Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Niña Weijers wint Anton Wachterprijs 2014

Tussen Frans Kellendonk, A.F.Th. van der Heijden, Arnon Grunberg en Ilja Leonard Pfeijffer pronkt nu ook de naam van schrijfster Niña Weijers (1987) op de lijst van winnaars van de Anton Wachterprijs.

Uit maar liefst 93 inzendingen werd Weijers’ debuutroman De consequenties, in mei verschenen bij Uitgeverij Atlas Contact, gekozen als het beste literaire prozadebuut van 2014. De Anton Wachterprijs wordt op 8 november uitgereikt in de Grote Kerk van Harlingen.

Genomineerd voor de prijs waren ook: Pauline Genee – Duel met paard, Shira Keller – M., Bertram Koeleman – De huisvriend en Nina Polak – We zullen niet te pletter slaan.

Over De Consequenties:

1984. Wanneer Minnie Panis bijna vier maanden te vroeg ter wereld komt, piepklein en doorschijnend, wordt ze ternauwernood levensvatbaar verklaard. Angstvallig houdt haar moeder de wacht naast de couveuse, vrezend dat het kind haar zal ontglippen. Maar sterven doet het niet, al kan niemand garanderen dat het een normaal stel hersenen krijgt. Anno 2012 is Minnie een gevestigde naam in de internationale kunstwereld, bewonderd om conceptueel werk waarin ze onbevreesd haar eigen leven onder de loep neemt. Ze staat aan de vooravond van een experiment dat verder gaat dan alles wat ze eerder heeft gedaan. Een experiment waarin ze de uiterste grens tussen leven en kunst opzoekt, en dat wel eens het hoogtepunt van haar oeuvre kan worden. Maar hoe ver kun je de werkelijkheid manipuleren zonder jezelf te verliezen?

Niña Weijers publiceerde korte verhalen en essays in diverse tijdschriften en won in 2010 de schrijfwedstrijd Write Now! Van 2009 tot begin 2014 was ze als programmamaker werkzaam bij Academisch-cultureel centrum SPUI25. Tegenwoordig schrijft Weijers voor De Groene Amsterdammer en is ze redacteur bij De Gids. Samen met NRC-columniste Simone van Saarloos organiseert en presenteert ze de seksistische talkshow Weijers & Van Saarloos, waarin ze in gesprek gaan met vrouwelijke professionals uit de kunst, cultuur, wetenschap en journalistiek.

Bekijk een fragment uit Weijers & Van Saarloos:Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Niña Weijers wint Anton Wachterprijs 2014

 

Gerelateerd

Over

Niña Weijers

Niña Weijers

Niña Weijers (1987) studeerde literatuurwetenschap in Amsterdam en Dublin...

Gesponsorde boeken