Advertentie

Hebban vandaag

Community /

Op zoek naar de duizend mooiste boeken aller tijden

door Hebban Crew 31 reacties
Net als vorig jaar gaan we bij Hebban ook dit jaar op zoek naar de duizend mooiste boeken aller tijden. Dat doen we aan de hand van de Mooiste Boeken-lijstjes van al onze leden. Wat zijn jouw mooiste vijfentwintig boeken die je ooit las? Om je alvast een beetje op weg te helpen openen we deze mooiste boeken zomercampagne met antwoorden op een aantal veelgestelde vragen.

Wat bedoelen jullie nu precies met mooiste boeken?
De definitie van mooiste luidt ‘de verbogen vorm van de overtreffende trap van mooi’ maar daarmee komen we er nog niet helemaal natuurlijk. Wat stellen wij ons voor bij mooiste boeken? In onze beleving begint dat met een onvergetelijke indruk. Misschien door de literaire kwaliteiten ervan, het moment waarop je het las of het aangrijpende onderwerp. Misschien heb je onbedaarlijk gehuild of ongelofelijk gelachen om of met de hoofdpersoon of heb je nachten niet kunnen slapen van de spanning. Misschien was het boek wel het begin van je passie voor lezen of heeft het je geholpen om persoonlijk verdriet een plekje te kunnen geven. Misschien kun je het verhaal woord voor woord navertellen of herlees je het boek regelmatig. Stuk voor stuk prachtige redenen om een boek toe te laten tot jouw bijzondere lijstje van 25 mooiste boeken. Het is jouw lijstje. Het zijn jouw boeken.

Ik heb zoveel gelezen, hoe kan ik daar nu een top 25 van samenstellen?
Goede vraag. We begrijpen je probleem en daarom hebben we niet gekozen voor een gefixeerde lijst, maar is jouw top 25 met mooiste boeken een levende lijst die je elke dag en elk moment kunt aanpassen. Voor de samenstelling van de Hebban 1000 nemen we de stand op van 23 augustus 2019 zodat we op 1 september, als feestelijke start van het nieuwe boekenseizoen, de nieuwe Hebban 1000 bekend kunnen maken.

Hoe stellen jullie dan de top 1000 met mooiste boeken samen?
Op 23 augustus maken we een snapshot van alle top 25 lijstjes van alle Hebban-leden en dan gaan we rekenen. Hoe hoger een boek op jouw lijstje staat, hoe meer punten het krijgt. Daarnaast kijken we naar het aantal vermeldingen van het boek en dat levert ook weer punten op. Het boek met de meeste punten eindigt op de eerste plek. Vorig jaar was het de klassieker In de ban van de ring van J.R. Tolkien.

Wat gebeurt er met de aanpassingen aan mijn lijst met mooiste boeken na 23 augustus?
De Hebban 1000 die we op 1 september bekendmaken is een vaste lijst. Deze verandert niet meer na de publicatie ervan. De wijzigingen die volgen worden weer meegenomen in de lijst van duizend mooiste boeken van 2020.

Waarom vinden jullie die Hebban 1000 zo belangrijk?
Elke dag besteden we op Hebban aandacht aan boeken die er op dat moment toe doen. Actualiteit en nieuw verschenen boeken zijn de orde van de dag. Ook de belangrijkste literaire prijzen kijken meestal niet verder dan de afgelopen twaalf maanden, maar mooie boeken die ons (lees)leven zo verrijken mogen niet na een jaar van ons netvlies verdwijnen, niet na twee jaar en ook niet na tien jaar. Ze mogen nooit vergeten worden. De Hebban 1000 is ons collectieve geheugen voor de boeken waar wij allemaal zo van genoten hebben én daarmee hopelijk een onuitputtelijke inspiratiebron voor vele andere lezers.

Het boek dat ik in mijn top 25 wil zetten staat niet op Hebban, wat nu?
De database van Hebban bevat honderdduizenden titels. Toch kan het gebeuren dat nou net dat boek waar jij zo van hebt genoten niet op de site te vinden is. Geen paniek, je kunt het boek via deze link zelf toevoegen aan onze database.

Er missen allemaal covers in mijn top 25, dat is niet zo mooi.
Je hebt gelijk, een top 25 met gaten ziet er niet uit. Sinds begin juni kun jij helpen met het verbeteren van de Hebban database en dat betekent dat je missende covers kunt toevoegen aan boekpagina's. Op elke boekpagina vind je een donkergrijze 'boekinformatie toevoegen'-button, waarmee je alle missende informatie kunt toevoegen. Lees hier meer over hoe deze funcionaliteit werkt.

Begin vandaag met je persoonlijke top 25

Surf naar hebban.nl/1000 en maak jouw persoonlijke lijst van vijfentwintig mooiste boeken die je ooit las aan. Een prachtige trip down memory lane. Want welke boeken maakten in jouw leven een onuitwisbare indruk? Om welke boeken heb je hardst gelachen of gehuild? Welke trokken je uit je leesdip of heb je heel vaak getipt aan vrienden, familie of collega's? Dat zijn de boeken die een plekje op jouw Top 25 Mooiste Boeken verdienen.  

Om een top 25 aan te maken heb je een (gratis) Hebban-account nodig. Je bepaalt zelf of de lijst die je maakt zichtbaar is voor iedereen, alleen voor leden of alleen voor jezelf. 

Klik hier en begin direct!

Vele lezers gingen je al voor, waaronder... 

 


Een snel antwoord op een vraag? Klik hier!

Gebruik onze intercom als je vraag hebt over de Hebban 1000 of het samenstellen van jouw persoonlijke lijst van 25 mooiste boeken aller tijden. Als je niet lang online bent, vragen we je om je e-mailadres en ontvang je het antwoord in je mailbox. 

 Over de auteur

Hebban Crew

2143 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Op zoek naar de duizend mooiste boeken aller tijden

 

Gesponsorde boeken