Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Overlevende verhaalt over de vergeten Holocaust

Zoni Weisz, overlevende van de systematische jodenvervolging door de nazi's, trekt de komende maanden langs diverse boekhandels om zijn verhaal te vertellen. Weisz schreef 'Zoni. De vergeten Holocaust, een aangrijpende autobiografie.

Tijdens de overheersing door nazi-Duitsland werden er tussen de 5,1 en 6 miljoen Europese Joden vermoord. De moorden vonden voornamelijk plaats in concentratiekampen. 

Zoni Weisz werd in 1937 geboren als Johannes Weisz. Hij was het 
oudste kind van Jacoba en Johannes Weisz. Johannes Weisz was een muzikant en instrumentmaker, die ook een muziekwinkel dreef in Zutphen. Toen in 1944 in Nederland razzia’s plaatsvonden die gericht waren tegen de Sinti en Roma werden Johannes Weisz en zijn gezin naar het kamp Westerbork gebracht. Doordat Zoni was ondergedoken bij een tante in een dorp buiten de stad, kon hij aanvankelijk aan arrestatie ontkomen. Korte tijd later werd hij ontdekt en zou met de overige familie naar Auschwitz worden gedeporteerd. Omdat op 19 april 1944 de met Zigeunertransport aangeduide deportatietrein met 245 Nederlandse Sinti en Roma al op weg was naar Auschwitz, werd besloten dat zij moesten worden overgebracht naar Assen om daar bij zijn familie in de deportatietrein te worden gevoegd.

Dankzij de hulp van een Nederlandse politieman lukte het Weisz met het gezin van zijn tante te ontsnappen in een andere trein, terwijl zijn familie werd gedeporteerd naar Auschwitz. Zijn vader werd vermoord in het concentratiekamp Mittelbau-Dora, zijn moeder, zusjes en broertje in Auschwitz-Birkenau. Weisz en zijn overgebleven familie verborgen zich in het bos en werden vervolgens bij boeren ondergebracht. Tenslotte bereikte Weisz zijn grootouders, waar hij bleef tot het einde van de oorlog.

Weisz ging na de oorlog weer naar school en voltooide zijn opleiding. Hij werkte vervolgens bij een bloemist en bezocht daarna de tuinbouwschool. Na zijn opleiding ging hij voor twee jaar in militaire dienst in Suriname. Na zijn terugkeer werkte Weisz bij de bloemenhandelaar Georg Kiersch in Amsterdam en studeerde hij tuin- en landschapsarchitectuur. In 1958 nam Weisz het bedrijf van Kiersch over. Met tentoonstellingen werd hij internationaal bekend, in Nederland werd hij een toonaangevend bloemist. Weisz kreeg een vermelding in het Guinness Book of Records voor het grootste bloemstuk ter wereld.

In zijn boek vertelt Weisz over zijn jeugd als Sinto, over het verlies van zijn ouders, zusjes en broertje. Maar ook over zijn wonderbaarlijke loopbaan als topbloemist en arrangeur. Nu zet hij zich in voor de zaak van Roma en Sinti. 'Ik heb een bijzonder leven geleid, met een bizar en heel verdrietig begin', aldus Weisz. 'Nu kijk ik met voldoening terug. Als ik het over mocht doen: precies zo graag. Mijn verhaal, mijn volk. Daar gaat het mij nog om.’

De komende maanden geeft Weisz lezingen in de volgende plaatsen: Winterswijk (26 februari), Sassenheim (13 maart), Heemstede (20 maart), Den Haag (ook op 20 maart), Nijmegen (3 april), Laren (13 april), Baarn (17 april), Heerhugowaard (23 april) en Tilburg (30 april). Klik hier voor meer informatie. 
Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Overlevende verhaalt over de vergeten Holocaust

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken