Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Passend leesvoer voor rampjaar 2020

door Hebban Crew 27 reacties
De achtste categorie van de Reading Challenge is het lezen van een boek over de toekomst. Over verbetering en bewustwording, over hoop, maar ook over hoe het niet moet. Een dystopie is een wereld waar we niet graag in zouden leven, en wordt vaak gebruikt als spiegel; hier gaan we heen als we niet voorzichtig zijn. Belangrijke boeken om te lezen, dus. Hebban tipt je een paar mooie titels binnen deze categorie.

Naar de Reading Challenge checklist Ook meedoen met de Reading Challenge?

Een dystopie is een (denkbeeldige) samenleving met vooral akelige kenmerken, waarin je beslist niet zou willen leven. Het is het tegenovergestelde van een utopie, dat een ideale samenleving moet voorstellen. De naam 'utopia' werd in 1516 bedacht door Sir Thomas More, en is de naam van zijn bekendste werk. Utopische literatuur was in de daaropvolgende jaren enorm populair, en dat betekende uiteraard dat er ook een tegenbeweging ontstond – de dystopie.

Tegenwoordig is het vooral de dystopie (oud-Grieks voor 'slechte plaats') die we terugvinden in boeken. Imperfectie is immers interessanter leesvoer dan perfectie. Ook heeft de literatuur een belangrijke maatschappelijke functie; ze waarschuwt voor gedrag en trends die de auteur zorgwekkend vindt. Bekende klassiekers zijn bijvoorbeeld 1984 van George Orwell, Heerlijke nieuwe wereld van Aldous Huxley en Fahrenheit 451 van Ray Bradbury.

Klassieke dystopieën

Recente dystopieën

Welke dystopie pak jij op voor de Reading Challenge?Over de auteur

Hebban Crew

2552 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Passend leesvoer voor rampjaar 2020

 

Gerelateerd

Overig

Een dystopische roman

op 15 november 2019 door Hebban Crew 51 boeken 11 volgers 20 reacties 1 like