Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Op jacht naar de mooiste openingszin - update

door Hebban Crew 5 reacties
'Mijn eerste dode was een bejaarde.' Dit is een van de fraaie, nieuwsgierig makende openingszinnen, die we tot nu toe mochten ontvangen in onze jacht naar het mooiste begin van een boek. De speurtocht wordt uitgebreid.

Die eerste zin van hierboven komt trouwens uit Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest van Joachim Meyerhoff. Andere ingezonden openingszinnen zijn bijvoorbeeld Sinds een dode leguaan vanuit een palmboom op zijn hoofd was gevallen, had Mickey Cray niet meer gewerkt (Uit: Hap! van Carl Hiaasen), Sam dacht dat de eerste schoten bij de nachtmerrie hoorden (Uit: Hotel Arcadia van Sunny Singh), Vergeten te stofzuigen, denkt hij, terwijl hij een pluisje van zijn tong plukt (Uit: Lustmoorden van David Mark) en Vlak voordat Nederland van de kaart geveegd zou worden, was ik een weekend in Maastricht. De terrassen zaten stampvol (Uit: Weerwater van Renate Dorrestein). Stuk voor stuk veelbelovende, intrigerende beginzinnen.

We zullen er niet omheen draaien: de redactie van Hebban.nl is niet bepaald overstroomd met suggesties van bloedmooie, uitnodigende zinnen. Wellicht is het ook een lastige opdracht om op zoek te gaan naar de mooiste beginzin van het afgelopen boekenjaar 2014/2015. Mogelijk heeft een eerste zin wat langer de tijd nodig om bij de lezer te beklijven als 'zin om te onthouden' of een 'zin die geschiedenis maakt'. Daarom hebben we besloten de zoektocht uit te breiden. 

Een goed boek staat of valt doorgaans bij een uitstekende eerste zin. De openingszin is vaak doorslaggevend bij het besluit van de lezer om door te gaan of het boek terzijde te leggen. De zin moet intrigeren, nieuwsgierig maken, uitnodigend zijn. De lezer moet meteen bij de les zijn. Kortom, de openingszin moet zin hebben, de toon zetten.

Sommige eerste zinnen zijn in het geheugen van velen gebeiteld. Zoals 'Ik ben makelaar in koffie, en woon op de Lauriergracht No. 37' (uit: Max Havelaar van Multatuli). Of: 'Jongens waren we – maar aardige jongens.' (TitaantjesNescio). En wat te denken van 'In den beginne schiep God de hemel en de aarde'?

Natuurlijk draait niet alles om die ene onvergetelijke beginzin. Een roman, thriller of fantasyboek kan na een weinig indrukwekkende openingszin alsnog opbloeien en de aandacht van de lezer vasthouden. Maar de eerste klap is toch meestal een daalder waard. 

Hebban gaat op zoek naar de beste openingszin ooit

De redactie van Hebban.nl wil graag van de lezer weten wat hij of zij de beste openingszin ooit vindt. En daarbij richten we ons op de genres thriller, zoals sciencefiction en fantasy, literatuur, feelgood en young adult. Hebban.nl roept dan ook lezers en recensenten op hun favoriete beginzin naar ons toe te sturen. Let wel: het mogen nog steeds eerste zinnen zijn uit boeken die dit jaar zijn verschenen. Maar de jacht is nu ook geopend op eerder uitgebrachte boeken. 

Met enige regelmaat zullen wij berichten over de binnengekomen nominaties. In november publiceren wij een shortlist van de mooiste openingszinnen in diverse categorieën. Daarna mag het publiek de beste beginzin bepalen. Aan het eind van het jaar wordt de uitslag bekendgemaakt. Onder de inzenders wordt een boekenpakket ter waarde van 100 euro verloot.

U kunt op deze pagina uw favoriete openingszin melden. Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Op jacht naar de mooiste openingszin - update

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken