Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Pakistaanse schrijver Intizar Hussain overleden

De Pakistaanse schrijver Intizar Hussain is gisteren in de stad Lahore overleden, Hussain, een van de grootste schrijvers in het Urdu, de officiële taal van Pakistan, is 92 jaar geworden.

Intizar Hussain vergaarde in zijn eigen land roem met zijn romans, korte verhalen, columns en dichtkunst. Wereldwijd kreeg hij pas erkenning nadat hij in 2013 op de shortlist van de Man Booker International Prize terechtkwam en een jaar later een hoge Franse kunstonderscheiding kreeg. 

Hij werd geboren op 7 december 1923 in Dibai, India. Hussain zei dat hij tot schrijven werd aangezet nadat hij een exemplaar van Duizend-en-een-nachten had gelezen, die zijn zusters en nichten verborgen hadden gehouden. Hij emigreerde in 1947 naar de pas gestichte staat Pakistan, een ervaring waar hij een halve eeuw later over schreef in The First Morning. Het verhaal ging zowel over de verschrikkingen als het optimisme die de afscheiding van India  met zich meebracht.

De geschiedenis van Pakistan vormde ook de achtergrond van zijn veelgeprezen roman Basti. In zijn roman Naya Gar schetst hij een portret van het land onder de dictatuur van generaal Zia-ul-Haq.

Hussain was columnist voor de Engelstalige krant Dawn. In latere jaren werd hij de stem van de gematigden in zijn land en pleitbezorger van wat hij zag als de traditionele waarden van zijn land: pluriformiteit en tolerantie.

Bron: The Daily Telegraph


Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Pakistaanse schrijver Intizar Hussain overleden

 

Gesponsorde boeken