alles wat je maar in december wilt eten of drinken.

Keuken (2010)
Nigella heeft in interviews al meerdere malen benadrukt dat haar recepten weergeven wie ze op dat moment is. Waarschijnlijk geldt dat al helemaal voor Keuken, dat volstaat met zoete en hartige familiefavorieten. Dik, eenvoudig en praktisch, voorzien van handige bewaar- en invriestips voor iedere gerecht.    


Bronnen: Lifestyle enThe GuardianOver de auteur

Caroline Soesbergen

27 volgers
78 boeken
5 favoriet


Reacties op: Nigella Lawson: Queen of Food Porn

 

Gerelateerd

Over

Nigella Lawson

Nigella Lawson

Nigella Lawson (1960) is een culinaire en literaire sensatie en wordt beschouwd ...

Gesponsorde boeken