Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

'Noomi' is genomineerd voor het Gouden Kookboek 2022

De vijf beste en smakelijkste kookboeken van het afgelopen jaar zijn gekozen en maken kans op het Gouden Kookboek. Het zijn dé cadeautips voor de feestmaand december, dus vertellen we je er graag meer over. Inclusief recept!

Het Gouden Kookboek is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek. Een vakjury kiest de vijf allermooiste, beste, meest verrassende kookboeken: de Zilveren Kookboeken. Het publiek kan vervolgens stemmen op Het Gouden Kookboek 2022, dat bekend wordt gemaakt aan de start van de Kookboekenweek. Van 4 tot en met 13 november staan het kookboek en de liefde voor gezellig koken en lekker eten centraal bij de boekhandel en bibliotheek.

Stem nu op het Gouden Kookboek 2022!

Noomi

Wie denkt dat-ie de Midden-Oosterse keuken heeft uitgespeeld, heeft het mis. In Noomi laat Sara Shawkat je de wereld van de nog zo onbelichte keuken van Irak zien - misschien wel de grootste hidden gem uit de Levantijnse regio. Sara leert je de Iraakse klassiekers maar ook varianten en specials, afgewisseld met verhalen over eettradities en de culinaire rivaliteit tussen haar en haar moeder.

Ze laat je kennismaken met bijzondere ingrediënten waaronder noomi; de gedroogde limoen die volgens Sara het hart van de Iraakse keuken vormt. Verlekker je aan comforting stoofgerechten als marqat bamye; een tomatenstoof van okra, en steel de show met culinaire spektakelstukken zoals cheesy kunafe met knisperend engelenhaar. Haal de straten van Bagdad in huis met ijskoud tamarindesap of met kubbeh't halab, krokante rijstdumplings met auberginevulling. Met dit boek zet iedereen - van kersverse foodies tot doorgewinterde Arabische wifeys - de lekkerste Iraakse gerechten op tafel.

Sara Shawkat is geboren in Bagdad, waarna ze via Arbil en Damascus uiteindelijk in Zwolle terechtkwam. Maar Amsterdam-Oost is al meer dan een decennium haar thuis. Ze is Master of Science in Sociale Psychologie, host culinaire evenementen onder de naam 'Noomi Basra' en werkt als culinair redacteur. Met Noomi maakt ze haar debuut als kookboekauteur.

Het recept: kubbeh't bulgur met noomichutney

Bij elk genomineerd kookboek tonen we één heerlijk en bijzonder recept. Voor Noomi is dat 'kubbeh't bulgur' met 'noomichutney'.

'Ik heb kubbeh voorbij zien komen met zo’n dikke korst dat ik echt goed moest kijken of het geen gehaktbal was. Dit is natuurlijk niet hoe kubbeh bedoeld is, maar ik begrijp het wel – de mijne zagen er in het begin ook zo uit. Ik heb m’n leven, de cultuur en deze keuken zo vervloekt toen ik een keer 400 kubbeh moest maken voor een cateringklus. Je begint dan met een lompe gehaktbal en je werkt in de loop der tijd toe naar verfijndere, dunkorstige kubbeh. Mijn zusje vindt het zonde om zo'n labour of love als kubbeh in de frituur te gooien. Zij is van mening dat gekookte kubbeh, die nog nattig en zacht is, verfijnder smaakt. I beg to think differently, maar de keuze is aan jou. Eenmaal gekookt kun je ze dus al eten met bijvoorbeeld noomichutney.' – Sara Shawkat

Bekijk hier het recept

Ook genomineerd

Stem nu op het Gouden Kookboek 2022!Over de auteur

Hebban Crew

2542 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 'Noomi' is genomineerd voor het Gouden Kookboek 2022

 

Gerelateerd

Over

Sara Shawkat

Sara Shawkat

Sara Shawkat is geboren in Bagdad, waarna ze via Arbil en Damascus uiteindelijk ...