Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Persinformatie: Merel van Olphen en Christel van der Zanden winnen schrijfwedstrijd Talent voor Taal

De middelbare scholieren Merel van Olphen en Christel van der Zanden hebben vandaag de eerste prijs van schrijfwedstrijd Talent voor Taal gewonnen. Merel (12, Bergen op Zoom) deed mee in de leeftijdscategorie 12 t/m 14 en Christel van der Zanden (17, Halsteren) in de categorie 15 t/m 18. Hun verhalen zijn door de juryleden Jan Terlouw, Giovanca, Meester Bart en eindredacteur van Metro Erik Jonk geselecteerd uit ruim 2500 inzendingen.

Merel en Christel kregen de prijs uitgereikt in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam te midden van het decor van theaterspektakel War Horse. Hun verhaal werd voorgelezen door de hoofdrolspeler Kay Greidanus. De twee winnende schrijfsters mogen niet alleen met de hele klas naar War Horse, maar zien ook hun verhaal gepubliceerd in dagblad Metro.

De jury over Lifestyle van Merel van Olphen: ‘In haar verhaal vertelt Merel het verhaal van drie verschillende personen, die elkaar niet kennen, maar die toch nauw met elkaar verbonden blijken te zijn. De schrijfster verweeft de totaal verschillende perspectieven van een Indiase naaister, een Nederlandse shopaholic en een wereldverbeteraar zorgvuldig met elkaar in haar verhaal. De jury is onder de indruk van de levendig uitgeschreven dialogen en de actualiteit; het verhaal geeft blijk van een grote maatschappelijke betrokkenheid.’ 

En over Vlinder van Christel van der Zanden: ‘Christel vertelt over een ernstig ziek meisje dat zich tijdens haar ziekenhuisopname realiseert dat zijzelf haar ergste vijand is geworden. Het einde van het verhaal is hoopgevend. Het verhaal is met oog voor detail aangrijpend geschreven en raakte alle juryleden. De jury was zeer verrast door de originele verwerking van het thema ‘Vriend & Vijand’ en ziet een jonge schrijfster in de dop.’

Alle scholieren van Nederland tussen de 12 en 18 jaar werden uitgenodigd een verhaal in te zenden rond het thema ‘Vriend & Vijand’, ontleend aan het thema van de 'Maand van de Geschiedenis 2014' en de theatervoorstelling War Horse. De schrijfwedstrijd heeft als doel om jongeren in aanraking te laten komen met lezen, schrijven en verhalen vertellen, variërend van vmbo'ers tot gymnasiasten, van jongeren die moeite hebben met schrijven tot schrijvers in de dop.

Ruim 2500 verhalen werden ingezonden met onderwerpen variërend in tijd en plaats; van de Islamitische Staat, MH17, de Eerste en Tweede Wereldoorlog, tot verhalen dichter bij huis over vriendschappen of pesten. Talent voor Taal is de grootste schrijfwedstrijd voor scholieren in Nederland. 

Voor Talent voor Taal werkt Stichting CPNB dit jaar samen met Stichting Theateralliantie, de lesmethode Talent! van uitgeverij Malmberg, de Maand van de Geschiedenis en dagblad Metro.  

Bron: CPNBOver de auteur

Hebban Crew

2143 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Persinformatie: Merel van Olphen en Christel van der Zanden winnen schrijfwedstrijd Talent voor Taal

 

Gesponsorde boeken