Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Özcan Akyol schrijft Boekenweekessay 2020

Op verzoek van Stichting CPNB schrijft Özcan Akyol het Boekenweekessay van 2020. Volgens de schrijver komt ‘een jongensdroom’ uit met dit verzoek en is het Boekenweekthema ‘Rebellen en dwarsdenkers’ hem op het lijf geschreven.

Van zaterdag 7 tot en met zondag 15 maart vindt de 85ste Boekenweek plaats. Deze Boekenweek staat in het teken van ‘hen die ons voorstellingsvermogen vergroten’: rebellen en dwarsdenkers. Want lezen zet aan tot denken, zodat lezers begrip ontwikkelen voor anderen en minder vasthouden aan vooroordelen. Schrijvers die niet bang zijn een steen in de vijver te gooien staan tijdens deze week centraal. Geen wonder dat de CPNB daarbij aan schrijver Özcan Akyol dacht.

‘We hebben dwarse denkers nodig om taboes te doorbreken en vernieuwing te brengen, zegt CPNB-directeur Eveline Aendekerk. ‘Özcan Akyol is zo’n persoonlijkheid, iemand die geen blad voor de mond neemt en ons daarmee dwingt om kritisch naar onszelf en de maatschappij te kijken. En bovendien is hij een zeer gepassioneerde ambassadeur van het boek voor lezers van alle generaties. Ik ben ontzettend benieuwd naar het essay dat “Eus” voor de Boekenweek gaat schrijven en naar wat het boek allemaal teweeg zal brengen!’

Özcan Akyol debuteerde in 2012 met zijn semi-autobiografische schelmenroman Eus, die vanwege het grove taalgebruik veel ophef veroorzaakte. In zijn eerste televisieoptreden nam de schrijver meteen stelling door af te rekenen met de klassieke migrantenliteratuur en mensen van zijn generatie op te roepen om verhalen te vertellen over wat zich hier in Nederland afspeelt. Eus werd een bestseller, in 2016 gevolgd door Akyols tweede roman, Turis. Hierin portretteert hij zijn dominante vader. Naast romans schrijft Akyol voor onder andere het AD, VARAgids en Helden. Hij is regelmatig te zien in actualiteitenprogramma’s en presenteert op Radio 1 het interviewprogramma Onze man in Deventer.

Met zijn Boekenweekessay wil Akyol een toegankelijke tekst schrijven ‘die interessant is voor een breed lezerspubliek, dus ook voor mensen die doorgaans niet zo gauw naar een boek zouden grijpen.' Hij heeft al veel ideeën voor het essay en kijkt ernaar uit 'om de wereld van de literatuur weer op te schudden!’.

Het essay is tijdens de Boekenweek te koop in de boekhandel. Samen met Annejet van der Zijl, die het komende Boekenweekgeschenk schrijft, maakt Özcan Akyol tijdens de Boekenweek een tournee.Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Özcan Akyol schrijft Boekenweekessay 2020

 

Gerelateerd

Over

Özcan Akyol

Özcan Akyol

Özcan Akyol is schrijver en columnist. Hij publiceert in verschillende tijd...

Gesponsorde boeken