Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Onbekend Sherlock Holmes verhaal ontdekt

Schot en Selkirker Walter Elliot heeft bij toeval een onbekend kort verhaal van niemand minder dan Sir Arthur Conan Doyle in een stapel oude, vergeelde papieren gevonden. In 'Sherlock Holmes: Discovering the Border Burghs and, by deduction, the Brig Bazaar' deduceert Holmes een komend tripje van Watson naar het Schotse Selkirk.

Doyle schreef het verhaal in een poging de brug in Selkirk te redden, die in 1902 tijdens een flinke overstroming was vernietigd. Doyle werd daar destijds door de organisatoren van een lokaal evenement voor gevraagd. Zij hadden het idee opgevat een verhalenbundel te publiceren die tijdens het driedaagse evenement verkocht zou kunnen worden. Naast Doyle werden schrijvende Selkirkers gevraagd een kort verhaal te schrijven. De opbrengsten van de bundel The Book o’ the Brig waren bestemd voor een nieuwe brug. De reden dat niet 'local' Doyle voor de bundel gevraagd werd, was dat de beroemde auteur een grote voorliefde had voor Selkirk en zijn omgeving en het al verschillende malen bezocht had.

Deductie
Het korte verhaal van 1300 woorden vertelt het verhaal van Sherlock die een gesprek voert met Watson. Watson staat op het punt het appartement van Holmes te verlaten als Holmes hem vraagt: “Wanneer zie ik je weer, Watson? Het onderzoek in de 'Mysteries of tje Secret Cabinet'-zaak zal op zaterdag in Edinburgh worden vervolgd. Zin om mee naar Schotland te gaan?” Watson zegt dat hij niet mee kan, omdat hij al een afspraak heeft. Het toeval wil dat hij ook in Schotland moet zijn die dag. Wat volgt is een typische, onnavolgbare Sherlockmonoloog waarin hij deduceert waar Watson moet zijn, namelijk in Selkirk waar hij op zaterdag een festival moet openen, om een brug te kunnen redden.

Vijftig jaar in bezit
Hoeveel van de verhalenbundel in die tijd zijn gedrukt, weet niemand. Maar feit is dat de verhalenbundel al zo’n vijftig jaar in het bezit van Walter Elliot moet zijn. Hoewel hij geen flauw idee heeft hoe hij eraan gekomen is, denkt hij dat hij het ooit van een vriend gekregen zal hebben. Hij kan zich in ieder geval niet herinneren het zelf gekocht te hebben. De verhalenbundel werd opgeborgen en vergeten. Tot Elliot het onlangs, bij toeval, tussen stapels oude, vergeelde papieren, op zijn zolder terugvond. Er wordt gefluisterd dat het meer dan tachtig jaar geleden is dat een ongezien verhaal van Sherlock Holmes werd ontdekt.

Bron: The Telegraph
Over de auteur

Victoria Farkas

148 volgers
8 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Onbekend Sherlock Holmes verhaal ontdekt

 

Gerelateerd

Over

Arthur Conan Doyle

Arthur Conan Doyle

Sir Arthur Conan Doyle (1859 - 1930) was een Britse arts, vermaard geworden met ...