Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Overleven op het laatste eiland in de delta

Verslaggever Edwin Winkels kennen we van zijn journalistieke producties, vooral op het terrein van de voetbal- en wielersport. Sinds enkele jaren schrijft hij echter ook romans. Volgende maand verschijnt zijn derde, die zich afspeelt in de Mississippidelta.

Edwin Winkels (1962) ontdekte jaren geleden tijdens een bezoek aan New Orleans en omgeving een klein dorp, Delacroix Island, diep verstopt in de Mississippi-delta, dat volledig door de orkaan Katrina was weggevaagd. Voor de zoveelste keer in de geschiedenis hadden de bewoners het weer opgebouwd. Bijna allemaal bleken ze nakomelingen van immigranten uit de Canarische Eilanden die daar in de achttiende eeuw waren neergestreken. In 2015  keerde de journalist er terug en leefde een tijd tussen New Orleans en de delta. Het resultaat is de historische roman Het oog van de orkaan, over een van de literair meest aansprekende steden en streken van de wereld.

New Orleans, 1778. De armoedige boerenfamilie Serpas arriveert na een lange en helse bootreis vanuit Europa in Louisiana en nestelt zich met tientallen lotgenoten op ‘het laatste eiland’ in de delta van de Mississippi, op vele mijlen van de stad en de slavenplantages. De immigranten zonderen zich af in hun nieuwe wereld, weigeren Frans of Engels te leren, en houden ze zich in leven met pelsjacht, visserij en smokkel.

Maar ook in hun afgelegen en primitieve nederzetting tussen de moerassen ontkomen ze niet aan oorlogen, overstromingen, rassenconflicten en orkanen. Enkele jongeren trekken naar het losbandige en gevaarlijke New Orleans, gelokt door de verleidingen van de vrije slavinnen, de stoomboten en de gokzalen, maar de meerderheid houdt het isolement twee eeuwen lang in stand. Tot een verwoestende orkaan alles wegvaagt, behalve de herinnering.

Winkels begon op 20-jarige leeftijd als vaste medewerker van NRC Handelsblad. Na het behalen van zijn diploma aan de School voor de Journalistiek in Utrecht in dienst van Het Vrije Volk. In 1988 emigreerde hij naar Spanje, waar hij van 1991 tot 2012 verslaggever was van het dagblad El Periódico. Als verslaggever heeft hij honderden sociale-, economische-, politieke-, onderzoeks- en sportreportages over de hele wereld gemaakt, van terreuraanslagen tot aardbevingen, van presidentsverkiezingen tot olierampen, van Olympische Spelen tot Tour de Frances.

Als schrijver heeft Edwin Winkels vijf non-fictie  boeken gepubliceerd, zowel in het Spaans als het Nederlands. In mei 2013 verscheen zijn fictiedebuut Welkom Thuis bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar en in het najaar van 2014 publiceerde uitgeverij Brandt zijn tweede roman Haar laatste vlucht. Zijn derde roman, Het oog van de orkaan, komt op 9 mei uit bij uitgeverij Brandt.Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Overleven op het laatste eiland in de delta

 

Gerelateerd

Over

Edwin Winkels

Edwin Winkels

Edwin Winkels (1962) is schrijver en journalist. Hij emigreerde in 1988 naar Spa...

Gesponsorde boeken