Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

Ongebruikelijk verhaal zorgt voor opvallend, maar toch hartverwarmend boek

De Feelgood Leesclub verdiepte zich de afgelopen weken in het nieuwe boek van Fredrik Backman: Britt-Marie was hier; een feelgood-roman over tweede kansen. Benieuwd naar het eindoordeel van de leesclub-deelnemers? Lees hieronder een samenvatting van deze editie.

OVER BRITT-MARIE WAS HIER
Britt-Marie is een 63-jarige vrouw waarvan wordt gezegd dat ze een passief-agressieve zeurkous is. Ze haat viezigheid maar houdt van routine. Ze woont in Borg. Het beste dat je van Borg kunt zeggen is dat het dicht aan de weg ligt. De plaats zucht onder de gevolgen van de financiële crisis. Het enige dat er nu nog opvalt zijn de te koop-borden en een slechte pizzeria. Wat nog wel is overgebleven: voetbal. En Britt-Marie haat voetbal. Maar het jeugdelftal heeft dringend een nieuwe coach nodig. Ze zijn bereid om wie dan ook het team onder zijn hoede te geven. En wie maakt zich er dan nog druk om dat iemand de baan absoluut niet wil? 

LEESCLUB
In drie discussierondes bespraken de leesclub-deelnemers wat zij van het boek vonden.  

Voor het lezen
De cover van Britt-Marie was hier roept best wat vragen op. De meeste lezers vinden het wel iets mysterieus hebben, maar weten nog niet goed wat er van dit boek te verwachten valt. Zo zegt Judith: “De cover spreekt mij wel aan, omdat het heel mysterieus is. Je ziet veel gebeuren (een rat, voetbal, maar ook een handtas op de voorgrond). Verschillende aspecten, die het verhaal niet meteen duidelijk maken, maar wat er wel voor zorgt dat het mijn interesse wekt. Wat doet een handtas op een voetbalveld?”  

Fredrik Backman is geen vreemde in schrijversland, dus zijn bekendheid helpt waarschijnlijk wel mee om de verleiding het boek op te pakken niet te weerstaan: "De cover zou me vroeger niet hebben aangesproken, maar vanwege de vele goede commentaren die ik over deze schrijver heb gelezen wel. De achterflaptekst spreekt me zeker aan. Een oudere vrouw die coach wordt van een voetbalploeg? Een speciale invalshoek! Ik verwacht dus minstens een hilarisch verhaal",aldus Nathalie.  

Tijdens het lezen
Het boek valt meteen met de deur in huis met een wat vreemde schrijfstijl, waar menigeen even aan moet wennen. Om maar niet te spreken over het eigenaardige hoofdpersonage met haar vreemde, doch grappige karaktertrekjes. Zo omschrijft Marloes: “Ik ben nog maar een paar bladzijdes onderweg, maar heb al drie verschillende reacties ervaren! Toen ik de eerste pagina opende, dacht ik: oh nee, bah, automatisch afbreken. Daarna moest ik twee pagina's wennen aan de korte, soms staccato zinnen. Om vervolgens twee pagina's lang al tig keer te moeten lachen vanwege de humor die er nu al in zit. Ik ga lekker verder met pagina 6”.  
Jeannie vult aan: “Ook ik moest wennen aan de schrijfstijl. Deze past overigens prima bij het karakter van Britt-Marie, dat vind ik knap gedaan van de auteur. Britt-Marie is een prettig gestoord personage, het leven overkomt haar, ze weet totaal niet wat ze wel of niet kan zeggen en lijkt er ook nog vaak mee weg te komen. Ik heb wel lol in het boek.”  

Na het lezen
Een opvallend fenomeen aan het boek is het eigenaardige karakter van Britt-Marie. Maar ondanks haar eigenaardigheden gaan lezers toch van Britt-Marie houden.Zo zegt Jerney: “Aan het begin van het verhaal komt Britt-Marie over als een vrouw die enigszins zeurderig is en met lichtelijke dwangneuroses te kampen heeft. Maar naarmate het verhaal vordert leer je haar persoonlijkheid beter kennen en kom je er eigenlijk achter dat het een soort overlevingsmechanisme is voor haar, en dat ze eigenlijk gewoon bevestiging wil hebben dat ze nodig is. Ze kwam in het begin eerder zielig over en op het eind eerder als een stoere oudere vrouw.” 

Wie Fredrik Backman kent, weet dat zijn personages en verhaal nooit doorsnee zijn. Maar voor wie voor het eerst met deze ‘aparte’ auteur kennismaakt, heeft Marloes een boodschap: “Ik denk dat iedereen die dit boek leest zich van tevoren bewust moet zijn dat de schrijfstijl wennen is en dat je je hierdoor niet moet laten afschrikken. Want als je je open stelt voor Britt-Marie, dan ga je echt van haar houden. En is ze eigenlijk net als wij allemaal.”

BEOORDELING
Een ongebruikelijk verhaal met personages die niet doorsnee zijn; dat maakt Britt-Marie was hier een opvallend, maar toch hartverwarmend boek. Op enkele kritische lezers na, sluit nagenoeg iedereen Britt-Marie in het hart en bezegelt het boek gemiddeld met een ruime 8,0. Wat de Feelgood Leesclub betreft een waardig eindcijfer dat aanzet tot lezen!  

Tanneke geeft het boek een 8: “Het verhaal is origineel, grappig en ontroerend, maar net niet zo boeiend dat ik niet kon stoppen met lezen.”
Weert kent het boek ook een 8 toe: “Het is heel goed geschreven en ook nog eens ontroerend, vooral ook de manier waarop de auteur Britt Marie heft neergezet en we met haar mee kunnen leven.”
En ook Karin geeft een dikke 8: “Als je haar eenmaal kent, ga je van Britt-Marie houden.” 

Lees ook de recensies van de leesclub-deelnemers op de boekpagina van Britt-Marie was hier.Over de auteur

Jacky van Dijk

241 volgers
495 boeken
34 favoriet


Reacties op: Ongebruikelijk verhaal zorgt voor opvallend, maar toch hartverwarmend boek

 

Gerelateerd

Over

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman (1981) is een Zweeds columnist, blogger en auteur. Zijn meest...

Hebban Spots

Hebban Feelgood Leesclub

471 volgers

De Hebban Leesclubs gaan verhuizen. Na de afronding van de laatste leesclub op deze pagina, vind je de leesclubs onder het menu-item 'Leesclubs' in het hoofdmenu. Klik op onderstaande link om alle...

Gesponsorde boeken