Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

7 thrillers met een kern van waarheid

door Soraya Vink (crew) 5 reacties
Het schrijven van fictie geeft een thrillerschrijver de mogelijkheid om gruwelijke zaken plaats te laten vinden zonder dat er bloed gevloeid is of een zaak een explosief einde te geven. Maar wat als de waarheid een voorname inspiratiebron voor een spannend plot blijkt? Hebban selecteerde zeven titels met een kern van waarheid.

1. Vals alarm - Marelle Boersma

Marelle Boersma baseert haar thrillers op actuele misstanden in de maatschappij en spreekt voor de totstandkoming van haar plots vaak met slachtoffers. Haar thriller Vals Alarm werd een bestseller door het schrijnende onderwerp (de falende werking van Jeugdzorg) waarvoor ze zelfs benaderd werd door een Tweede Kamerlid.  

Een scheiding komt in de beste families voor. Maar wat doe je als je kind inzet wordt van een wraakactie van de vader? Janna probeert haar veeleisende baan zo goed mogelijk te combineren met de zorg voor haar dochter Fleur en haar echtgenoot Roderick. In die volgorde. Als Roderick bij een jongere vriendin intrekt, blijkt hij zijn vertrek zorgvuldig te hebben voorbereid. Janna blijft berooid achter. Ze onderneemt een laatste poging om de schade te beperken, maar haalt zich hiermee de woede van haar ex op de hals. Te laat beseft ze dat Roderick haar harder kan raken dan ze ooit had gedacht?

2. IV - Arjen Lubach

Iedere zondag is hij te zien op televisie met zijn eigen satirische nieuwsshow, maar Arjen Lubach wist met IV een zeer verdienstelijk thrillerdebuut neer te zetten, waarmee hij in 2013 de Hebban Thriller Debuutprijs won. Met een vleugje complotdenken en vaderlandse geschiedenis als basis, leest IV als een spannende zoektocht. ‘IV is misschien wel familie van De Da Vinci code-achtigen. En Ross, kijk, ik noem hem niet voor niets ook in de verantwoording van mijn boek. Daar voelde ik me wel een beetje toe verplicht. Niet dat hij er patent op heeft, maar Tomas Ross is toch een beetje de godfather van dit specifieke genre,’ zegt Lubach in een interview met Hebban.

Wanneer Elsa op haar vakantieadres van de politie hoort dat haar vader is vermoord, neemt ze het eerste vliegtuig terug naar Nederland. Haar vriend en pasgeboren zoontje laat ze achter in Zuid-Frankrijk. Terug in Amsterdam ontdekt zij dat haar vader, een emeritus hoogleraar middeleeuwse schriftcultuur, op het spoor was van de ontrafeling van een groot staatsgeheim, waarvan het uitlekken onvoorstelbare gevolgen zou hebben. Al snel blijkt dat Elsa zelf verdacht wordt van de moord. Dan besluit ze door te gaan waar haar vader gebleven is. Met hulp van Robin, een studente met een bijbaan in de archieven van de universiteit, en Maarten van Eck, de beroemde televisieprofessor, probeert ze een antwoord te vinden op een aantal belangrijke vragen. Wie heeft haar erin geluisd? Is de politie wel te vertrouwen? Wat hebben de geschriften van Cicero ermee te maken? En wie is toch de mysterieuze IV?

3. Een vlaag van waanzin - Corine Hartman

Thrillerschrijfster Corine Hartman bewijst haar veelzijdigheid door haar laatstverschenen thrillers te baseren op waargebeurde zaken. In Een vlaag van waanzin schrijft zij een fictief verhaal rond het gezin Van Baerle, gebaseerd op een waargebeurde partnermoord. 'Het enige criterium dat ik aanhoud is dat ik getriggerd moet worden door een onderwerp. Ik had het idee voor deze thriller al enige tijd in mijn bureaulade liggen. Nu was de tijd blijkbaar rijp om daar iets mee te doen,' vertelt ze in een interview met Hebban.  

Voor de buitenwereld vormen ze een perfect gezin: Anthonie en Romée van Baerle en hun drie kinderen. Ze wonen in een villa met zwembad. Hij is een succesvolle ondernemer, zij een toegewijde yogalerares. Maar dan krijgt Anthonie van zijn vrouw te horen dat ze hem gaat verlaten. Romée is verliefd op een ander en wil een tijdje op zichzelf gaan wonen om afstand te nemen. Die nacht vermoordt Anthonie zijn vrouw. Dit is zijn verhaal. En het hare.

4. Dag van schaamte - Bob Mendes 

De Vlaamse auteur Bob Mendes heeft zich ontwikkeld als één van de kopstukken van de faction-thriller en won in de jaren negentig tweemaal de Gouden Strop voor zijn plots die gebaseerd waren op waargebeurde feiten. Een degelijke technologische research, een vlotte en dynamische stijl, van idealisme en ambitie doordrongen personages en een actievolle intrige die zich bij voorkeur ontspint op exotische locaties, dat zijn de ingrediënten waar een Mendes thriller aan moest voldoen.  

Samanta Easters werkt voor een supranationale politiedienst die de veiligheid verzekert van Europese topfunctionarissen. Zij komt in het bezit van informatie over een op hande zijnde terreuraanslag tijdens een massabijeenkomst in Brussel. Het zou gaan om een joint venture tussen de Rode Brigade en het Lybische 'Syndicaat'. Doelwit: drie Euro-ministers. Plaats: het Heizelstadion in Brussel. Tijdstip: de Europese bekerfinale.
Samen met haar ex-man gaat ze op onderzoek uit. Een levensgevaarlijk avontuur, waarbij ze niet op hulp moeten rekenen van de lokale burgemeester noch op die van de minister van Binnenlandse Zaken. Stap voor stap komt aan het licht dat het kwaad tot in de eigen rangen is geworteld. Het onderzoek wordt een adembenemende race tegen de tijd. De deadline is het startsein van de Europese bekerfinale Liverpool - Juventus Turijn. Het ontaardt in een bloedbad.

Lees verder op de volgende pagina.Over de auteur

Soraya Vink (crew)

7 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: 7 thrillers met een kern van waarheid

 

Gerelateerd