Advertentie

Hebban vandaag

Boek&nieuws /

Oost west, thuis best!

Een kwart van de Nederlanders brengt deze zomer in eigen land door. Hebban Vandaag zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.


Uit de Vakantiegeldenquête 2015 van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijkt dat steeds minder Nederlanders op vakantie gaan. 26 procent van de Nederlanders blijft deze zomer thuis. In 2012 was dit nog 18 procent. Aangezien het economisch gezien langzaamaan iets beter gaat, heeft het Nibud geen verklaring voor het toegenomen aantal thuisblijvers.

Het zijn vooral alleenstaanden en mensen met een beneden modaal maandelijks netto-inkomen -lager dan 1750 euro- die niet op vakantie gaan. De helft van deze mensen blijft deze zomer thuis en wie wel op vakantie gaat, vertrekt meestal hooguit voor een week. Vakantiegangers met een hoger inkomen gaan vaak 2 á 3 weken op vakantie en besteden daaraan gemiddeld 4000 euro. (Bron: nu.nl)

Hebban vond en zocht literatuur voor de vakantiegangers die deze zomer in eigen land doorbrengen:

Pier en oceaan - Oek de Jong

In Pier en oceaan beschrijft Oek de Jong de geschiedenis van Abel Roorda, zijn ouders en grootouders en de grote verandering die Nederland onderging in de periode tussen de Hongerwinter van 1944 en de komst van de grote welvaart in de jaren zestig. De roman speelt zich af in Amsterdam en op het Friese en Zeeuwse platteland, destijds nog de 'diepe provincie'. De aangrijpende huwelijksscènes van Abels vader en moeder tonen de liefde in een verdwenen tijd.

Pier en oceaan is de roman van het Hollandse water: van roerloze veenplassen tot de zee die door de paalhoofden op de Zeeuwse stranden stuift. Abel Roorda zoekt het water, net als zijn vader en grootvader. Pier en oceaan is de roman van het grote verlangen.

Eilandgasten - Vonne van der Meer

In Duinroos, een eenvoudig maar gastvrij huurhuis op een Waddeneiland, volgen de vakantiegangers elkaar op. De tijdelijke bewoners van Duinroos kennen elkaar niet, maar doordat ze aan dezelfde tafel eten, in hetzelfde bed slapen en in het gastenboek schrijven, komen ze met elkaar in aanraking. Zonder het te weten en haast onmerkbaar beïnvloeden ze elkaars leven en voegen ze zich tot één verhaal. De werksterm die het huis aan het begin van de zomer schoonmaakt en aan het eind van de zomer winterklaar afsluit, beziet van een afstand het komen en gaan. Alleen de lezer is getuige van alle dromen en geheimen die schuilgaan achter de zinnetjes in het gastenboek.

Boven is het stil - Gerbrand Bakker

Gerbrand Bakkers wereldsucces nu in een meesterlijke verfilming met Jeroen Willems als Helmer, een boerenzoon die van de ene op de andere dag door zijn vader uit de stad wordt gehaald en tussen de koeien wordt gezet. Boven is het stil is een loflied op de schoonheid van de natuur, een boek over weilanden, water, vogels, ijs in sloten en meertjes, koeien, schapen, twee aardige ezels, en één bonte kraai. Maar in de uitgestrektheid van deze natuur kan men snel in zijn eenzaamheid verdrinken. Daarom is het verhaal van Helmer, boer tegen wil en dank, ook het verhaal van een knagende hunkering naar het onbekende. Helmer doet zijn vader naar boven; het is tijd om schoon schip te maken. Hij haalt de woonkamer en de voormalige ouderlijke slaapkamer leeg, schildert de boel en koopt nieuwe spullen. Ooit had hij een tweelingbroer, Henk, de lieveling van zijn vader, degene die de boerderij zou overnemen. Maar van de ene op de andere dag werd Helmer tot opvolger gebombardeerd, door vader uit de stad gehaald en onder de koeien gezet. In het drassige laagland, met alleen het snuiven van de koeien en het gemekker van de schapen die de stilte nu en dan doorbreken, verzorgt hij de dieren en zijn oude vader. Als de buurman naar Denemarken emigreert, komt Helmer vooralsnog niet verder dan fantaseren over een andere toekomst, misschien in een ander land. Een onverwachte brief en een even onverwacht bezoek maken dat hij zich niet langer kan verstoppen voor de wereld en voor zichzelf.

Hier vind je een overzicht van alle Hebban Vandaag-artikelen en inspiratieboeken.Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Oost west, thuis best!

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken