Meer dan 4,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Onzichtbare vriendjes op 13th street

door Tanja Krone 3 reacties
De nieuwe serie The Whispers gaat vanavond van start op 13th Street. Hebban Fantasy heeft al een aflevering gekeken en we kregen zelfs een vreemd briefje er over. Is het de moeite waard om vanavond om negen uur te kijken?

De allereerste aflevering van The Whispers heeft Hebban Fantasy als voorproefje alvast gekregen.

The Whispers is gebaseerd op het sciencefictionverhaal Zero hour van Ray Bradbury. De serie draait om kinderen en hun vriendje Drill. De vraag is alleen in hoeverre Drill echt is, want hij is onzichtbaar en volwassenen kunnen hem niet eens horen. Drill nodigt de kinderen uit om mee te doen met een spelletje, maar dit spelletje blijkt gevaarlijk te zijn. Zo overtuigt hij de kleine Harper ervan het boomhuis te saboteren zodat haar moeder door de vloer zakt. Als gevolg van dit incident, wordt Claire Bennigan (Lily Rabe) bij de zaak betrokken, als kinderspecialist van de FBI. Zij vermoedt al vrij snel dat Drill niet het denkbeeldige vriendje is waar Harpers moeder van uit ging.

Aan de andere kant van de wereld in de Sahara, wordt defensiemedewerker Wes Lawrence (Barry Sloane) door een legerofficier meegenomen naar een onbekend fenomeen. Het lijkt op een rots met een spleet erin, maar wat het precies is, is onduidelijk. Om het plaatje compleet te maken, wordt er op dezelfde plek een vleugel van een vliegtuigje gevonden. Een vliegtuigje dat volgens de laatste berichten boven Antarctica was.

The Whispers leunt zwaar op het mysterie-onderdeel: de vreemde man die kijkt bij het ongeluk, de rots met onbekende substantie die blijkbaar elektriciteit tapt. De eerste aflevering heeft een heel duidelijk doel: nieuwsgierig maken. Want nieuwsgierige mensen blijven kijken. Dit komt ook naar voren in de hoeveelheid geïntroduceerde verhaallijnen, over verschillende continenten verdeeld. In het begin lijkt het allemaal wat chaotisch, maar aan het eind van de eerste aflevering zie je al veel verbanden. Ook tussen de hoofdrolspelers. In hoeverre dit toevallig is of onderdeel van het verhaal en de oorzaak van alle mysterie, is nog niet duidelijk. We kunnen alleen maar hopen dat de serie zich niet in de vingers snijdt door te veel op toevalligheden te leunen.

De hoofdrolspelers komen realistisch en intelligent over en zijn sympathiek. De kinderen spelen over het algemeen realistisch, behalve wanneer ze in het luchtledige tegen Drill moeten praten. Dan zie je hoe moeilijk dat is te acteren. Claire neemt de kinderen vanaf het begin serieus en Wes ziet onder ogen dat zijn wereldbeeld misschien een update nodig heeft. Dit voorkomt een heleboel frustratie van de kijker en ‘ik zei het toch’-momenten: we weten allemaal dat onverklaarbare fenomenen ook om onconventionele oorzaken vragen.

De eerste aflevering van The Whispers vraagt om meer. Meer uitleg, meer informatie, meer enge kinderen met nog engere acties. Het is tenslotte een vrij angstaanjagend idee dat kinderen worden gebruikt om werelddominantie te bereiken. De premisse van de serie is dan ook inspirerend en interessant. Het is natuurlijk de vraag in hoeverre de spanning en het mysterie vastgehouden kunnen worden door de serie heen. De ervaring leert dat dat niet altijd goed lukt en dat series soms inzakken wanneer het nieuwtje eraf is. De eerste aflevering is in ieder geval veelbelovend en geeft uitzicht op een interessante uitwerking van een angstaanjagend concept.Over de auteur

Tanja Krone

25 volgers
227 boeken
0 favorieten


Reacties op: Onzichtbare vriendjes op 13th street

 

Over

Ray Bradbury

Ray Bradbury

Ray Bradbury (1920–2012), voluit Ray Douglas Bradbury, was een Amerikaanse...