Advertentie

Hebban vandaag

Column /

Op boekenjacht in Berlijn

Deze maand verschijnt Mijn Berlijn, het eerste boek van Berlijnblogger Marjolein van der Kolk. Op Hebban Wereld blogt ze hoe het is om als boekenlezende Nederlander in het buitenland te wonen.


Als Berlijnliefhebber in hart en nieren lees ik – het zal vast geen verrassing zijn - het liefst boeken over Berlijn. Dat ik in het buitenland lastig aan Nederlandse boeken kan kopen stoort me inmiddels al helemaal niet meer. Bij hoge nood is de enige optie om online boeken te kopen en ze tegen hoge verzendkosten naar Berlijn te laten sturen. Nee, dan wacht ik liever even tot ik weer in Nederland ben. Dat is meestal zo’n drie keer per jaar. Ik houd altijd een lijstje bij met (Nederlandse) boeken die ik nog wil lezen en koop deze dan tijdens een bezoek aan Nederland.
Boeken koop ik het liefst na de douanecheck op het vliegveld zodat ik mijn handbagage vol kan laden met boeken. De ideale manier om saaie wachttijd op het vliegveld te doden en aangezien je aankopen op het vliegveld altijd mee mag nemen voorkom ik daarmee een overscheiding van het bagagelimiet. Win-win-situatie dus!
Tegenwoordig lees ik 80% van de boeken in het Duits. Ik kan me helemaal laten meeslepen door historische boeken over de Tweede Wereldoorlog of persoonlijke verhalen over het leven in de DDR. Die komen toch het meest authentiek over in hun moedertaal. Waar ik ze vanaan haal? Berlijn heeft ontzettend veel kleine boekenzaakjes waar ik vaste klant ben. Rondom mijn woning, in de veelzijdige wijk Friedrichshain, zitten al drie zaken op loopafstand. Je wordt nog echt goed geadviseerd in kleine boekenwinkels, daar houd ik wel van. Als ik iets bijzonders zoek ga ik naar Dussmann in de Friedrichstraße, een boekenwinkel met vijf verdiepingen waar ze werkelijk alles verkopen. Die winkel kan ik nooit verlaten zonder aankoop… Datzelfde geldt voor de zondagse vlooienmarkten waar je vaak voor een prikkie nog hartstikke mooie boeken kunt vinden.
Mijn grootste verleiding naast Berlijnboeken? Kookboeken. Wist je trouwens dat je van Duitse kookboeken veel nieuwe woorden leert? Het vocabulaire in kookboeken is heel anders dan de spreektaal die ik dagelijks gebruikt. Ook voor fotoboeken heb ik een zwak. Mijn favoriete adresje daarvoor is 25 books waar een private uitgever zijn favoriete fotografieboeken verkoopt. Hij vertelt heel gepassioneerd over fotografen en organiseert ook regelmatig boeklanceringen. Superleuk!

Binnenkort leest u het interview met Marjolein van der Kolk over haar nieuwe boek Mijn Berlijn.

Foto's Marjolein van der Kolk/Berlijnblog.nlOver de auteur

Victoria Farkas

125 volgers
8 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Op boekenjacht in Berlijn

 

Gesponsorde boeken