Hebban vandaag

Advertorial /

Genomineerd voor de Hebban Debuutprijs en nu in het theater: 'Doet sneeuw pijn'

door Hebban Crew 3 reacties
Auteur Carolien Spaans is geen onbekende voor Hebban. Haar autobiografische boek 'Doet sneeuw pijn' haalde de shortlist van de Hebban Debuutprijs 2019 en gaat deze maand de planken op in een nieuwe theatervoorstelling. De solovoorstelling wordt gespeeld door actrice Saskia Temmink.

Foto: Annemieke van der Togt

Carolien Spaans (1978) is communicatiewetenschapper. Ze werkt als freelance journalist voor Volkskrant MagazineJAN en de VARAgids, en is columnist voor Jan en Travelbook. Ze schreef haar debuutroman naar aanleiding van een heftige gebeurtenis in haar eigen leven; in 2016 overleed haar man tijdens een ski-ongeluk, toen hun zoon nog maar 7 maanden oud was.

Het autobiografische verhaal wordt vanaf donderdag 16 januari in 78 verschillende Nederlandse theaters opgevoerd en zal tot en met 4 juni te bezichtigen zijn. Op 27 januari 2020 gaat de voorstelling in premiere in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Bekijk hier de speellijst van de theatervoorstelling 'Doet sneeuw pijn'

De productie

De bewerking van het gelijknamige boek wordt geproduceerd door Solo Stories. Het script voor de voorstelling is geschreven door Roos Schlikker en Erris van Ginkel (bekend van onder meer de voorstellingen 'Soof de musical', 'Laten we eerlijk zijn' en 'Hart tegen Hart'). Regisseur is Benno Hoogveld, artistiek leiding van Solo Stories. Het acteerwerk rust op de schouders van Saskia Temmink.

Temmink studeerde aan de Toneelacademie Maastricht en werkte vervolgens in tv-series, films en toneelstukken zoals 'Bloedverwanten', 'De 12 van Oldenheim' en 'Oud Geld', waarvoor ze een Gouden Kalf won. Ook speelde ze talloze voorstellingen – van Tsjechov tot Shakespeare – en is sinds 2002 verbonden aan het televisieprogramma 'De vloer op'.

Het verhaal

Eindelijk hebben ze elkaar gevonden. Ze beginnen een leven samen en krijgen een prachtige zoon. Dan gaat hij zoals elk jaar skiën met vrienden. Maar deze keer komt hij niet meer terug. Na de begrafenis rest er een levensgroot gat dat niet alleen maar gevuld kan worden met de opvoeding van en liefde voor hun kind.

‘Doet sneeuw pijn’ is een tragikomische monoloog over een vrouw die de dood van haar man een plek heeft te geven, maar tegelijkertijd ook als moeder door moet met het dagelijks leven. Een verhaal over een ondenkbaar verlies, maar ook over de onwaarschijnlijke kracht om opnieuw te beginnen.

Solo Stories

Solo Stories brengt solovoorstellingen die zijn gebaseerd op een persoonlijk, waargebeurd verhaal. De acteur of actrice wordt zo dicht mogelijk bij het publiek geplaatst in kleine en middelgrote theaterzalen. Hun oeuvre omvat verschillende literatuurbewerkingen:

LEEF!, naar het boek van Laura Maaskant, die in augustus van 2019 oop 25-jarige leeftijd overleed. De voorstelling werd gespeeld door Jamie Grant. Lees hier het Hebban interview met Laura uit 2016.

PAAZ, naar het boek van Myrthe van der Meer, die ook een kinderboek over depressie schreef. De voorstelling werd gespeeld door Yora Rienstra, die zich liet opnemen om zich beter in te kunnen leven.

Ma, naar het boek van Hugo Borst, die hiervoor de Hebban Award 2016 in de categorie non-fictie won. De voorstelling werd gespeeld door Eric Corton en Loek Peters.

Win kaarten!

Wil jij kans maken op 2 vrijkaartjes voor de theatervoorstelling? Doe dan mee aan de Hebban winactie!

Ga naar de winactie

Ga jij naar een van de voorstellingen?Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Genomineerd voor de Hebban Debuutprijs en nu in het theater: 'Doet sneeuw pijn'

 

Gerelateerd

Over

Carolien Spaans

Carolien Spaans

Carolien Spaans (1978) studeerde cum laude af als communicatiewetenschapper. Daa...


Gesponsorde boeken