Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Pas op voor prachtige dagen

Onze speurtocht naar mooie eerste zinnen begint zijn vruchten af te werpen. Bezoekers van Hebban doen de ene na de andere fraaie suggestie.

Na de laatste update, begin deze maand, stroomden de inzendingen binnen. Vooral lezers van fantasyboeken lieten zich gelden, nadat de redactie zich beklaagd had over het magere resultaat. Maar ook andere genres doen het nu goed. Alleen de categorie Young Adult blijft ernstig achter. De redactie van Hebban kan zich niet voorstellen dat in dit genre boeken geen fraaie beginzinnen te vinden zijn. Dus, aan het werk YA-fans!

Hieronder een overzicht van de verse oogst aan openingszinnen.

Literatuur

De kleine jongens kwamen al vroeg naar de ophanging. Uit: Pilaren van de aarde van Ken Follett.

De rest van haar leven zou Charlotte Cleve zich de dood van haar zoon verwijten omdat ze had besloten het moederdagetentje 's avonds te geven, en niet 's middags na de kerk, zoals de Cleves het gewend waren. Uit: De kleine vriend van Donna Tartt.

Als ik één ding kan is het liefhebben. Uit: Een schitterend gebrek van Arthur Japin.

Toen Gregor Samsa op een ochtend uit onrustige dromen ontwaakte, ontdekte hij dat hij in zijn bed in een reusachtig ondier was veranderd. Uit: De gedaanteverwisseling van Franz Kafka.

Op de dag dat Minnie Panis voor de derde keer uit haar eigen leven verdween, stond de zon laag en de maan hoog aan de hemel. Uit: De consequenties van Nina Weijers.

Is het vandaag een goede dag om dood te gaan? Uit: Waar het licht is van Jennifer Niven.

...

Thrillers

Het was allemaal zo mooi volgens plan verlopen, zo verdomd mooi, en nu zou zij het nog kapot maken. Uit: Een kus voor je sterft van Ira Levin.

Sommige moordenaars worden geboren, andere worden gemaakt. Uit: Tot stof vergaan van Tami Hoag.

Pas op voor prachtige dagen. Uit: De rode kamer van Nicci French.

Er speelden kinderen toen Holston naar boven liep om te sterven: hij hoorde ze gillen zoals alleen vrolijke kinderen dat doen. Uit: SILO van Hugh Howey.

Het spookschip kwam uit het donker aanglijden, over het zwarte water van de zeestraat. Uit: Grafheuvel van Johan Theorin.

...

Fantasy

In een hol onder de grond woonde een hobbit. Uit: De Hobbit van J.R.R. Tolkien.

Louter sterren, uitgestrooid over de zwartheid alsof de Schepper de voorruit van zijn auto had stukgeslagen en geen zin meer had om de brokjes op te vegen. Uit: Pyramides van Terry Pratchett.

Damien Kilcannon Vryce zag eruit als iemand die heel goed in staat was met moeilijkheden om te gaan, waardoor die moeilijkheden doorgaans met een grote boog om hem heen liepen. Uit: In de schaduw van de zwarte zon van C.S. Friedman.

Het begon in de modder, zoals zoveel dingen. Uit: Stad van Gouden Schaduw van Tad Williams.

Ze kwam net op tijd de winkel uit om te zien hoe haar zoontje, dat op het trottoir speelde, een direct obstakel vormde voor de grijze magere man die zich als een zonderlinge robot met mechanische stappen midden op de stoep voortbewoog. Uit: De Vloek van Heer Veil (De kronieken van Thomas Covenant, de Ongelovige 1) van Stephen Donaldson.

De man in het zwart vluchtte door de woestijn en de scherpschutter volgde hem. Uit: De scherpschutter (De Donkere Toren 1) van Stephen King.

Ver weg in de nooit in kaart gebrachte, achtergebleven gebieden aan de weinig gewilde kant van de Westelijke Spiraalarm van de Melkweg, ligt een kleine, onaanzienlijke gele zon. Uit: Het Transgalactisch Liftershandboek van Douglas Adams.

...

Young adult

Hij zat in een gewone witte envelop, wat hem zowel meer als minder gewicht gaf. Uit: Free to Fall van Lauren Miller.

...

OPROEP

Natuurlijk zijn we de inzenders van bovenstaande zinnen erkentelijk. Maar we denken dat er nog veel meer mooie beginzinnen in de diverse genres op te graven zijn. Daarom nogmaals de oproep om op zoek te gaan naar de mooiste openingszin in een literaire roman, een thriller, een sciencefiction- of fantasyroman of een young adultboek. Het bewuste boek hoeft niet per se afgelopen jaar te zijn verschenen. Suggesties uit oudere werken zijn ook van harte welkom. Via het formulier op deze pagina kun je de zin van jouw keuze kenbaar maken. Binnenkort zullen we weer een fraaie selectie publiceren. De speurtocht gaat door tot aan het eind van het jaar. De redactie nomineert de volgens haar mooiste openingszinnen, waarna de Hebban-bezoeker het laatste woord heeft.  Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Pas op voor prachtige dagen

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken