Hebban vandaag

Listmania /

Pap, mam vertel eens | Actuele vader- en moederboeken

door Soraya Vink (crew) 4 reacties
Een ode schrijven aan een (overleden) vader of moeder is een onderdeel dat vaak is terug te vinden in een oeuvre van een schrijver. Hebban tipt je de meest actuele vader- en moederromans en je maakt kans op een mooi boek!

Een advies

Opvallend veel Bekende Nederlanders brengen de laatste maanden een boek uit waarin ze het leven met hun vader of moeder illustreren. Zo publiceerde presentatrice Chazia Mourali het boek Het einde voor beginners waarin ze terugblikt op het moment dat haar moeder de diagnose kanker kreeg. Daarnaast geeft Mourali adviezen aan mantelzorgers en patiënten om het leven mooi en betekenisvol af te ronden. 'Een belangrijk boek over de impact van kanker, de helaas nog onvolkomen wijze waarop – sommige – artsen daar mee omgaan. Tegelijk een leerzaam appèl om hier zo goed mogelijk mee om te gaan,' staat in de 4* Hebban recensie.

Schrijver en presentator Cornald Maas ontving honderden brieven van zijn moeder toen hij uit huis ging. In Ach kind toch vervlecht hij deze unieke correspondentie met zijn eigen herinneringen en vertelt Maas het verhaal van een vrouw die, opgegroeid in een eenvoudig milieu in een andere tijd, er alles aan doet om zich te ontwikkelen. Schrijver Tom Lanoye is fan van het boek en zei er het volgende over: ‘Met zwier en liefde bewijst ook Cornald Maas mijn credo: moeders worden nimmer mensen — moeders blijven moeders.’

Genadeloos en een beetje gek

Op haar ziekbed vertelde ma me dat het allemaal heel anders zou worden als ze er niet meer was. Tot haar dood stopte mama me wekelijks geld toe; ze loste mijn schulden af. Ik ben een groot kind, mijn ex-vriendinnen hadden gelijk. Ik woonde praktisch in het sterfhuis waar ze op haar einde wachtte. Het werd bijna lente, ze bloeide nog even op. Ze wilde naar buiten, naar de bloemen in de tuin kijken. Ma schuifelde naar buiten met haar looprek, ik ondersteunde haar. Ik zette haar op een bankje, gaf haar slokjes water.

‘Lieverd,’ zei ze, ‘wie gaat er voor je zorgen als ik er niet meer ben? Is er verder iemand die van je houdt?’


In zijn novelle Mijn moeder is gek blikt Arthur van Amerongen terug op de periode die hij met zijn moeder doorbracht. Zijn meest tastbare herinnering wordt gevormd door een foto: een strand, een moeder en de kleine Arthur.

Ook Roos Schlikker, auteur, journalist, tafeldame bij DWDD en deelnemer aan Wie is de Mol? schreef een autobiografische roman over (een zoektocht naar) haar moeder. Hebban-recensent Angèle van Baalen over Moeder van glas: 'In dit openhartige boek schetst Schlikker met de liefhebbende pen van een dochter haar moeder. En wat voor een moeder! Een mooie, frêle, wanhopige, gekke maar vooral lieve moeder. Dit boek laat de lezer achter met een brok in de keel!'

Een mysterieuze vader

Winnaar van de Hebban Debuutprijs en filmregiseusse Antoinette Beumer verwerkte in haar debuutroman Mijn vader is een vliegtuig een zoektocht naar een vader. Na de plotselinge dood van haar moeder wordt de succesvolle Eva steeds angstiger; er dreigt gevaar voor haar en haar kinderen. Ze gaat op zoek naar de oorsprong van haar angsten in haar vroege jeugd en ontdekt hiaten in haar geheugen. Dan komt haar vader weer in haar leven, de man die de afgelopen 34 jaar heeft doorgebracht in een psychiatrische inrichting.

Bavo Dhooge, drieënveertig en auteur van honderd boeken, besluit na zestien jaar te stoppen met schrijven. Bij het deleten van zichzelf stoot hij op een Facebookprofiel, gewijd aan ‘Bavo Dhooge’. Het blijkt een eerbetoon aan zijn vader door diens laatste, geheime liefde. Het brengt de schrijver op het idee om herinneringen op papier te zetten aan de man die op zijn éénenveertigste stierf en ook de tweede, niet-geleefde helft van zijn vaders leven te fantaseren. Het resultaat is te lezen in de roman Sr., volgens Hebban recensent Guy Doms is het 'schitterend hoe zoonlief het tweede – niet-geleefde - deel van vader neerzet en aldus zijn verwekker opnieuw het leven schenkt.'Meer leestips? Redacteur Daphne maakte deze lijst met vaderromans en nog een lijst over moederromans. | Het thema van de Boekenweek 2019 is 'De moeder de vrouw', naar het gelijknamige gedicht van Martinus Nijhoff. De 84ste Boekenweek vindt plaats van 23 t/m 31 maart 2019. Over de auteur

Soraya Vink (crew)

6 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Pap, mam vertel eens | Actuele vader- en moederboeken

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken