Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Non-fictie regeert in boekenpanel DWDD

De laatste dinsdag van elke maand biedt het boekenpanel van De Wereld Draait Door ons vier titels die zij erg bijzonder en goed vinden. Dit keer noemden ze maar liefst drie non-fictie titels.

De arabier van de toekomst - Riad Sattouf
Riad Sattouf schetst in zijn graphic novel, De arabier van de toekomst, een beeld van het Midden-Oosten in de jaren tachtig. Het biedt een kijkje achter de culturele schermen van de conflicten van vandaag. Het boek van deze Franse auteur met een Syrische vader is autobiografisch. Sattouf vertelt over zijn jeugd, waarin hij de problemen van nu heeft zien ontkiemen. In Frankrijk een enorme bestseller en hier valt het boek in ieder geval al goed bij onze recensent Koen Driessens, die erover zegt: "Het anekdotische relaas van De Arabier van de toekomst is echter meer dan zomaar een luchtige kroniek. Riad Sattoufs toegankelijke cartoonstijl is een efficiënt glijmiddel voor een scherpe maatschappijkritiek op twee mismeesterde samenlevingen. Sattouf schopt zijn publiek graag een geweten, in de anti-macho-strips rond Pascal Brutal, in zijn – net voor de aanslag – stopgezette wekelijkse bijdrage aan Charlie Hebdo en in zijn films, zoals de komedie Jacky au Royaume des filles, waarin de mannen in een matriarchale samenleving verplicht zijn een chador te dragen."

Jacoba van Tongeren - Paul van Tongeren & Trudy Admiraal
De tweede titel die werd genoemd door de boekverkopers is Jacoba van Tongeren en de onbekende verzetshelden van Groep 2000 (1940-1945) door auteurs Paul van Tongeren en Trudy Admiraal. In 2013 vond Paul van Tongeren de memoires van zijn tante Jacoba, die leidster is geweest van de verzetsgroep 2000. Jacoba gaf leiding aan 140 verzetsstrijders, waarvan vrijwel iedereen de oorlog overleefde. Zij zorgden voor 4.500 onderduikers. De gebeurtenissen worden afgewisseld met de persoonlijke memoires van Jacoba en bevat korte biografieen van 85 van deze verzetsstrijders. Jacoba van Tongeren wordt eindelijk voor haar heldhaftige optreden in de oorlog.

Dagelijkse rituelen - Mason Currey & Eva Hoeke
Het derde non-fictie boek dat door het boekenpanel is uitgekozen is Dagelijkse rituelen van Mason Currey. Een heerlijk pottenkijkersboek voor de nieuwsgierigen onder ons. Het bevat de (vaak) eigenaardige gewoonten die de creatievelingen op aarde hebben om hun kunst te doen leven. Dit boek lees je niet van voor naar achteren, maar blader je door om zo nu en dan door om die heerlijke rare fratsels te lezen. Eva Hoeke voegde voor deze Nederlandse editie een aantal rituelen van Nederlandse artiesten toe. Pas er eens eentje toe in je eigen leven en wie weet ...

Boek van de Maand: Portret van een man - Jens Christian Grøndahl
Het Boek van de Maand is dan net weer een roman en wel de nieuwste van Jens Christian Grøndahl: Portret van een man. Onze recensent Guy Doms kon het boek waarderen met vier sterren en zegt over het boek: "Grøndahl beschrijft in Portret van een man minutieus de emoties, gedachten, gevoelens en verlangens van zijn hoofdpersonage. Deze succesauteur hanteert een subtiele, poëtische schrijfstijl; af en toe een vleug ironie, doch steeds met een ondertoon van medelijden met zijn karakters. Je mag hem zelfs een taalvirtuoos noemen; kenners van zijn werk typeren hem als een literair raspaard. Hij schrijft geraffineerd maar krachtig, vlijmscherp wanneer het moet. Het schrijfritme is traag maar stijlvol. Vlijmscherp analyseert Jens Christian Grøndahl de hunker van zijn hoofdpersonage naar echte liefde, ook geeft hij haarscherp weer welke prijs alle betrokkenen hiervoor zullen moeten betalen."

Wil je het boekenpanel van De Wereld Draait Door de boeken zien aanprijzen, kijk het fragment dan hier terug.Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

941 volgers
407 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Non-fictie regeert in boekenpanel DWDD

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken